На "Євробаченні-2024" заборонили прапори ЄС: Єврокомісія обурилась

На "Євробаченні-2024" заборонили прапори ЄС: Єврокомісія обурилась

Прапори ЄС на "Євробаченні": Єврокомісія вимагає пояснити заборону
Європейський політик Дорін Фресіняну із друзями, яких не пустили на "Євробачення-2024" через прапор ЄС . X/Dorin Frăsîneanu

Європейська комісія поскаржилась Європейській мовній спілці (EBU) на те, що на "Євробаченні-2024" у Мальме не дозволили використовувати прапори Євросоюзу.

Про це повідомляє Euronews.

Політичний радник партії ALDEАльянс лібералів і демократів за Європу Дорін Фресіняну написав у X, що охорона не пустила його на фінал "Євробачення" через те, що він був із прапором ЄС. Охорона сказала, що прапор "політичний" і "не дозволений".

"Ми підійшли до арени й в черзі, щоб пройти охорону, мене та моїх друзів попросили показати прапори. Ми, звісно, ​​показали прапори ЄС, які у нас були, і охорона сказала нам, що з ними заходити заборонено, це політичний прапор", — сказав Фресіняну.

На пост відреагував віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас, зазначивши, що "Євробачення" — це "насамперед свято європейського духу, прапор ЄС є символом цього".

Схінас 13 травня надіслав до EBU лист із проханням пояснити заборону прапорів ЄС, а також вказати відповідальних за це рішення.

"Це безумовно прикро. На наш погляд, немає жодних підстав для того, щоб прапор забороняли на місці (...) Це не подія, організована ЄС. Ми можемо заохотити EBU зрозуміти, що це помилка, і далі вони вирішують, як діяти", — сказав спікер Єврокомісії Ерік Мамер.

Згідно з правилами "Євробачення", глядачі можуть демонструвати та розмахувати прапорами будь-якої країни — учасниці конкурсу, а також веселковим прапором ЛГБТ+. Водночас, наприклад, не дозволені палестинські прапори. Торік прапори ЄС можна було побачити на конкурсі.

Цьогоріч, крім прапора ЄС, як пише Euronews, на арену не допускали прапори небінарності. Це обурило переможців "Євробачення" Nemo, які ідентифікують себе як небінарну людину.

У EBU зазначили, що політика щодо прапорів була узгоджена з SVT — шведською телерадіокомпанією та організаторкою цьогорічного конкурсу. Водночас у спілці кажуть, що немає чіткої заборони прапорів ЄС.

"Через загострення геополітичної ситуації, політика щодо прапорів на цьогорічному заході була суворішою", — зазначили в EBU.

"Євробачення-2024"

На "Євробаченні-2024" у Мальме перемогли представники Швейцарії Nemo з піснею The Code. Це перша небінарна людина, яка перемогла у конкурсі.

Друге місце посіла Хорватія, а третє — Україна: дует alyona alyona та Jerry Heil з піснею Teresa & Maria.

Над постановою виступу працювала українська режисерка та номінантка на "Греммі" Таню Муіньо.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок