МОЗ дозволив другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 людям від 60 років та хронічно хворим

МОЗ дозволив другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 людям від 60 років та хронічно хворим

МОЗ дозволив другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 людям від 60 років та хронічно хворим
. Фото: Associated Press

Міністерство охорони здоров’я дозволило введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям віком від 18 до 59 років із хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу коронавірусної інфекції.

Відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики були затверджені наказом МОЗ, повідомляє пресслужба міністерства.

Як зазначається у повідомленні, для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину, представлену в Україні препаратами від Comirnaty та Pfizer, з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози. Щеплення показане для таких груп населення:

  • люди віком понад 60 років;
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з імуносупресією;
  • люди віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів доступний за посиланням);
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

"Дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом", — зазначили в МОЗ.

При цьому попередні дані досліджень продемонстрували невисоку користь від додаткової бустерної дози у молодих людей без хронічних хвороб.

"Тому здоровим людям до 60 років; вагітним без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19; групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення", — додали в МОЗ.

Із січня 2022 року в Україні усі люди віком від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення, якщо з часу отримання первинного курсу вакцинації пройшло щонайменше 6 місяців. Люди, які внаслідок важких хвороб мають імуносупресію, крім першої та другої бустерної дози, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28-90 днів після завершення первинного курсу вакцинації.

Що відомо

  • У середині липня в Україні протягом тижня медики зафіксували 1431 випадок COVID-19, що на 35% більше, ніж тижнем раніше.
  • У період із 24 лютого по 18 липня у Києві було зареєстровано 35 252 випадки захворювання на коронавірус.
  • В Маріуполі окупанти вакцинують робітників проти COVID-19 російською вакциною.
  • Генеральний директор ВООЗ Адан Гебреєсус висловив стурбованість зростанням кількості смертей від COVID-19 у світі. Він закликав усі країни світу запровадити заходи щодо носіння масок.
  • Національна технічна група експертів з питань імунізації рекомендувала МОЗ проводити 4 бустерну дозу вакцини проти коронавірусу окремим категоріям населення. У міністерстві опрацьовують ці рекомендації і пізніше оприлюднять відповідне рішення, повідомив Суспільному заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
  • В ЄС також рекомендують робити друге бустерне щеплення проти COVID-19.
  • Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що влітку 2022 року очікується високий рівень захворюваності на COVID-19, і закликала країни стежити за поширенням хвороби, оскільки кількість випадків захворювання за останній місяць потроїлася

Читайте також

Вакцинація малюків проти коронавірусу — переваги та ризики

Що відомо про "суперваріанти Омікрону", які швидко поширюються країнами світу

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок