Зеленський вніс до Ради законопроєкт про відповідальність за недостовірне декларування

Зеленський вніс до Ради законопроєкт про відповідальність за недостовірне декларування

Оновлено
Зеленський вніс до Ради законопроєкт про відповідальність за недостовірне декларування
. Офіс президента

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Відповідний законопроєкт зареєстрований на сайті Ради. Автор пропонує внести зміни "до деяких законодавчих актів щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

рішенні Конституційного суду зазначено, що за своєю правовою природою подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, а також умисне неподання декларації хоч і свідчать про порушення вимог антикорупційного законодавства, однак такі діяння не здатні заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі в обсягах, необхідних для визнання їх суспільно небезпечними відповідно до вимог статті 11Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину. КК України", — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також: "Більше законів, хороших і різних. Що потрібно для виходу з конституційної кризи"

Згідно з нею, законопроєктом пропонується виключити статтю 366-1 КК і при цьому доповнити його новою статтею 366-2 "Декларування недостовірної інформації", встановивши, що це є кримінальним правопорушенням, якщо відомості у декларації відрізняються від достовірних на суму понад 500 прожиткових мінімумів (майже 106 тисяч гривень) для працездатних осіб на день подання декларації.

Крім того, пропонується окремо визначити у статті 366-3 КК кримінальну відповідальність за неподання декларації для особи, яка є уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Завданням законопроєкту є забезпечення невідворотності покарання за порушення вимог антикорупційного законодавства", — йдеться у документі.

27 листопада стало відомо, що парламентська робоча група з врегулювання ситуації з Конституційним судом України має представити три законопроєкти до 1 грудня.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону. На виконання цього рішення НАЗК закрило реєстр електронних декларацій.
  • Рішення КСУ обурило міжнародних партнерів України та громадськість. Під КСУ влаштували акцію та закидали будівлю димовими шашками та презервативами.
  • Президент Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО, після якого уряд наказав НАЗК відновити реєстр. Нині він уже працює.
  • Раніше Зеленський подав законопроєкт, яким пропонує звільнити суддів КС у повному складі, що за законом, не можливо, а у Верховній раді зареєстрували законопроєкт про відновлення дії окремих положень закону "Про запобігання корупції" та ККУ.
  • Також депутати підписали заяву, в якій закликали суддів Конституційного суду, які підтримали рішення про визнання неконституційною статтю про недостовірне декларування, скласти повноваження.
  • У Верховній раді створено робочу групу, якій доручили розробити законопроєкти з питань електронного декларування та діяльності Конституційного суду.
  • Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо вважає, що вирішення конституційної кризи в Україні вимагає швидких дій і має базуватися на верховенстві права.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції заявляє, що внаслідок рішення Конституційного суду від 27 жовтня закрито кримінальних проваджень щодо недостовірного декларування на понад 30 мільйонів гривень.
На початок