Що відомо про "суперваріанти Омікрону", які швидко поширюються країнами світу

Що відомо про "суперваріанти Омікрону", які швидко поширюються країнами світу

Що відомо про "суперваріанти Омікрону", які швидко поширюються країнами світу
. Офісні працівники в масках, Бангкок, Таїланд, 18 липня 2022, AP Photo/Sakchai Lalit

У ВООЗ кажуть, що новий варіант Омікрону BE.5 разом із близьким до нього BA.4 останніми тижнями призвели до зростання кількості випадків COVID-19 на 30% у світі та на 25 % у Європі. Утім, цифра насправді може бути вищою, адже наразі мало людей роблять тести для підтвердження ковіду. Наскільки небезпечні нові варіанти Омікрону та як вони вплинуть на пандемію коронавірусу, — пояснює Суспільне.

Що відомо про нові варіанти

BA.4 і його "генетичного брата" BA.5 вперше зафіксували навесні у Південній Африці, після чого вони швидко поширилися до інших країн. Через додаткові накопичені мутації у білку шипа BA.5 і BA.4 можуть уникати імунітету людини, який виробився у результаті перенесеної хвороби або вакцинації. Це підвищує ризик повторно заразитися. Ба більше, BA.4 та BA.5 також набули здатності поширюватися швидше, ніж інші варіанти SARS-COV-2, що може призвести до їхнього домінування уже в найближчі тижні. Наприклад, за даними Центру контролю і профілактики захворювань США, BA.5 уже складає 65% нових інфікувань SARS-COV-2 у країні.

Читайте також: МОЗ радить вакцинуватися проти дифтерії і правця. Що відомо про інфекції

У чому їхня небезпека

Наразі немає доказів того, що інфікування варіантами BA.4 або BA.5 призводить до більш серйозних проявів хвороби. Експерти ВООЗ дослідили, що попри сплеск нових випадків інфікування, поява BA.4 і BA.5 не призвела до підвищення кількості госпіталізованих. Тому, ймовірно, навантаження на систему охорони здоров’я не має збільшитися.

Чи збільшується ризик розвитку тривалого ковіду через нові варіанти Омікрону

Дослідження опубліковане науковцями з Оксфорду свідчить про можливість повторного інфікування варіантом BA.5. попри щеплення або попередньо перенесений COVID-19. Антитіла у зразках крові вакцинованих та тих, хто перехворів на коронавірус, продемонстрували знижену здатність нейтралізувати BA.5 порівняно з іншими варіантами. Тобто BA.5 може ефективніше, ніж Омікрон, уникати імунітету після вакцинації чи хвороби, що підвищує ризик повторного COVID-19.

Дослідження, проведене науковцями Медичної школи Вашингтонського університету, говорить, що люди, які інфікувалися SARS-COV-2 кілька разів, можуть мати вищий ризик розвитку тривалого ковіду. Під час цього стану пацієнти скаржаться на постійну втому, туман у голові, задишку, загострення респіраторних і серцевих захворювань, а також хвороб нирок і цукрового діабету.

Читайте також: Вакцинація малюків проти коронавірусу — переваги та ризики

Чи вакцини досі ефективні

На медіабрифінгу ВООЗ у Женеві заявили, що попри зростання кількості шпиталізацій хворих на COVID-19, у Європі не збільшується кількість хворих у відділеннях інтенсивної терапії. Це свідчить про те, що вакцинація від COVID-19 продовжує захищати від ускладнень та смерті.

Як контролювати інфекцію

Доктор Стефан Гріффіт, вірусолог університету Лідса, у інтерв’ю The Guardian зазначив, що здатність SARS-COV-2 швидко мутувати, ліпше поширюватися і уникати імунної відповіді людини робить коронавірус подібним до грипу. Тому людям слід розробити план контролю епідемій нових варіантів SARS-COV-2, щоб крокувати в ногу з еволюцією вірусу. На думку науковця, окрім вакцинації, носіння масок і соціальної дистанції, необхідно подбати про середовище офісів та інших приміщень спільного користування, покращивши системи вентиляції і фільтрації повітря, що дозволить зменшити поширення інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

Читайте також: В Україні з серпня видаватимуть електронні рецепти на антибіотики. Чому важливо контролювати вживання цих ліків

Яка ситуація в Україні

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу "Медична допомога під час війни" зазначив, що в перші дні липня в Україні зросла кількість хворих на COVID-19. Лише за тиждень цифра збільшилася на 12% і, можливо, продовжуватиме зростати. Це відповідає тенденціям у країнах Європи, де кількість хворих останніми тижнями подвоїлася. Міністр наголосив, що українська система охорони здоров’я готується до можливої нової хвилі коронавірусу восени. Наразі достатньо ліків, вакцин та засобів індивідуального захисту, які за потреби надійдуть у лікарні на усіх підконтрольних Україні територіях.

Віктор Ляшко також закликав українців не нехтувати правилами безпеки і дотримуватися соціальної дистанції та носити маску у людних закритих приміщеннях. Додатково порадив перевірити власний статус вакцинації від  COVID-19 та за необхідності зробити другу та/або бустерну дозу вакцини від коронавірусу. Для цього можна звернутися до сімейного лікаря або прийти до найближчого пункту вакцинації проти COVID-19.

Читайте також

Як пережити спеку і не потрапити до лікарні

"Ми зіткнулися з проблемою, що людей можуть вбивати біля центрів крові" — засновниця Донор.UA

Хвороба Лайма і кліщовий енцефаліт: все, що треба знати про ці інфекції

Сказ у Києві: як не заразитися смертельною хворобою та що робити коли вкусила скажена тварина

На початок