Юлія Федів відмовилася від участі у конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ

Юлія Федів відмовилася від участі у конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ

Юлія Федів відмовилася від участі у конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ
. www.facebook.com

Юлія Федів, яка очолювала три роки Український культурний фонд і була однією з головних претенденток на переобрання, відмовилася брати участь у конкурсі на посаду виконавчого директора інституції. Про своє рішення Федів повідомила у Фейсбуці.

"Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене, як діючої директорки. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігає кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою: зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері. Дякую спільноті за потужну підтримку впродовж трьох років і особливо останніх складних тижнів", – написала Федів.

Конкурс на посаду виконавчого директора УКФ було оголошено у лютому 2021 року. До цього його три роки очолювала Федів, ставши першою директоркою інституції.

УКФ – державна установа, що заснована з метою фінансової підтримки культурних проєктів, сприяння доступу громадян до національного культурного надбання та підтримки культурного розмаїття й інтеграції української культури у світовий культурний простір. Основна функція фонду – аналіз грантових заявок, видача грантів на культурні проєкти та моніторинг їхнього виконання.

До останніх тижнів, про які згадала Федів у своєму пості, мало хто вважав, що вона піде з Фонду, відмовившись брати участь у переобрані. Складності розпочалися після 10 березня, коли Спілка концертної індустрії України (СКІУ) випустила матеріал, в якому поставила під сумнів правомірність та прозорість дій посадових осіб УКФ. Мовляв, видавали гранти з порушенням.

15 березня УКФ опублікував відповідь, в якій, посилаючись на норми закону та документи, заявив, що жодних правопорушень не було.

Прокоментувало ситуацію і міністерство культури та інформаційної політики. У заяві відомство підкреслило, що стурбоване ситуацією, і УКФ поширює неправдиві факти про свої взаємовідносини з міністерством.

Спостерігачі відмітили, що МКІП, яке очолює Олександр Ткаченко, фактично стало на бік Спілки концертної індустрії.

16 березня представники УКФ та СКІУ зустрілися на перемовинах. Було оголошено, що "УКФ погоджується, що оприлюднена в матеріалі СКІУ інформація потребує подальшого обговорення. А представники СКІУ – що градус комунікації потрібно знизити та перейти до конструктивної розмови". Оскільки стаття Концертної спілки "стала відправною точкою для маніпуляцій і набула політичного забарвлення".

"СКІУ та УКФ спільно занепокоєні, що ситуація може бути використана третіми особами у власних цілях і призвести до інформаційних маніпуляцій. Тому закликають кожного, хто так чи інакше долучився до обговорення, надалі утриматися від взаємних образ та ескалації, які в першу чергу можуть нашкодити українській культурній індустрії в цілому."

У цей час УКФ опрацьовував документи кандидатів на посаду виконавчого директора. До другого туру увійшли 10 претендентів: В'ячеслав Жила, Станіслав Которобай, Леся Миськів, Сергій Міранков, Анастасія Рагімова, Жанна Румко, Юлія Савостіна, Олег Соснов, Вікторія Шторм та Юлія Федів.

23 березня суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА та діджитал-платформи Суспільного — фейсбук і ютуб UA: КУЛЬТУРА — мали провести дебати кандидатів на посаду керівника УКФ, щоби кожен міг публічно розказати про свої плани та візію розвитку УКФ. Однак більшість учасників конкурсу відмовилася від участі у телевізійній програмі, тому ефір було переформатовано на суспільну дискусію. Глядачі можуть до неї долучитися, поставивши запитання у коментарях під прямими трансляціями у соціальних мережах.

Про Юлію Федів

Перша виконавча директорка державного Українського культурного фонду. Створила інституцію з нуля. УКФ став першою державною установою, яка на рівних конкурсних засадах почала підтримувати державні та комунальні установи, а також великий неурядовий сектор, який працює у сфері креативних індустрій.

З мотиваційного листа:

"За три роки фонд розробив відкриті політики та процедури, провів чотири грантові конкурси (отримав більше 6000 заявок на суму більше 6 мільярдів гривень підтримав понад 1000 проєктів на суму 1,5 мільярдів гривень), сприяв розвитку інституту експертності у сфері культури, сформував довіру до держави від представників громадського сектору. Ми з командою керувалися практиками інклюзивності та зростали разом з секторами, підсилюючи спроможність культурно-мистецької спільноти у сфері проєктної індустрії".

Освіта:

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Спеціальність — міжнародні відносини.

Національна академія управління. Спеціальність — господарське право.

Бременський університет. Спеціальність — міжнародне та європейське право.

На початок