Як запобігти виникненню серцево-судинних захворювань. Поради від МОЗ

Як запобігти виникненню серцево-судинних захворювань. Поради від МОЗ

Як запобігти виникненню серцево-судинних захворювань. Поради від МОЗ
. Ілюстративне фото, Unsplash

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення й одними з основних факторів інвалідності як в Україні, так і в усьому світі. У Центрі громадського здоров'я назвали причини виникнення хвороб та розповіли, як їх уникнути.

Такі висновки отримані з дослідження Глобального тягаря хвороб (GBD — Global Burden of Disease) за 2019 рік, повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ.

У звіті зазначено, що кількість серцево-судинних захворювань продовжує зростати впродовж десятиліть майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу. Крім цього, в деяких країнах із високим рівнем доходу виріс віковий показник серцево-судинних захворювань.

З 1990 до 2019 року виявлення випадків серцево-судинних захворювань виросло майже вдвічі: з 271 мільйона до 523 мільйонів, а кількість смертей від серцево-судинних захворювань неухильно збільшувалася з 12,1 мільйона до 18,6 мільйона.

Як зазначили у ЦГЗ, Україна лишається одним зі світових лідерів за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань. Згідно з даними ранжування, складеного на основі кількості смертей населення в Україні, найчастішими причинами є:

  1.   Серцево-судинні захворювання (64,3 %);
  2.   Новоутворення (14,1 %);
  3.   Хвороби органів травлення (4,3 %);
  4.   Неврологічні розлади (3,1 %);
  5.   Самоушкодження та міжособистісне насильство (2,7 %).

За даними Центру громадського здоров'я, у національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8 %. У 2019 році вона складає 64,3% від загальної кількості смертей, тоді як у 1990 році цей показник був на рівні 56,5%.

Причини виникнення серцево-судинних захворювань

1. Високий артеріальний тиск;

2. Погане харчування;

3. Підвищений рівень холестерину в крові;

4. Високий індекс маси тіла;

5. Тютюновий дим;

6. Високий рівень глюкози;

7. Забруднене повітря;

8. Порушення функцій роботи нирок;

9. Вживання алкоголю;

10. Низька фізична активність.

Що рекомендує ЦГЗ

У ЦГЗ для нормалізації кров’яного тиску радять зменшити споживання солі і наголошують, що рекомендована щоденна норма — 5 г (близько однієї чайної ложки).

Фахівці так рекомендують розробити збалансований раціон. Вживати в їжу у достатній кількості білки, жири та вуглеводи. До кожного прийому їжі необхідно також додавати овочі. Натомість від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитися через великий вміст солі, радять медики.

Читайте також: Випічка, сало та картопля фрі. У МОЗ назвали жирні страви, які слід вживати з обережністю

Крім цього, варто зменшити обсяг насичених жирів у раціоні та надавати перевагу нежирному м’ясу. Також намагайтесь відмовитися від шкідливих трансжирів, яких багато у фастфуді та випічці.

Для збереження здоров’я медики радять виключити із меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Природні джерела цукру (фрукти, мед) варто вживати контрольовано. 

Фахівці наголошують, що кожна десята смерть від хвороб серця спричинена палінням, яке є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

Медики також зазначили, що регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних хвороб. За даними ВООЗ для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень. Однак, якщо у вас сидячий спосіб життя, варто рухатися не менш як годину на день.

Що відомо

  • Раніше у Центрі громадського здоров’я МОЗ закликали українців зменшити споживання "вільного" цукру та дали рекомендації, які мають допомогти це зробити.
  • ЦГЗ порадив українцям проводити менше часу, дивлячись в екрани електронних пристроїв.
  • У Центрі громадського здоров'я порадили українцям відмовитися від телефону чи будь-яких екранних пристроїв принаймні за годину до сну через шкоду для відпочинку і пояснили, як це зробити.
  • Також У ЦГЗ порадили рухатися щогодини і робити принаймні 2-хвилинні перерви в сидінні, щоб пройтися чи розім'ятися.
  • У Центрі громадського здоров'я розповіли, як уникнути травм під час ожеледиці.
  • У МОЗ дали поради, як вберегтися від стресу під час пандемії.

Читайте також

Як після свят повернутися до нормального життя. Поради медика

На початок