До України прибуло 117 тисяч доз вакцини Pfizer

До України прибуло 117 тисяч доз вакцини Pfizer

До України прибуло 117 тисяч доз вакцини Pfizer
. USNews

До України прибули 117 тисяч доз вакцини проти COVID-19 від Pfizer/BioNTech в межах програми поставок глобальної ініціативи вакцинації COVAX. Вакцина має назву Comirnaty (Комірнаті). Перші щеплення розпочнуться 18 квітня.

Про це повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного Єлизавета Кротик.

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, ще 10 мільйонів доз вакцини від Pfizer в межах комерційного контракту почнуть завозити до України з травня-червня. Загалом законтрактовано поставки 32 мільйони доз вакцини.

«Включення України до механізму COVAX стало можливим завдяки спільним зусиллям усіх, хто підтримує COVAX, а саме внеску від урядів, міжнародних організацій та приватних компаній. Сьогодні такі партнери як ВООЗ, ЮНІСЕФ, Європейський Союз, USAID, Великобританія та Світовий банк надали пріоритет вакцинації від COVID-19 та виділили ресурси для підтримки цих зусиль в Україні», – сказав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні.

Він додав, що наразі ВООЗ не розглядає питання рекомендації щеплення трьома дозами вакцини Pfizer

"Беручи до уваги нагальність питання, поки що мова йде про дві дози вакцини (Pfizer - ред.). Якщо говорити про так звані бустерні, треті дози вакцини - дослідження з цього приводу ще тривають", – сказав Хабіхт.

В подальшому, за його словами, ВООЗ братиме до уваги рекомендації виробників вакцин щодо необхідної кількості щеплень після проведених досліджень. Він додав, що для України зараз має бути пріоритетом забезпечити тих громадян, які отримали перше щеплення, другою дозою вакцини.

117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech, в першу чергу, використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей, та пізніше – для працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

Читайте також: Вакцина Pfizer прибула до України. Що варто знати про препарат

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що наразі партія вакцини проходить процес розмитнення, після чого буде направлена до логістичного партнера МОЗ, який володіє холодильними установками, придатними для зберігання вакцини Pfizer.

Перші щеплення вакциною Pfizer розпочнуться 18 квітня. Найближчими днями буде використано 50% отриманої вакцини, іншу половину партії "притримають" для другої дози щеплення за 25 днів.

Як зазначають у МОЗ, вакцина Comirnaty (Комірнаті) – це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вона дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцину застосовують у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. В Україні цю вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року. Ефективність вакцини становить 95%. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у три тижні.

COVAX — це глобальна ініціатива, щоби пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їх рівномірний розподіл у всьому світі. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19.

Що відомо

  • 23 лютого до України прибула перша партія вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. Вантаж до аеропорту "Бориспіль" доставив літак Турецьких авіаліній. У той же день вакцину Oxford/AstraZeneca (Covishield) було зареєстровано для екстреного використання в Україні.
  • В Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти COVID-19. За день першу дозу вакцини отримали майже 160 людей.
  • В середині березня Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин AstraZeneca для задоволення внутрішнього попиту на тлі сплеску захворюваності.
  • Фармацевтичний концерн Serum Institute of India заявив, що може відновити експорт препарату AstraZeneca до червня 2021 року.
  • У МОЗ повідомили, що всі вакцини AstraZeneca, виготовлені на різних виробничих майданчиках, є взаємозамінними.
  • У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що український офіс компанії AstraZeneса гальмує процес постачання вакцини в Україну.
  • Південноафриканський штам COVID-19 виявився стійким до вакцини Pfizer.
  • Китай визнав недостатньою ефективність своїх вакцин проти COVID-19.
  • За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, державне підприємство "Укрвакцина" може зберігати близько 30 мільйонів доз вакцин.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок