Готовність на 99%. Оператор "Північного потоку" заявив про завершення трубоукладальних робіт

Готовність на 99%. Оператор "Північного потоку" заявив про завершення трубоукладальних робіт

Готовність на 99%. Оператор "Північного потоку" заявив про завершення трубоукладальних робіт
. Фото: AP

Компанія-оператор проєкту будівництва газопроводу "Північний потік-2" Nord Stream 2 AG повідомила про завершення запланованого обсягу робіт трубоукладальним судном "Академік Черський" у Балтійському морі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Таким чином на цей час газопровід завершено на 99%", — заявив оператор у середу, 28 липня і додав, що на фінальній ділянці "Північного потоку-2" працює трубоукладальна баржа "Фортуна".

Трубопровід, яким газ з Росії постачатиметься до федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, "Газпром" добудовує власними силами, позаяк швейцарський підрядник призупинив роботу після запровадження санкцій США.

Читайте також: Чи буде новий контракт з Росією після запуску "Північного потоку-2". Відповідає "Нафтогаз"

Як зазначає "ТАСС", 28 липня генеральний директор австрійської компанії OMV Райнер Сіле висловив сподівання, що ще у 2021 році "Північним потоком-2" запустять перші поставки газу до ФРН.

Читайте також: "Для нас це лише зав’язка". Чому всі говорять про "Північний потік-2" і що угода означає для України

Чому цей газопровід такий важливий

"Північний потік-2" – це газопровід з Росії, який проходить через Балтійське море до Німеччини та зачіпає економічні зони та територіальні води п’яти країн: Данії, Німеччини, Росії, Фінляндії та Швеції. Його спроєктували в обхід України.

Разом з побудованим трохи раніше газопроводом “Північний потік-1” за рік через ці два газогони можна транспортувати 110 мільярдів кубометрів газу. “Північний потік-2” дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить, за оцінками експертів, доходи у розмірі близько 3% від усього ВВП держави.

"Північний потік-2" планували добудувати наприкінці 2020 року, але у середині грудня 2019 року проти будівництва газопроводу Державний департамент США наклав на компанії, які будуть газогін, санкції.

Ще через рік тодішній президент США Дональд Трамп і Конгрес схвалили додаткові санкційні заходи, щоб зупинити будівництво російського трубопроводу. Однак у травні 2021 року новий президент США Джо Байден заявив, що адміністрація вирішила скасувати санкції щодо будівництва газопроводу, оскільки проєкт майже закінчений, а санкції зашкодять відносинам з Німеччиною та іншими європейськими союзниками.

Суспільне
Суспільне

Що відомо

  • 27 липня група депутатів Європейського парламенту виступила із заявою, у якій піддало критиці угоду між США та Німеччиною, що передбачає добудову російського газогону "Північний потік-2".
  • Європейська комісія отримала запит від МЗС України щодо проведення консультацій з приводу угоди про "Північний потік-2" між США та Німеччиною.
  • 22 липня Міністерство закордонних справ Німеччини оприлюднило повний текст угоди зі США щодо завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Відповідно до нього, країни запобігатимуть використанню Росією своїх енергетичних проєктів у якості зброї та спрямують зусилля й фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.
  • За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, Київ має багато запитань щодо зменшення безпекових ризиків через угоду між США та Німеччиною щодо проєкту "Північний потік-2". Водночас Україна готує свою позицію щодо економічної частини домовленостей. У Польщі угоду щодо "Північного потоку-2" назвали "перемогою РФ".
  • 21 липня президент США Джозеф Байден заявив, що завершення проєкту російського газогону "Північний потік-2" неможливо зупинити, оскільки він завершений на 99%.
  • 21 липня видання The Wall Street Journal повідомило, що Сполучені Штати Америки та Німеччина досягли угоди, що дозволяє завершити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".
  • 6 червня в уряді Німеччини заявили, що Україна має залишитися транзитером російського газу до країн Європейського союзу навіть після запуску російського трубопроводу "Північний потік-2".
  • 4 червня президент Росії Володимир Путін заявив про завершення прокладання труб першої гілки газопроводу "Північний потік-2". За його словами, "Газпром" вже готовий до початку газопостачання до Європи.
  • 19 травня стало відомо, що США не запроваджують санкції щодо "Північного потоку-2", після чого Верховна рада закликала Конгрес США повністю зупинити його будівництво.
  • Кандидат у канцлери ФРН від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет заявив, що проєкт газопроводу "Північний потік-2" добудують і з цим "довелося погодитися" США. Водночас він зауважив, що Росія не повинна шантажувати проєктом Україну, Польщу та країни Балтії.
  • Російський газогін "Північний потік-2" планували добудувати наприкінці 2020 року. Разом з іншими російськими транзитними газогонами він дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить їй суттєві доходи, що сягають близько 3% від усього ВВП держави.
  • Державний департамент США заявив, що Сполучені Штати й надалі виступатимуть проти проєкту російського газогону "Північний потік-2" попри угоду, укладену з Німеччиною.
  • Сполучені Штати заявили, що консультувалися з Україною під час підготовки угоди з Німеччиною щодо добудови російського газогону "Північний потік-2", а також заздалегідь пропонували фінансову компенсацію для української сторони.
  • Голова російської енергетичної компанії "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Росія готова продовжити використання української газотранспортної системи для постачання газу в країни Європи після запуску "Північного потоку-2".
  • В Офісі президента наголосили, що між урядами Сполучених Штатів та Німеччини все ще відсутня остаточна угода щодо завершення будівництва російського газогону.
  • Голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що Україна наполягатиме на необхідності введення санкцій проти оператора проєкту "Північний потік-2" навіть після добудови газогону.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок