Білоруське КДБ внесло засновників каналу NEXTA до списку терористів

Білоруське КДБ внесло засновників каналу NEXTA до списку терористів

Білоруське КДБ внесло засновників каналу NEXTA до списку терористів
. openmedia.io

Комітет державної безпеки Білорусі вніс засновників Telegram-каналу NEXTA до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ Ісламська держава Іраку та Леванту – міжнародна терористична організаціята іншими міжнародними терористами.

Актуальна редакція Списку організацій та фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності, опублікована на сайті Комітету державної безпеки Республіки Білорусь.

Останніми номерами в цьому списку вказані Путило Степан Олександрович та Протасевич Роман Дмитрович. Степан Путило був засновником одного з найпопулярніших Telegram-каналів Білорусі NEXTA, який активно висвітлює протести проти Олександра Лукашенка. Роман Протасевич тривалий час був головним редактором NEXTA.

Поруч з іменами білоруських активістів у списку КДБ вказані терористи, оголошені у міжнародний розшук ООН: Амір Мухаммад Саїд Абдель-Рахман аль-Мауля, один із засновників ІДІЛ, син Осами бен Ладена Хамза бен Ладен та інші.

20 жовтня Білоруський суд визнав канал NEXTA та його логотип екстремістськими. Відносно Степана Путило і Романа Протасевича відкриті кримінальні справи за підозрою в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок – ст. 293 та ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі.

Наразі Степан Путило та Роман Протасевич перебувають у Польщі. Білорусь вимагає їх видачі та оголосила чоловіків у міжнародний розшук.

Що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • 23 вересня Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську офіційно проголосили президентом. Церемонія інавгурації була таємною, інформація про неї розголошувалася. У той же день силовики намагалися придушити нову хвилю протестів у Мінську.
  • Керівники низки країн Європи повідомили, що не визнають Лукашенка легітимним президентом. Україна також не визнала інавгурацію Лукашенка, а візит президента Володимира Зеленського на форум регіонів, який мав відбутися на початку жовтня у Білорусі, було скасовано.
  • 29 жовтня Білорусь тимчасово обмежила в'їзд на територію країни через наземні КПП з Латвії, Литви, України та Польщі, і залишила пропуск лише на кордоні з Росією.
На початок