КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

Ексклюзивно
КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування
.

Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.

Як розповів представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський у коментарі Суспільному, 27 жовтня близько шостої години вечора Конституційний суд ухвалив відповідне рішення та визнав неконституційним низку положень Закону України "Про запобігання корупції" І статтю 361-1 Кримінального кодексу про недостовірне декларування.

"Більшість суддів проголосували за неконституційність відповідальності за декларування недостовірної інформації. Таким чином, суд фактично скасував відповідальність за це", — сказала представниця суду на умовах анонімності.

За словами Веніславського, суд визнав також неконституційними положення Закону “Про запобігання корупції”, які стосуються повноважень НАЗК щодо суддів загальної юрисдикції та Конституційного суду.

"Судді Конституційного суду вважають, що на суддів загальної юрисдикції, Конституційного суду не поширюються вимоги Закону "Про запобігання корупції" щодо перевірки їх дій з боку Національного агенства”, - додав представник президента.

Стаття 366-1 ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування свідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Що відомо

  • У серпні 2020 року до Конституційного суду було направлене подання 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу. Йдеться про електронне декларування, спецконфіскацію та оновлену ст. 368-5 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
  • Депутати оскаржували окремі положення законів "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про Державне бюро розслідувань", "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", Кримінального і Цивільного процесуального кодексів.
На початок