У китайському порту помітили судно, яке з КНДР везло зброю в Росію — Reuters

У китайському порту помітили судно, яке з КНДР везло зброю в Росію — Reuters

Корабель "Ангара", Китай
Судно, ідентифіковане Королівським інститутом об’єднаних служб як вантажне судно "Ангара" під прапором РФ, видно на супутниковому знімку поруч із більшим судном на причалі Zhoushan Xinya Shipbuilding Co у Чжецзяні, Китай, 11 лютого 2024 року. REUTERS/Planet Labs PBC

Китай надає причал для російського вантажного судна "Ангара", яке перебуває під санкціями США і причетне до поставок північнокорейської зброї до Росії.

Про це свідчать супутникові знімки, які є у розпордженні Reuters.

На знімках видно, що "Ангара" пришвартована в провінції Чжецзян до судноремонтного заводу найбільшої в КНР приватної судноремонтної компанії Zhoushan Xinya Shipyard.

Британський аналітичний центр Royal United Services Institute (RUSI) повідомив, що російське судно "Ангара", яке з серпня 2023 року перемістило до російських портів тисячі контейнерів, які, ймовірно, містять північнокорейські боєприпаси, стоїть на якорі на китайській верфі в східній провінції Чжецзян з лютого.

Агентство зазначає, що присутність корабля в китайському порту підкреслює виклики, з якими стикаються США та їхні союзники, коли вони намагаються послабити військову та економічну підтримку Росії.

У зв’язку з тим, що Україні вистачає боєприпасів, офіційні особи США виступають із дедалі різкішими попередженнями щодо, як вони кажуть, допомоги Китаю у відновленні російської армії після її перших невдач у війні в Україні.

Очікується, що ця підтримка стане головною темою порядку денного візиту державного секретаря США Ентоні Блінкен до Пекіна.

Представник Держдепу США заявив, що йому відомі "достовірні повідомлення з відкритих джерел" про те, що "Ангара" зараз пришвартована в китайському порту, і порушив це питання перед китайською владою.

Раніше заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що Сполучені Штати будуть вважати Китай відповідальним, якщо Росія доб'ється успіхів в Україні на тлі поглиблення співпраці Москви та Пекіна.

Позиція Китаю щодо війни РФ проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Влада КНР обережно коментує війну: з одного боку не підтримала РФ, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення в Україну, а з іншого — не стала виступати проти вторгнення.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни. Всього до китайського документа увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов'язані з американською розвідкою поінформував, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

У квітні представниця Держдепу Андреа Калан в коментарі Суспільному повідомила, що США не бачать ознак того, що Китай надсилає зброю Росії.

При цьому глава КНР уникає контактів з українським колегою. За період повномасштабної війни Сі один раз поговорив із президентом Володимиром Зеленським телефоном, тоді як двічі зустрівся з Путіним та провів із ним близько десятка телефонних і відео переговорів.

На початок