Візит Зеленського до Білорусі скасовано — Офіс президента

Візит Зеленського до Білорусі скасовано — Офіс президента

Візит Зеленського до Білорусі скасовано — Офіс президента
. УНІАН

Візит президента Володимира Зеленського на форум регіонів, який мав відбутися на початку жовтня у Білорусі, скасовано. Раніше Зеленський заявив, що Україна підтримує позицію ЄС щодо ситуації у Білорусі, а очільник МЗС повідомив про невизнання інавгурації Лукашенка.

Про це Суспільному повідомила очільниця директорату з інформаційної політики в Офісі президента Ірина Победоносцева.

"Так, ми можемо підтвердити, що візит скасовано", - сказала вона, не уточнивши з чиєї ініціативи це відбулося.

Суспільне звернулося за коментарем з приводу цієї інформації до речниці президента Юлії Мендель, однак на дзвінки вона не відповідає.

Раніше посол Білорусі в Україні Ігор Сокол заявив, що Форум регіонів України та Білорусі, який мав пройти в жовтні 2020 року в Гродно, перенесено на 2021 рук з ініціативи української сторони.

"У липні ми направили запрошення від імені білоруського уряду всім керівникам українських регіонів. Станом на серпень були отримані підтвердження участі від половини областей України. Опрацьовувався офіційний візит Володимира Зеленського в Білорусь. Буквально на днях українська сторона звернулася до нас з ініціативою перенести Форум на 2021 рік", - сказав він.

Сокол додав, що "раз керівництво України поставило відносини "на паузу", значить, продовжимо спілкуватися з областями, містами, сільськими радами, бізнесом. Ми до цього готові".

Наприкінці серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що офіційні відносини між Україною та Білоруссю поставлені "на паузу" у зв’язку з протестами в Білорусі. 7 вересня посол України Ігор Кизим повернувся до Білорусі, але двосторонні контакти між країнами все одно залишаються "на паузі". У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що Україна нестиме відповідальність за наслідки паузи у двосторонніх відносинах країн.

Що відомо

  • 23 вересня Олександра Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську проголосили президентом. Інформація про шосту церемонію інавгурації не розголошувалася, хоча відповідно до закону мала б транслюватися на державних каналах.
  • Євросоюз, США, Велика Британія та Канада відмовилися визнати легітимність президентського мандату Олександра Лукашенка. А Китай і Туркменістан вже висловили йому свою підтримку.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter написав, що Україна не визнала інавгурацію Лукашенка. Проте про невизнання легітимності президентського мандату Лукашенка Україна не офіційно не заявляла. Президент Зеленський заявив, що Україна підтримує позицію ЄС щодо ситуації у Білорусі.
  • Сам Лукашенко реагуючи на заяви ЄС та інших країн, сказав "Ми нікого не просили визнавати або не визнавати наші вибори".
На початок