Угода про "Північний потік-2". Як реагують в Україні та світі

Угода про "Північний потік-2". Як реагують в Україні та світі

Угода про "Північний потік-2". Як реагують в Україні та світі
. Фото: AP

Міністерство закордонних справ Німеччини оприлюднило повний текст угоди зі США щодо завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Конфлікт навколо будівництва газопроводу в обхід України тривав кілька років.

Урешті країни уклали угоду, згідно з якою Німеччина зобов'язалася "вживати заходів" у разі спроб Кремля використовувати енергоносії як зброю проти України. Також Німеччина і США підтримуватимуть інвестиції у Зелений фонд України на суму не менше 1 мільярда доларів.

Як на угоду Берліна та Вашингтона реагують у світі та в Україні – в матеріалі Суспільного.

Німеччина

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що угода ФРН та США щодо проєкту "Північний потік-2" є "хорошим кроком вперед". Водночас вона зауважила, що домовленості "не усувають всіх розбіжностей у позиціях країн щодо проєкту".

"Я думаю, що угода з американським урядом не усуває відмінностей і всіх розбіжностей, вони все ще залишаються. Я бачила це по вчорашніх реакціях... Це хороший крок (угода зі США щодо "Північного потоку-2" — ред.), який потребує компромісів з обох сторін", — зазначила канцлерка.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Ангела Меркель. AP

Також Меркель висловила сподівання, що ЄС не доведеться запроваджувати нові санкції щодо Росії через "Північний потік-2", позаяк Москва запевнювала сторони, що не використовуватиме проєкт як інструмент тиску.

США

Президент США Джозеф Байден після обрання президентом висловлювався проти "Північного потоку - 2", але врешті заявив, що добудову російського газогону "неможливо зупинити, оскільки він завершений на 99%".

"Північний потік завершений на 99 відсотків. Думка про те, що щось буде сказано чи зроблено, щоб зупинити це, неможлива", – сказав Байден.

Поруч з тим, представники Державного департаменту США на умовах анонімності поінформували американських журналістів, що адміністрація Байдена як і раніше має "глибокі розбіжності" з Німеччиною з приводу проєкту.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Джозеф Байден. Фото: AP

Американський дипломат Джордж Кент, який очолив місію США в Україні на період відпустки тимчасово повіреної Крістін Квін, повідомив Суспільному, що не вважає запуск "Північного потоку-2" вирішеним питанням попри його фактичну готовність: "Я б не сказав, що це вирішене питання. Я б сказав, що ми наблизилися до точки, коли буде фізично закінчено будівництво газогону".

"Це проєкт, який США вважає поганою угодою не лише для України, але і для енергетичної безпеки Європи, для Польщі, для балтійських країн, позаяк це політичний проєкт Росії", — зазначив Кент.

Росія

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков повідомив російським ЗМІ, що окремі положення угоди між США та ФРН щодо "Північного потоку" в Кремлі схвалюють, але також не можуть погодитися з частиною тексту.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Дмитро Пєсков. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. Фото: УНІАН
Зокрема, росіян обурили формулювання про "протидію агресивним діям РФ в Україні та світі".

За словами Пєскова, Росія ніколи не використовувала енергоресурси як засіб політичного тиску. Що стосується використання Німеччиною механізмів для продовження транзиту газу через Україну, Пєсков зауважив, що Путін уже заявляв про готовність обговорити це питання. І додав, що "це питання виключно економічної доцільності та рентабельності".

Польща

На думку президента Польщі Анжея Дуди, угода США та Німеччини щодо "Північного потоку-2" означає перемогу Російської Федерації.

"У нас практично перемога Росії в будівництві цього газопроводу. Завдяки йому Росія отримає значний вплив на європейський газовий ринок і, перш за все, отримає від цього прибуток", — заявив прессекретар президента Польщі Анджея Дуди Блажей Спихальський.

За його словами, угода зі США щодо добудови Nord Stream-2 — це порушення Німеччиною європейської солідарності в галузі загальної енергетичної політики.

"Не тільки Польща визнає загрозу з боку Nord Stream-2, а й низка країн Центральної та Східної Європи", – підкреслив Спихальський.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Анжей Дуда. Анджей Дуда. Фото: АР

Крім того, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау у спільній заяві разом з українським колегою Дмитром Кулебою назвав проєкт "Північного потоку" причиною безпекової кризи та наголосив, що Польща разом з Україною протидіятиме запуску газогону.

"Рішення щодо будівництва Північного потоку - 2, схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі. Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас, воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС", – розповіли міністри.

Литва

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав угоду США і Німеччини по газогону "Північний потік - 2" "величезною перемогою Путіна та зазначив, що у країн Заходу ще є важелі, щоб отримати для України вигоду від ситуації.

"Я вважаю, що це помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Але також я бачу можливості виправити цю помилку, якщо б Україні був запропонований план дій щодо членства в НАТО або відкриття газопроводу було б використано як важіль, щоб вимагати виведення російських військ з території України", – розповів Ландсбергіс.

Газопроводи Північний потік і Північний потік-2, Суспільне
Газопроводи Північний потік і Північний потік-2, Суспільне. Суспільне
Читайте також: Німеччина не зможе гарантувати збереження транзиту газу через Україну — "Нафтогаз"

Україна

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

Під час брифінгу з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто Дмитро Кулеба заявив, що Україна має багато запитань щодо того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики для України та країн Центрально та Східної Європи: "Ми будемо розмовляти з Німеччиною і США з цього приводу. Ми чесно казали, що "Північний потік-2" є безпековим питанням. І ми б хотіли, щоб формулювання у німецько-американській заяві саме стосовно безпеки були сильнішими".

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Дмитро Кулеба.

Кулеба зауважив, що у Києві ведеться підготовка своєї позиції щодо економічної частини угоди.

"Що стосується економічного блоку цієї заяви — ми вивчаємо пропозиції, які викладені і будемо готові представити нашу позицію, коли комплексно і детально проаналізуємо те, що запропоновано", — заявив глава МЗС.

Дмитро Разумков, голова Верховної ради.

Дмитро Разумков звернувся з відкритим листом до спікерки Конгресу США Ненсі Пілосі через продовження будівництва "Північного потоку-2".

"Висловлюю глибоку стурбованість щодо триваючого будівництва та можливого введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік – 2", який Росія використовує як інструмент гібридної війни. Цей проєкт несе пряму загрозу енергетичній безпеці не лише України, а й усієї Європи", — йдеться у листі.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Дмитро Разумков. liga.net

Він також наголосив, що російський проєкт насамперед має сформувати енергетичну залежність Європи від РФ, не відповідає вимогам Третього енергетичного пакета Європейського Союзу та посилює можливості для Росії зловживати своїм домінантним становищем на європейському енергетичному ринку.

Юрій Вітренко, голова НАК "Нафтогаз"

На думку очільника "Нафтогазу", проєкт "Північного потоку2 ще можна зупинити. Про це Вітренко заявив у інтерв'ю українській службі "Голосу Америки".

"Ми вважаємо що якщо з усіх боків буде розуміння що це геополітичний проєкт що це зброя та загроза безпеці України всьому регіону, то цей проєкт ніколи не буде реалізований, газопровід не запрацює. Має бути комплекс заходів і американські санкції є дуже важливим елементом. Вони дієві", – наголосив Вітренко.

Угода про завершення "Північного потоку". Як реагують в Україні та світі
Юрій Вітренко. УНІАН

Головним ризиком від завершення "Північного потоку" для України посадовець назвав безпекові виклики.

"Якщо не буде фізичного транзиту газу через Україну, значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. Росія очікуватиме, що якщо військові дії не зачіпатимуть європейських споживачів, Європа обмежиться висловлюваннями глибокого занепокоєння подіями в Україні", – зауважив Вітренко.

Міністр енергетики Герман Галущенко

Герман Галущенко заявив, що Україна розглядає "Північний потік – 2" як зброю, а також зазначив, що Росія впливає на ринкову ціну на газ в Європі, аби примусити до реалізації цього проєкту.

"Сьогодні те, що відбувається з ринковою ціною в Європі на газ – це наслідок того, що робить наш "сусід", щоб примусити до реалізації "Північного потоку – 2". Безумовно, ми розглядаємо цей "Північний потік" як зброю. Це не питання економіки та комерції, ми розуміємо, що той об'єм прокачки, 55 млрд через цей "ПП-2", він є критично-небезпечним", – сказав Галущенко.

За його словами, є декілька напрямків, у яких Україна планує працювати щодо питання "Північного потоку – 2". Зокрема, вимагатиме застосування європейського законодавства до "ПП-2", та підійматиме питання про повернення до ідеї консорціуму стосовно газотранспортної системи, щоб забезпечити транзит територією України.

Що відомо

  • 21 липня видання The Wall Street Journal повідомило, що Сполучені Штати Америки та Німеччина досягли угоди, що дозволяє завершити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".
  • 6 червня в уряді Німеччини заявили, що Україна має залишитися транзитером російського газу до країн Європейського союзу навіть після запуску російського трубопроводу "Північний потік-2".
  • 4 червня президент Росії Володимир Путін заявив про завершення прокладання труб першої гілки газопроводу "Північний потік-2". За його словами, "Газпром" вже готовий до початку газопостачання до Європи.
  • 19 травня стало відомо, що США не запроваджують санкції щодо "Північного потоку-2", після чого Верховна рада закликала Конгрес США повністю зупинити його будівництво.
  • Кандидат у канцлери ФРН від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет заявив, що проєкт газопроводу "Північний потік-2" добудують і з цим "довелося погодитися" США. Водночас він зауважив, що Росія не повинна шантажувати проєктом Україну, Польщу та країни Балтії.
  • Російський газогін "Північний потік-2" планували добудувати наприкінці 2020 року. Разом з іншими російськими транзитними газогонами він дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить їй суттєві доходи, що сягають близько 3% від усього ВВП держави.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок