Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
.

6 липня о 10 годині ранку почалося засідання конкурсної комісії, на якому мали обрати нового директора головної інституції країни "Мистецького арсеналу". Але цього не сталося, бо жоден з кандидатів не отримав потрібної кількості голосів - п'ять.

Як конкурсна комісія проводила співбесіди з кандидатами та сварилася між собою - читайте в онлайн-хроніці Суспільне Культура.

Як буде відбуватися повторний конкурс?

В законі "Про культуру" сказано, що повторний конкурс проводиться так само, як і всі інші конкурси на посаду директора державного підприємства у сфері культури.

Процес триває наступним чином.

1. Державне управління справами оголошує конкурс на посаду генерального директора "Мистецького арсеналу". Це буде об'ява на сайті ДУС в розділі "вакансії".

Скоріш за все, повідомлення з'явиться протягом семи робочих днів. Кандидати почнуть подавати документи на конкурс: потрібно мати громадянство України і бути без судимості, мати вищу освіту та стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, володіти державною мовою, мати досвід роботи на керівних посадах.

2. З моменту оголошення конкурсу у ДУС є 30 днів, щоби формувати конкурсну комісію. До її складу має увійти три представники ДУС, три представники трудового колективу "Мистецького арсеналу" та три представники від громадських організацій у сфері культури відповідного функціонального спрямування та орган управління.

ДУС та "Мистецький арсенал" самі оберуть своїх представників і делегують до комісії. Представників від ГО обирає ДУС методом жеребкування.

Жеребкування має бути відкритим, чесним, прозорим. До нього допускаються лише ГО зі сфери культури. Під час жеребкування члени комісії мають опустити конверти з іменами всіх представників в барабан, прокрутить і достати три конверти. В законі сказано, що орган управління забезпечує онлайн-трансляцію жеребкування на своєму офіційному веб-сайті.

Однак ДУС порушило ці положення закону під час останнього жеребкування.

ДУС допустило до жеребкування ГО не зі сфери культури та не було онлайн-трансляції, тому чесність і прозорість були поставлені під сумнів. Жеребкування проводили двічі, і кожен раз воно не ставало відкритішим.

Тому другий етап є надзвичайно важливим.

3. Завершення подачі документів кандидатами. Строк закінчується через 30 днів з моменту оголошення конкурсу.

4. Через три дні, як подача документів завершена, ДУС поширює на своєму сайті список претендентів на крісло гендиректора Арсеналу.

5. Через десять днів, як подача документів завершена, проходить перше засідання конкурсної комісії. На ньому члени оберуть голову комісії, метод голосування за директора Арсеналу – таємний чи відкритий, та проголосують за допущення чи не допущення до конкурсу кожного кандидата, який надіслав документи на конкурс.

6. Ще через сім-десять днів, але можливо і раніше, відбудеться засідання комісії, на якому виступить кожний кандидат на посаду директора, члени комісії поставлять йому запитання, а потім проголосують за директора.

7. Голова ДУС підписує наказ про призначення генеральним директором переможця конкурсу. Наказ має бути підписаний не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу.

Тобто новий директор "Мистецького арсеналу" буде обраний не раніше як у вересні.

"Мистецький арсенал" вів онлайн-трансляцію з засідання комісії. На двох відео перша частина засідання.

Олеся Островська-Люта: "Конкурс не відбувся. Готова взяти участь в новій версії."

Наталя Заболотна після скасованного конкурсу написала: "Мабуть, хтось із кимось не домовився!!! Що ж – піду на Івана Купала..може знайду квітку папороті".

"Тепер можна назвати речі своїми іменами: конкурс в "Мистецький арсенал" та в інших культурних інституціях – це не просто намагання впровадити ручне управління, це – реванш методів та подекуди людей режиму Януковича, – не стримується в емоціях колишній директор Довженко-Центру Іван Козленко, який відмовився брати участь у переобрані на посаду через політичні процеси. – Це просто безумство, що така людина як Кулиняк знов вигулькнув зі смердючого багна минулого. За Януковича він не мав жодної суб'єктності й був лише маріонеткою, функція котрої була підтримувати клептократичний механізм в робочому стані. Вочевидь, з огляду на плани Офіса президента розпочати будівництво в "Мистецькому арсеналі", ці його здібності знов стають у нагоді. ОП потребує "міцного господарника", який врахує при будівництві інтереси всіх сторін. Гидота несосвітенна".

"Страшно не те, що ніхто не набрав 5 голосів. Страшно, що фаворит з 4 голосами – колишній януковський міністр культури і відпочинку Кулиняк. 10 років будувати ракету Ілона Маска, і потім посадити за її штурвал комбайнера з трактора "кіровець", – висловився у Фейсбуці директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

"4 голоси за Кулиняка. За того самого міністра прачєчной Януковича, при якому зникали картини з музеїв, призначались на посаду за гроші, вбивалось українське як таке. Буде повторний конкурс. Але, як на мене, з такою комісією то бдуе знову сором і треш", – написала у Фейсбуці голова пресслужби "Мистецького арсеналу" Тетяна Пушнова.

Чому цьогорічні вибори директора Арсеналу такі важливі?

Окрім того, що це окреме підприємство зі своїм бюджетом, яке в останній рік мало 37 млн гривень, є вкрай важливий момент.

Зараз серйозно розглядається фінансування реставрації Арсеналу наступного року. Установа власними силами довела до фіналу розробку проєкту реставрації і кошторис попри те, що минулого року ДУС відмовилося фінансувати ці заходи.

За словами директорки Лесі Островської-Лютої, на реставрацію та добудову Арсеналу потрібно близько 3 млрд гривень. І оскільки установа підпорядковується ДУС, а не Мінкульту, то для них важливо, хто буде директором, коли Арсенал почне отримувати кошти на реставрацію.

Коли у 2005-2006 роках створювали Арсенал, то говорили, що на ремонт будівлі старого заводу і побудови тут одного з головних українських музеїв потрібно близько 4 млрд гривень.

"Арсенал потребує завершення будівельних робіт. У цей момент ми працюємо над завершенням проєктно-кошторисної документації для Арсеналу, якої не було в попередні роки в готовому вигляді, яка досить точно визначає, як далі має будуватися Арсенал. Це ми маємо завершити до кінця року. Над цим працює наш підрядник – "УкрНДІпроектреставрація" з 2019 року.

Перший поверх, який зараз використовується, другий поверх, котрий практично не використовується, і саме він має ділитися постійною експозицією музею сучасного мистецтва і театральним простором. Театральний простір буде менший, але це експериментальний театральний простір. Саме це розробляється в проєктно-кошторисній документації і відповідає концепції, яка була затверджена кілька років тому і розроблялася з видатним музейником з Австрії Дітером Богнером, котрий був автором музейного кварталу у Відні" , - розказала перед конкурсом "Радіо Культура" Островська-Люта.

Інтерв'ю з головою конкурсної комісії

"Настільки серйозний та сильний склад учасників-конкурсантів, що комісії важко було визначитися з переможцем. Як на мене, від трьох до п'яти конкурсантів гідні бути генеральним директором "Мистецького арсеналу". Дуже цікаві програми, дуже. Повторний конкурс має плюси. По-перше, діючі конкурсанти допрацюють свої програми, щоби комісія могла визначити найкращу. Вони врахують запитання, які ставилися, - сказав Суспільному Василь Чернець.

"Щодо закидів, що я маю конфлікт інтересів з двома конкурсантами з Кулиняком та Недзельським, які працюють в академії, яку я очолюю. Вони мої підлеглі. Дуже поважні люди. Вони відомі менеджери в сфері культури, але вони мої підлеглі, вони не є моїми керівниками. Тому тут немає конфлікту інтересів".

Через те, що сьогодні не був обраний новий директор, "Мистецький арсенал" залишився без керівниці чи керівника?

Ні, директор Олеся Островська-Люта продовжує працювати. Строк її контракту спливає у липні (14 липня, авт), а потім вона буде в.о. директора. Хоча ДУС може призначити і когось іншого в.о. директора.

Оголошено повторний конкурс

Конкурсна комісія не змогла обрати нового директора Мистецького арсеналу, вибори якого проходили 6 липня. Жоден з дев'яти кандидатів не набрав необхідних 5 голосів.

Чотири голоси отримав кандидат Михайло Кулиняк, Олеся Островська-Люта - три голоси, Наталія Заболотна та Ірина Кислян - по одному голосу.

Повторний конкурс буде оголошено у найближчий час.

Олеся Островська-Люта, яка хоче переобратися на посаду директора Арсеналу, виступає вже 35 хвилин. Члени комісії їй ставлять запитання.

Виступає колишній генеральний директор національного палацу мистецтв "Україна", ексвіцепрезидент національної телекомпанії з 2008 по 2010, ексрадник голови Секретаріату президента України Роман Недзельський.

Виступає колишній міністр культури Михайло Кулиняк, який працює в Академії, яку очолює голова конкурсної комісії Василь Чернець.

"Я би хотів посилити роль "Мистецького арсеналу" в культурному дипломатичному світі. .. Міністрів бувших не буває у всьому світі. Щодо підтримки широкого загалу, я відчув підтримку, коли йшов сюди".

- В березні цього року ви давали інтерв'ю каналу, який пов'язан з [Віктором] Медведчуком. І коментуєте питання, де не маєте експертності? - членкиня Мирослава Лубківська.

- Я коментую як українець. Наприклад, вакцинацію, яка мене стосується.

- А нащо ви йдете на проросійські канали?

- Я не лише на них ходжу.

В інтерв'ю, яке Кулиняк дав напередодні конкурсу, кандидат сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений у 2012 році з посади голови мінкульту.

"Після того працював у палаці культури "Україна". Це не була люстраційна посада. Зараз я працюю на викладацькій посаді, це не потребує люстрації. А щодо того, я вже її пройшов, знаєте, дуже давно, психологічно. З іншої сторони, я не вважаю, що як міністр культури робив щось таке, що призвело, як написано в законі, до узурпації влади Януковичем. Я перераховував деякі речі, які я робив. Крім того, ми прийняли закон про культуру, звільнили національний культурний продукт від ПДВ і ще багато речей. Я не думаю, що це ті речі, які підпадають під люстрацію. Автоматично я знаходжуся під нею, але час майже сплив з 2012 року. Ця посада в "Мистецькому арсеналі" не відноситься до посад, які підпадають під люстрацію".

Виступає Ольга Данилюк, українська та британська режисерка: "На мою думку, дві основні функції Арсеналу - це інтегрування української культури у міжнародний простір та сприяння розвитку творчих та освітніх процесів".

Напередодні конкурсу Данилюк сказала в інтерв'ю "Радіо Культура", що "Мистецький арсенал" повинен бути центром, де захочуть проводити час кияни. Тому що більшість часу вони проводять в торгових центрах і на природі".

"Всі розуміють потенціал Арсеналу, але темп його розвитку не співпадає з тенденціями сучасного світу. Все набагато швидше розвивається, і будівля уже починає переходити у аварійний стан. Така будівля не може знаходитись стільки часу без реконструкції, без того, щоб вона почала функціонально працювати".

"Продовжувати функціонування в такому стані "Мистецькому арсеналу" – це просто незрозуміла трата грошей. Хоча Арсенал в міру своїх можливостей робить багато цікавих і корисних проєктів, але потенціал цієї будівлі є набагато більший".

Перерва закінчилася. Виступає Ірина Кислян, заступниця директора "Медіацентр" ДП "ГДІП":

"Освітня функція Арсеналу має створюватися із залученням світових провідних просвітницьких закладів".

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування

Оголошено технічну перерву.

Кандидатка на посаду Наталя Заболотна, яка очолювала Арсенал з 2010 по 2016 рік: "До 24 року дуже хочеться, аби ми завершили музей. Арсенал має бути мультидисциплінарним. Тут має бути театральна та музичні сцени. Я пропоную у 2022 році створити Арсенал цифрового мистецтва".

- Що ви збираєтеся робити з боргом, який взялиЗ річного звіту Мистецького арсеналу за 2020 рік:"З 2005 по 2012 роки Мистецький арсенал залучив понад 420 млн грн на створення культурної інституції. … Мистецьким арсеналом було накопичено 128 млн грн боргів, з яких на сьогодні виплачено лише невелику частину. … Договори щодо фінансових зобов’язань Мистецького арсеналу укладали в 2010–2011 роках. На жаль, ці рішення ухвалювали без необхідного аналізу, як повернути борги в майбутньому". за свою каденцію? - спитала членкиня Мирослава Лубківська (Барчук).

- Це не мій борг, а борг, який взяли для підготовки до Євро- 2012, - Наталя Заболотна.

- Вам не вдалося повернути. Як будете робити?

- Це борг держави, а Арсенал просто ініціював все це. Тобто я як фізична особа не можу вирішувати такі питання з такими грошима.

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

Дідковський сказав кореспонденту Суспільного, що у листі "Спілки археологів України" "жодна буква не дійсна". Судитися не збирається, оскільки "це брєд".

Археологи просять не голосувати за Дідковського

Членкиня комсія Мирослава Лубківська (Барчук) зачитала лист від "Спілки археологів України". Вони закликають не призначати Ігоря Дідковського головою "Мистецького арсеналу".

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування

Витримки з листа:

Ігор Дідковський є власником 70 відсотків ТОВ "Родовід музей" – приватного зібрання артефактів, частина з яких сумнівного археологічного походження. За словами Дідковського в інтерв’ю журналістам, він володіє найбільшою колекцією скіфського золота, яка є його власністю, придбаною особисто.

Ще за часів своєї попередньої каденції на посаді генерального директора "Мистецького арсеналу" він організував виставки із залученням археологічних предметів, яке позиціонувалося як унікальна колекція скіфського золота, зібрана меценатами та колекціонерами. Проте її легітимність так і не була підтверджена.

"Приватне колекціонування археологічних знахідок суперечить чинному законодавству та порушує етичні норми. Відповідно до ЗУ "Про охорону культурної спадщини" усі рухомі предмети, пов'язані з пам'ятками археології є державною власністю та підлягають віднесення до державної частини Музейного фонду України та повинні перебувати виключно у власності держави", написано в заяві.

Згідно зі згаданим вище ЗУ "Про культуру", очолювати національний заклад подібного рівня може лише особа, здатна за своїми діловими і моральними якостями, освітою та професійним рівнем виконувати відповідні обов'язки. Є сумніви, що власники приватних колекцій старожитностей можуть вважатися такими", – йдеться в повідомленні.

"Сумно, що я відкрив музей Трипілля? Глечики стоять на балансі Таврійського університету", - Ігор Дідковський продовжує виступати.

Після цього Дідковський запропонував раз на тиждень робити в "Мистецькому арсеналі" безплатний медичний огляд жінок, бо вони мруть як мухи.

Лубківська проти Дідковського

Який річний бюджет мистецького арсеналу? - питає Мирослава Лубківська (Барчук).

- Я не знаю, - кандидат на посаду Ігор Дідковський.

- Скільки треба коштів, аби зробити те, що ви хочете?

- Мені достатньо 800 млн.

- Які освітні програми, які зараз є в Мистецькому арсеналі, ви залишите?

- Я залишу те, що пов'язано з дітьми.

- Які саме?

- Я не збираюся зараз здавати екзамен.

"В моєї мами завтра день народження, 77 років. Тому свою презентацію я присвячую їй. Я маменькин синок. Для мене "Мистецький арсенал" - це будівництво, це культура, це освіта", - Ігор Дідковський, голова наглядової ради науково-дослідницького інституту "Nano Sapiens" та колишній директор Арсеналу у 2007 - 2010 роках.

Він один з трьох кандидатів, які відмовилися давати інтерв'ю Суспільному мовнику з приводу висування своєї кандидатури на посаду гендиректора Арсеналу. Сім кандидатів зробили це - інтерв'ю з ними можна прочитати за посиланням.

"Мистецький арсенал - це бетономішалка, це люди, це музейна справа, це освітня справа, це експансія. Якби у нас всі йшли в культуру, а не в політики чи владу, то не було б війни".

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

"Новий директор Арсеналу повинен бути відповідальним і незалежним. Зараз Арсенал є інституцією, яка спрямована на вивчення національного мистецтва. Якщо ми будемо надалі фокусуватися суто на українському контенті, ми зробимо йому гірше. Бо українська культура потребує глобалізації. Потрібен обмін між культурними інституціями", - заявив під час виступу кандидат на посаду Євген Березницький.

Він засновник і організатор міжнародного міждисциплінарного фестивалю, який відбувається щороку Kyiv Art Week, а з 2019 року – керівник Bereznitsky Art Foundation.

Разом з Балашовою поширив заяву, у якій закликав голову конкурсної комісії самоусунутися через конфлікт інтересів.

Напередодні конкурсу в інтерв'ю "Радіо Культура" він повторив свою думку, яку зараз висловив на конкурсі перед членами комісії.

"Я дуже часто спілкувався з колекціонерами українського мистецтва, і дуже часто питав: "Чому у них в колекціях немає іноземного мистецтва?" Звичайна відповідь виглядає наступним чином: "Тому що я підтримую українське". У мене є абсолютно діаметральна протилежна думка, яку я висловлював тоді. Я казав, що ви не підтримуєте, ви не даєте українському мистецтву таким чином розвиватися. Тобто так, ви купуєте речі, твори і підтримуєте митців ситуативно, тактично, але стратегічно – це невірно. Щоб нас побачили ззовні, нам треба проявити зацікавленість у цьому. Звичайно, всі подорожували і бачили, що в музеях сучасного мистецтва, наприклад, у Німеччині не тільки німецькі митці" (повна версія інтерв'ю).

Буду подавати до суду

Першою програму розвитку Мистецького арсеналу представила кандидатка Ольга Балашова. Вона заявила, що варто залучати для музею світове мистецтво.

"Пропоную розділити свою каденцію на два періоди: в перший рік ми вже запустимо постійну експозицію на першому поверсі Арсеналу. Але найголовніше це освіта. Я впевнена, що структуру доходів можна покращити через залучення меценатських програм", - сказала вона.

Після цього Балашова заявила, що голова комісії Василь Чернець дискредитує конкурс, оскільки має конфлікт інтересів і виступає проти відкритого голосування. Вона сказала, що не знімає свою кандидатуру з конкурсу, проте не виключає, що буде оскаржувати в суді хід голосування.

"Колеги, зізнаймося, що все, що тут відбувається - це фарс. Ми всі бачили відео, як співробітники Державного управління справами відверто фальшували жеребкування. Я прийшла подивитись в очі цим людям. Будь-хто, обраний комісією на чолі з паном Чернецем, буде нелегітимним. Незалежно від результатів конкурсу я буду подавати в суд. І так має зробити кожен кандидат, хто бере участь у цьому шапіто. Я думаю, що в моїй країні будь-хто, хто фальшує так зухвало конкурсну процедуру, рано чи пізно опиняється під судом."

Кандидатка зняла свою кандидатуру

Алла Демура зняла свою кандидатуру з конкурсу на посаду директора 5 липня. Про це заявили на засіданні комісії.

Таємне голосування

Кандидатка на посаду директора Ольга Балашова запропонувала комісії зробити голосування за переможця виборів відкритим, а не таємним, як за це проголосувала комісія 24 червня.

"Я проти відкритого голосування. Ви хочете, щоб ми отут піднімали руку, а потім хтось ходив проти мене говорив?", - сказав голова комісії Василь Чернець.

"Так, ми хочемо!" - відповіла Балашова.

Метод голосування не змінили.

24 червня за таємне голосування проголосували два члени комісії від громадських організацій та три члени від ДУС (протокол рішень першого заідання). Після цього членкиня комісії Ірина Подоляк заявила в інтерв'ю "Радіо Культура", що в категорично проти відкритого голосування виступили представники комісії від ДУС. Василь Чернець, ректор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв; Максим Тимошенко, ректор Музичної академії України імені Чайковського; Зеновій Корінець, генеральний директор Національного хору імені Верьовки.

"Вони сказали: "Ну, ми ж маємо право голосувати так або так. Ми не хочемо голосувати публічно, тому що ми не хочемо собі ворогів, так би мовити, робити серед кандидатів", - заявила Подоляк.

Член комісії Гліб Вишлинський запропонував трьом членам комісії від громадських організацій взяти самовідвід, бо на відео з повторного жеребкування видно докази "невипадкового" жеребкування.

Заява про конфлікт інтересів

Членкиня комісії Мирослава Лубківська (Барчук) зачитала заяву кандидатів Ольги Балашової та Євгена Березницького, у якій вони закликали голову комісії Василя Чернеця взяти самовідвід через конфлікт інтересів з двома претендентами на посаду гендиректора.

Михайло Кулиняк і Роман Недзельський працюють в Академії, яку він очолює.

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування

Зала, де проходить конкурс

Щойно впустили журналістів в будівлю ДУС. Попросили не проводити фото та відео фіксацію ні будівлі, ні двору. Дозволено знімання лише у залі, де відбудеться конкурс. Там розставлені стільці, на яких лежать таблички з іменами кандидатів на посаду директора. Нагадаємо, що їх десять.

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

Вибори директора "Мистецького арсеналу". Онлайн-хроніка голосування
Дарина Коломиєць

Процедура обрання

Конкурс буде відбуватися таким чином: кожний кандидат представить свою програму розвитку Арсеналу. На це дається 10-15 хвилин. Потім члени комісії поставлять декілька запитань. Далі – голосування. Процедура може зайняти вісім годин.

Таємне голосування

Напередодні конкурсу дві членкині комісії, яких висунув трудовий колектив Арсеналу, Ірина Подоляк та Мирослава Лубківська розкритикували ДУС за втручання в роботу комісії та вплив на її членів. За їхніми словами, є підстави вважати, що члени комісії, яких делегувало ДУС та громадські організації, змовилися проголосувати за "потрібного" кандидата.

24 червня члени комісії проголосували за те, щоби голосування за директора Мистецького арсеналу було таємним, за допомогою бюлетенів. За це рішення проголосували представники ДУС та громадських організацій. Представники Мистецького арсеналу були проти.

Дізнавшись про таємне голосування, трудовий колектив "Мистецького арсеналу" поширив заяву з вимогою зробити голосування відкритим, щоби "рішення кожного з членів комісії були відомо спільноті".

На початок