Звільнення голови Українського культурного фонду: що сталося

Звільнення голови Українського культурного фонду: що сталося

Звільнення голови Українського культурного фонду: що сталося
. Ілюстрація УКФ

7 червня голова Українського культурного фонду Лариса Мудрак заявила, що залишає свою посаду, пояснивши таке рішення "кризою всередині УКФ" та "власною громадянською позицією". Також про самовідвід повідомила членкиня Наглядової ради фонду Катерина Чуєва. Міністр культури Олександр Ткаченко висловив жаль з приводу їхнього рішення та назвав ситуацію довкола УКФ "болем" та "великою неприємністю". Суспільне розбиралося, що відбувається всередині Українського культурного фонду.

Чим займається УКФ

Український культурний фонд був створений у 2017 році для сприяння розвитку культури. Він працює під профільним Міністерством культури та інформаційної політики. Основне завдання фонду — підтримувати на конкурсних засадах культурно-мистецькі проєкти з різних регіонів України та секторів, як представників державних та комунальних закладів, так і представників незалежного сектору.

Ідею створення фонду запропонував тодішній міністр культури Євген Нищук. Він пояснив необхідність появи такою структури прагненням "урівняти в доступі до ресурсів культурно-мистецьких організацій бюджетного і небюджетного секторів", а також позбавити міністерство "непритаманних йому функцій розподілу коштів між гравцями культурного простору".

Наприкінці 2020 року в УКФ було обрано новий склад Наглядової ради. У березні 2021 року мали відбутися вибори нового виконавчого директора інституції. Попередня директорка Юлія Федів спочатку подала свою кандидатуру на переобрання, однак в останню мить відмовилася.

Передував цьому скандал за участі Спілки концертної індустрії України (СКІУ). Організація, яка була створена за місяць до виборів директора УКФ, заявила, що УКФ видає гранти, порушуючи свої правила.

Відповідно до чинного законодавства, діяльність фонду спрямовується та координується Міністерством культури та інформаційної політики України.

У чому причина кризи

Як раніше повідомляло Суспільне, 21 травня 2021-го низка культурних проєктів, які претендували на гранти УКФ та дістали високі оцінки від експертів, почали отримувати відмови у фінансуванні від Наглядової ради Фонду.

В УКФ пояснили таке рішення необхідністю заощадити кошти заради святкування 30-ї річниці Незалежності. Однак заявники не задовольнились таким поясненням, оскільки їхні проєкти пройшли перші три етапи відбору і отримали прохідні бали від експертної ради на отримання гранту. Натомість вони звинуватили Наглядову раду в перевищенні повноважень. Водночас експерти УКФ направили листа прем'єр-міністра Шмигалю та міністру культури Ткаченку з проханням втрутитися в ситуацію.

У відповідь голова Наглядової ради УКФ Лариса Мудрак заявила, що піде у відставку, якщо кризу в УКФ не вдасться подолати протягом двох тижнів, та закликала сторони конфлікту розпочати діалог.

Із заявою виступили й експерти Українського культурного фонду, звернувшись до уряду із вимогою розпустити Наглядову раду і скасувати її рішення. З подібним зверненнями також виступили культурні інституції та учасники конкурсного відбору проєктів УКФ.

4 червня міністр культури Олександр Ткаченко закликав піти у відставку двох членів Наглядової ради – Олександра Сусленського та Ігоря Тулузова. Він пояснив такі дії конфліктом інтересів у членів ради, а також висловив сподівання на те, що еволюційні зміни складу ради без переривання роботи всієї інституції дозволять виправити останні непорозуміння між УКФ та культурною спільнотою.

Також міністр наголосив, ще УКФ є структурою, незалежною від Мінкульту.

"Міністерство лише погоджує пріоритетні напрями діяльності УКФ, жодним чином не втручаючись у діяльність і рішення ні Наглядової ради (НР), ні Дирекції фонду. Якщо ж згадати, як формується склад Наглядової ради, то МКІП призначає тільки двох членів НР з дев’яти. Ще сім членів – по два представники від Офісу президента, два від ГО і два від закладів культури. Кандидатуру голови НР рекомендують самі члени НР, яку ми погоджуємо або ні. Тобто два голоси від МКІП з дев’яти, а отже жодної мови про монобільшість не може йти", – йдеться в повідомленні міністра.

Ані Сусленський, ані Тулузов не відреагували на заяву міністра і залишились в Наглядовій.

Звільнення Мудрак

7 червня, за день до пресконференції Ткаченка, Лариса Мудрак заявила, що складає повноваження голови Наглядової ради УКФ.

"Я скала повноваження "з огляду на ситуацію, що склалась та власну громадську позицію про самовідведення чинної Наглядової ради Українського культурного фонду" 4 червня, — повідомила вона у Facebook.

Лариса Мудрак
Лариса Мудрак.  detector.media

Раніше Мудрак у відкритому листі заявила, що всередині Українського культурного фонду триває криза, яка стосується трьох напрямків: експертного оцінювання, до якого у неї багато зауважень та незадоволення з боку заявників, рішень Дирекції, а також схвалення проєктів Наглядовою радою.

З огляду на названі проблеми Мудрак закликала провести аудит УКФ, сформувати його нову стратегію, а також перезавантажити всю інституцію, починаючи з Наглядової ради. На засіданні 1 червня посадовиця закликала усіх членів ради оголосити про самовідведення, проте до неї дослухалась лише директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва.

При цьому ідею самовідведення підтримав й Олександр Ткаченко.

"На жаль, через законодавчі прогалини у УКФ і у МКІП відсутні юридичні важелі впливу. Але я наполягаю на тому, що самовідвід таких членів Наглядової Ради, як пан СусленськийОлександр Сусленський – директор історико-меморіального музею "Героїзм і Холокост" та пан Тулузов Ігор Тулузов – перший заступник генерального директора "Схід OPERA", є найкращим рішенням для УКФ. Паралельно ми продовжуватимемо роботу над внесенням необхідних змін до закону, щоб не допустити повторення таких ситуацій", — прокоментував міністр.

Що сказав Ткаченко

Ткаченко прокоментував звільнення Мудрак і Чуєвою під час пресконференції 8 червня.

"На жаль, ті дві людини, на яких я покладав серйозні надії, пані Мудрак і пані Чуєва, вирішили взяти самовідвід. Ця процедура взаємовідносин між експертами та дирекцією Наглядової ради потребує деяких уточнень", – сказав міністр.

Читайте також: Ткаченко про рік роботи міністром, кризу в УКФ та мовний закон

"Те, що зараз відбувається навколо УКФ – це біль, велика неприємність", – додав міністр.

Олександр Ткаченко
Олександр Ткаченко. Facebook О. Ткаченка

При цьому Ткаченко додав, що виступає за сталість інституції та наголосив, що не впливає на кадрові рішення всередині фонду.

Що далі

Після звільненням Мудрак у Фонду немає не лише голови, а й виконавчого директора. Владислав Берковський, якого було обрано на цю посаду 27 квітня, досі не почав працювати. Мінкульт ще не підписав з ним контракт. Але Ткаченко говорить, що процедура триває понад місяць, оскільки Берковський проходить спецперевірку: "Це обов'язкова процедура для того, щоб я міг підписати контракт".

Мудрак раніше в інтерв'ю не згадувала про спецперевірку, а казала, що Берковський завершує працювати на попередній роботі, і має вийти у Фонд у червні.

Також Мудрак перед звільненням повідомила, що УКФ завершив розгляд конкурсного відбору 2021 року. Опрацьовано 274 проєкти, підтримано 213 проєктів, відхилено 61 проєкт. Загалом на етапі фіналізації перебувають 516 проєктів.

Ткаченко на пресконференції сказав, що ще буде розглянуто приблизно 150 проєктів. Загальний об'єм фінансування всіх проєктів УКФ у 2021 році – понад 570 мільйонів гривень.

"Ще реалізовуються проєкти великої та малої столиці – Маріуполь і Славутич, – сказав міністр. – Тобто, слава богу, робота УКФ триває".

Хто і коли стане головою Фонду – питання вирішується. За законом про УКФ, цю людину призначає міністр культури та інформаційної політики. Скоріш за все, ситуація проясниться у четвер, 10 червня, бо Ткаченко проведе нараду з членами Наглядової ради, де обговорить варіанти вирішення кризи. Не виключено, що всі члени Ради складуть повноваження, оскільки Мудрак неодноразово говорила перед звільненням про те, що потрібно повністю перезавантажити УКФ, починаючи з переобрання членів Наглядової ради.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок