Очільниця МЗС Швеції підписала заявку на вступ до НАТО

Очільниця МЗС Швеції підписала заявку на вступ до НАТО

Доповнено
Очільниця МЗС Швеції підписала заявку на вступ до НАТО
. Фото: SVT

Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку про вступ країни до Північноатлантичного альянсу. Тепер її мають розглянути в НАТО, повідомляє SVT.

"Це сприймається як велика, серйозна подія, як крок, який ми вважаємо найкращим для Швеції. Тепер заявка буде подана разом із фінською заявкою на вступ до НАТО", — сказала вона.

Водночас Лінде зазначила, що не знає, скільки часу буде потрібно для завершення процесу вступу, але очікується, що це займе до року.

Голосування за рішення про вступ до НАТО у парламенті Фінляндії очікується 17 травня.

Як зазначає видання, президент Фінляндії Саулі Ніїністьо перебуває з державним візитом у Швеції, то очікується, що рішення він підпише у Стокгольмі. Після схвалення президентом Фінляндія передасть заявку до штаб-квартири НАТО в Брюсселі.

Читайте також: Шведські дипломати їдуть до Туреччини домовлятися про дозвіл на вступ в НАТО

Що відомо

  • 11 травня Велика Британія уклала декларації про "безпекові запевнення" зі Швецією та Фінляндією. Документи передбачають посилення військової співпраці між сторонами й надання допомоги в разі загрози або нападу.
  • 12 травня президент Фінляндії Саулі Ніїністьо та прем'єр-міністр Санна Марін зробили спільну заяву, в якій повідомили про підтримку вступу країни до Північноатлантичного Альянсу. 15 травня президент і уряд Фінляндії офіційно оголосили, що країна має намір подати заявку на членство в НАТО.
  • Також 15 травня владна Соціал-демократична партія Швеції ухвалила рішення про підтримку вступу країни до Північноатлантичного Альянсу, а 16 травня про це офіційно оголосила прем'єрка Магдалена Андерссон. При цьому Швеція виступила проти розміщення у Швеції ядерної зброї та баз НАТО.
  • Процес вступу Фінляндії та Швеції у Північноатлантичний альянс відбудеться швидко та спокійно, а члени Альянсу тепло зустрінуть країну у своїх лавах, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
  • Президент США Джозеф Байден підтримав вступ Фінляндії та Швеції до складу Північноатлантичного альянсу. Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не може позитивно оцінити плани Швеції та Фінляндії щодо приєднання до Альянсу.
  • Данія, Ісландія та Норвегія 16 травня привітали рішення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО й пообіцяли гарантувати їхню безпеку на час розгляду їхніх заявок.

Читайте також

В Україні сподіваються на швидкий вступ у НАТО після Фінляндії та Швеції

Путін знову заговорив про біологічну зброю в Україні й не побачив "проблеми" у вступі Швеції та Фінляндії в НАТО

“Нас робить людьми мистецтво, за нього ми й воюємо” — історії українських експолонених

"Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію". Що розповіли дружини бійців "Азовсталі"

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок