В Україні знову запрацював реєстр е-декларацій

В Україні знову запрацював реєстр е-декларацій

Оновлено
В Україні знову запрацював реєстр е-декларацій
. politeka.net

Національне агентство із запобігання корупції відновило роботу Єдиного реєстру електронних декларації. Це стало можливим після розпорядження Кабінету міністрів, прийнятого на позачерговому засіданні 29 жовтня.

Станом на ранок 30 жовтня Єдиний державний реєстр декларацій знову запрацював у повному обсязі. Сайт реєстру доступний для користувачів. У НАЗК розповіли, що відновили роботу реєстру після розпорядження Кабміну.

"Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні, ініційованому Президентом, прийняв Розпорядження яке зобов’язало Національне агентство з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. На виконання Розпорядження НАЗК поновило публічний доступ до Реєстру", – повідомила пресслужба НАЗК.

В Україні знову запрацював реєстр е-декларацій
Повідомлення на сайті Єдиного реєстру декларацій. Скріншот Суспільне

Раніше уряд доручив НАЗК забезпечити цілодобовий доступ на своєму офіційному сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій, а також забезпечити проведення спеціальних перевірок в межах закону "Про запобігання корупції".

"Державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ НАЗК до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, тримачами яких вони є. Також вони мають надавати інформацію, серед іншого з обмеженим доступом, за письмовими запитами НАЗК", – розповіли додали в Офісі президента.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що вже у п'ятницю, 29 жовтня, кожен українець зможе зайти й побачити декларації чиновників і політиків

"Щойно на позачерговому засіданні уряду за участі президента України Володимира Зеленського на виконання рішення РНБО ухвалили розпорядження, яким зобов'язали НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки", – йдеться у повідомленні на Telegram-каналі міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова.

29 жовтня президент Зеленський під час засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що система електронного декларування в Україні продовжить працювати. Він запевнив, що найближчим часом до Верховної ради внесуть відповідні законопроєкти.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Реєстру декларацій.
  • Конституційний Суд позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів. Таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • Судді Конституційного суду України заявили про тиск на себе з боку Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро та окремих політиків.
  • Водночас голова агентства Олександр Новіков не вважає тиском перевірки декларацій суддів КСУ та виклики їх до НАЗК.
  • Заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий вважає "юридично необґрунтованим" рішення щодо декриміналізації відповідальності за недостовірні відомості у декларації.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці.

На початок