"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США
. Робін Данніган, заступниця помічника держсекретаря США з питань Східної Європи, фото: society.at

Робін Данніган — заступниця помічника держсекретаря США з питань Східної Європи розповіла Суспільному про пакети допомоги від Америки, планування Пентагоном поставок озброєння, ленд-ліз, провал Росії та три стратегічні напрямки підтримки, які наблизять Україну до перемоги.

Ви були на українсько-польському кордоні й там зустрілися з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою і головою національного банку України Кирилом Шевченком. Про що говорили?

З генпрокуроркою говорили про те, що ми можемо зробити, щоб на місцях мали ресурси для каталогізації доказів і, зрештою, для притягнення до відповідальності військових злочинців. З точки зору Сполучених Штатів — це кожен політичний лідер, кожен військовий лідер, кожен рядовий. Від верхівки до низів. Якщо ви вчинили військовий злочин, ми зробимо все можливе, щоб притягнути вас до відповідальності.

"Я бачила, як зброю завантажували на вантажівки. Наше Міністерство оборони сиділо над аркушами з потребами України".

Розкажіть, будь ласка, про новий пакет допомоги від США? Що це буде?

Ми вимагали від Конгресу 33 мільярди доларів. Ця цифра виглядає великою, проте, вона й є такою. І це ж на додаток до того, що було раніше. З початку війни ми надали Україні 4 мільярди доларів безпекової допомоги, 1 мільярд доларів бюджетної допомоги та сотні мільйонів доларів гуманітарної допомоги.

"Росіяни вважали, що їхні військові кращі, а саме українські воїни є справжніми героями на полі бою".

Якщо рахувати з новим пакетом, то на допомогу в сфері безпеки ми вже виділили більш ніж 20 мільярдів доларів. А це означає, що з кожним днем ​​в Україну буде надходити все більше боєприпасів, протитанкової й протиброньованої зброї, “Джевелінів”, “Стінгерів”.

Інша частина з цих 33 мільярдів — близько 8,5 мільярдів — піде на економічну допомогу. Решта — понад 3 мільярди, на гуманітарну допомогу. Якщо Конгрес схвалить ці кошти, ми почнемо рухатися якомога швидше.

Спікер Пентагону Джон Кірбі сказав, що війська США не допомагатимуть в деблокаді Маріуполя. Чи пропонували США інші шляхи допомоги?

Те, що відбувається в Маріуполі — масштаб величезної людської трагедії. В це неможливо повірити. І Володимир Путін несе за це відповідальність. Кремль блокує допомогу мирним жителям, які досі перебувають у пастці в Маріуполі. Ми — міжнародне співтовариство, закликали Кремль відкрити гуманітарний коридор для мирних жителів. І будемо продовжувати домагатися цього в ООН, в ОБСЄ.

Читайте також: "Заяви Путіна свідчать про ненависть до українського народу" — інтерв’ю з генеральною секретаркою Amnesty International

Ще 28 квітня Конгрес проголосував за ленд-ліз для України, утім Джо Байден досі його не підписав. Чому так?

Я вважаю, що цей закон, який ще не розглянутий, дійсно має сприяти допомозі Україні. Йдеться про надання військової техніки іншій країні в кредит. Але хочу наголосити, що зараз ми надаємо не кредити, а саму техніку. Зараз це дійсно цілодобова операція. Я бачила, як зброю завантажували на вантажівки. Наше Міністерство оборони сиділо над аркушами з потребами України. Ми слухали, що українські військові просили в нас. І ми розібралися, як швидко довезти все це в Україну.

Тож законодавчі акти ще на розгляді, але знаю, що ми всі за те, що сприяє Україні отримати допомогу. Ми надаємо її прямо зараз і робимо це якнайшвидше.

Чи бачите ви можливість звільнення Донбасу та Криму?

У нас є стратегія трьох напрямків. Її перша частина — дати Україні все необхідне для перемоги. Все, що ми можемо, щоб допомогти вам виграти цю війну. Сподіваємося, це станеться якомога швидше.

Друге що ми робимо — змушуємо Росію нести фінансові трати. Йдеться про найсильніший пакет санкцій. Цим ми сподіваємося зміцнити Україну за столом переговорів.

І третє — ми зміцнюємо наш східний фланг і власну оборонну позицію в НАТО. Тож, три напрямки — зміцнення України на полі бою, на переговорах та посилення позиції НАТО.

Читайте також: "За тиждень після початку відкритої агресії Росії нас стало 110 тисяч" — інтерв‘ю із командувачем Сил тероборони

Які поставки озброєння плануються надалі?

Щодня їх настільки багато, що я не скажу навіть скільки артилерійських боєприпасів надходить. Просто не знаю, що й де в розкладі. Але повторю, я провела багато часу з нашим Міністерством оборони та довіряю їм і графіку постачання. У спеціалістів з війського планування детальний список того, що просить Україна.

Але потреби України змінилися. Тепер, коли ви боретеся на півдні та на Донбасі, виникла потреба в додатковому обладнанні, наприклад, в дронах. Тож я знаю, що в майбутніх постачах вони є.

Росії не вдалося захопити Україну. Яких наступних ударів США очікують від РФ?

Так, для Росії це дійсно провал. Вони розраховували взяти Київ за тиждень. А українці воюють. Росіяни хотіли розділити українців. А ви показали, що ви найвитриваліші бійці на полі бою. Росія думала, що й Захід буде розділений, а ми ввели найсильніші санкції в історії. Росіяни також вважали, що їхні військові кращі, хоча насправді бойовий дух серед російських військ дуже низький. І саме українські воїни є справжніми героями на полі бою. Тому я вважаю, що це був справжній стратегічний провал для Росії. І я вірю, що в кінці, коли Україна переможе, Росія буде ослаблена. Як сказав наш Міністр оборони Ллойд Остін: “Ми хочемо гарантувати, що Росія більше не зробить цього ні з Україною, ні з іншою країною”.

Чи є ймовірність удару РФ по інших країнах? Наприклад, по Польщі, країнам Балтії?

Президент Джо Байден дав зрозуміти, що ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО. Альянс сильніший, ніж будь-коли. І він зміцнює саме ті місця, про які ви згадали — країни на східному фланзі.

Читайте також

"Через напад РФ вплив на психічне здоров’я буде спостерігатися протягом десятиліть" — голова Бюро ВООЗ в Україні

Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

"Ми наблизилися до офіційної заяви: крім воєнних злочинів мали місце злочини проти людства" — посол США в ОБСЄ Карпентер

На початок