Третій член Наглядової ради УКФ звільнився. Він зізнався, що не ходив на засідання

Третій член Наглядової ради УКФ звільнився. Він зізнався, що не ходив на засідання

Третій член Наглядової ради УКФ звільнився. Він зізнався, що не ходив на засідання
.

Третій член Наглядової ради Українського культурного фонду подав у відставку - мандрівник Артемій Сурін, якого було обрано по квоті Офісу президента. Таким чином, на 9 червня, три члени Наглядової ради з дев'яти, звільнилися. Окрім Суріна це зробили голова УКФ Лариса Мудрак та Катерина Чуєва, яка була обрана по квоті міністерства культури та інформполітики. Криза в державній грантовій установі продовжується.

Сурін повідомив про самовідвід, написавши про це у Фейсбуці. Бо під час буремних часів в УКФ він "на жаль, чи на щастя, я зараз веду експедицію в горах Грузії. Саме це не дає мені фізичної можливості передати заяву про вихід із Наглядової ради УКФ. Як тільки я фізично повернусь в Україну, в той же день з аеропорту повезу її до фонду".

Сурін також сказав, що в засіданнях Ради майже не брав участі: "В травні взагалі не був на жодному засіданні. Виходив лише декілька разів на нестабільний зум-дзвінок".

"Вперше, я сказав, що надо розпускати всіх нас, ще після першого голосування конкурсу виконавчого директора фонду. Тоді мені казали, що я занадто емоційно реагую. Але я був в шоці, побачивши результат. І там же було 4 голоси", – продовжив Сурін, маючи на увазі голосування за виконавчого директора УКФ, коли його не було обрано, але чотири члені Наглядової ради проголосували за Анастасію Рагімову.

На думку Суріна, наразі УКФ має скасувати рішення, що були прийняті за останній час. Наглядова рада має у повному складі саморозпуститися - на цьому ж наполягає Мудрак та натякає міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Помилки всім необхідно визнавати. Для себе ж я знову виніс урок. Якомога далі тримайся від держави та її органів", – підбив підсумки Сурін.

Що відомо

За законом про УКФ, дострокове припинення повноважень члена Наглядової ради можливо, якщо він систематично не з'являється на засіданнях.

Читайте також: Звільнення голови Українського культурного фонду: що сталося

7 червня голова Українського культурного фонду Лариса Мудрак заявила, що залишає свою посаду, пояснивши таке рішення "кризою всередині УКФ" та "власною громадянською позицією".

Міністр культури Олександр Ткаченко висловив жаль з приводу їхнього рішення та назвав ситуацію довкола УКФ "болем" та "великою неприємністю".

УКФ – державний фонд, який був створений у 2017 році. Він існує під профільним Міністерством культури та інформаційної політики. Основне його завдання — підтримувати на конкурсних засадах культурно-мистецькі проєкти з різних регіонів України та секторів, як представників державних та комунальних закладів, так і представників незалежного сектору.

У кінці 2020 року в УКФ було обрано новий склад Наглядової ради. У березні 2021 року мали відбутися вибори нового виконавчого директора інституції. Попередня директорка Юлія Федів спочатку подала свою кандидатуру на переобрання, однак в останню мить відмовилася. Передував цьому скандал, який створила Спілка концертної індустрії України (СКІУ). Організація, яка була створена за місяць до виборів директора УКФ, заявила, що УКФ видає гранти, порушуючи свої правила. Скандалу додало публічності те, що до цього підключився народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк. Детальний розбір ситуації та хто з ким пов'язаний – читайте у нашій статті.

Ситуацію вдалося врегулювати ще до виборів директора, однак Федів взяла "самовідвід", сказала в інтерв'ю: "Ця сторінка мого життя завершилася".

Пізніше аудит показав, що УКФ використав 3,85 млн грн в нецільовому напрямку по програмі, загальне фінансування якої складало 581 млн грн.

Під час виборів виконавчого директора УКФ Наглядова рада не змогла проголосувати за жодного кандидата. Був оголошений другий конкурс. Слідом за цим голова УКФ Михайло Захаревич, який був обраний на початку 2021 року, звільнився. 14 квітня новим головою УКФ стала Мудрак, а потім Наглядова рада обрала нового виконавчого директора фонду - Владислава Берковського. Він ще не приступив до своїх обов'язків.

На початок