Чому болить спина та як цьому зарадити. Поради від МОЗ

Чому болить спина та як цьому зарадити. Поради від МОЗ

Чому болить спина та як цьому зарадити. Поради від МОЗ
. Ілюстративне фото, Unsplash

Центр громадського здоров'я нагадав про фактори ризику та профілактику захворювань спини та хребта. Медики дали поради, як запобігати болю у спині та залишатися здоровим.

Як зазначили в ЦГЗ, усі люди впродовж життя відчувають біль у спині різного характеру. За статистикою, біль у спині є другою причиною звернення за медичною допомогою після застуди.

Чому болить спина: типи болю

Медики зазначають, що до 90% болю у спині мають механічний характер. Це означає, що біль залежить від певних положень і рухів. Визначити механічний характер болю допоможуть такі питання:

  1. Чи зменшується відчуття болю після відпочинку? Якщо відповідь на це питання позитивна — ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  2. Чи залежить ваш біль від певних положень і рухів, наприклад, посилюється в положенні сидячи або при нахилі вперед/назад? Якщо відповідь на це питання позитивна — ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  3. Чи можете ви знайти положення, в якому біль зменшується або взагалі проходить? Якщо відповідь на це питання позитивна - ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  4. Чи наявні у вас такі симптоми як підвищення температури тіла, втрата ваги, біль в суглобах (колінних, суглобах кисті, тазостегновому суглобі), відчуття скутості в спині вранці, яка триває більше ніж 30 хвилин після початку активності, погане загальне самопочуття? Якщо у вас механічний біль, цих симптомів відчувати ви не повинні.

1-й тип болю у спині

Домінує біль в попереку, найчастіше переміжного характеру. Біль може відчуватись і в нозі, проте не нижче коліна. Біль з'являється або посилюється в положенні сидячи або при нахилі тулуба вперед. Вам може бути складно зав'язати шнурки. Ходити зазвичай легше, ніж сидіти. Полегшення наступає, коли ви нахиляєтесь назад.

Тест:

  1. Ляжте на живіт, руки вздовж тулуба;
  2. У цьому положенні проведіть близько 30 секунд;
  3. Якщо у вас не виникає болю, підніміться на лікті та зафіксуйте це положення ще на 30 секунд;
  4. Якщо все як і раніше добре, то упріться долонями та спробуйте випрямити руки, прогнувшись у попереку.

Якщо біль не з'явився після 5 повторів, то це 1-й тип. Цей тип становить до 60-70% випадків болю у поперековому відділі. Ймовірне джерело такого болю - міжхребцевий диск.

2-й тип болю у спині

Домінує біль в нижній частині спини. Біль може віддавати в ногу, але не нижче коліна. Також завжди має переміжний характер. Біль проходить або зменшується при нахилі вперед та в положенні сидячи. Посилюється при прогині в попереку назад, при тривалому стоянні або ходьбі.

Якщо ви зробите тест з розгинанням в попереку в положенні лежачи на животі, то швидше за все відчуєте посилення болю або дискомфорт. Джерело болю знаходиться в задніх структурах хребта, ймовірно — міжхребцеві суглоби. 1-й і 2-й типи болю складають до 90% випадків болю в спині.

3-й тип болю у спині

Біль проявляється сильніше у нозі, ніж у попереку (біль у попереку може зовсім пройти). Частіше постійного характеру та посилюється при згинанні в попереку і в положенні сидячи. У гострому періоді будь-який рух може посилювати біль. Так само в певних положеннях він може зменшуватись.

Якщо у вас цей тип болю, і при цьому розвинулася слабкість у м'язах ноги або відчуття оніміння, розлади сечовипускання, то рекомендуємо звернутися до лікаря. Цей тип болю характерний для роздратування нервового корінця грижею диска або протрузією.

4-й тип болю у спині

Біль сильніше відчувається у ногах та супроводжується відчуттям важкості, оніміння, нетривалої слабкості в ногах. Біль завжди переміжний і виникає, як правило, при ходьбі. Проходить при нахилі вперед або у положенні сидячи. Найчастіше цей тип болю розвивається у похилому віці. Причиною виникнення є звуження (стеноз) хребетного каналу. Може також відзначатися як етап одужання болю 3-го типу.

Профілактика

Щонайменше, радять медики, важливо уникати тривалого положення сидячи. Яким би зручним і ергономічним не було ваше робоче крісло, робіть перерви якомога частіше та рухайтесь.

Вберегти спину від болю допоможуть регулярні фізичні вправи, такі як:

  • Вправи на розтягування м’язів;
  • Аеробні навантаження, як ходьба чи їзда на велосипеді;
  • Вправи, що стабілізують хребет.

Для профілактики болю в спині також важливо стежити за вагою тіла, відмовитися від куріння та достатньо спати.

Що відомо

  • Раніше у Центрі громадського здоров’я МОЗ закликали українців зменшити споживання "вільного" цукру та дали рекомендації, які мають допомогти це зробити.
  • ЦГЗ порадив українцям проводити менше часу, дивлячись в екрани електронних пристроїв.
  • У Центрі громадського здоров'я порадили українцям відмовитися від телефону чи будь-яких екранних пристроїв принаймні за годину до сну через шкоду для відпочинку і пояснили, як це зробити.
  • Також У ЦГЗ порадили рухатися щогодини і робити принаймні 2-хвилинні перерви в сидінні, щоб пройтися чи розім'ятися.
  • У Центрі громадського здоров'я розповіли, як уникнути травм під час ожеледиці.
  • У МОЗ дали поради, як вберегтися від стресу під час пандемії.

Читайте також

Як запобігти виникненню серцево-судинних захворювань. Поради від МОЗ

Випічка, сало та картопля фрі. У МОЗ назвали жирні страви, які слід вживати з обережністю

На початок