Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про майбутнього президента США Джо Байдена

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про майбутнього президента США Джо Байдена

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про майбутнього президента США Джо Байдена
. Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден. Фото: АР

Демократ Джозеф Байден попередньо перемагає на президентських виборах у США 2020 року. За даними екзит-полів, він здобув 284 голоси виборників з необхідних 270. Утім, ці результати є лише попередніми, а останнє слово буде за виборчою колегією, яка і визначить президента. Офіційне оголошення переможця відбудеться у січні після підрахунку голосів спеціальною комісією Конгресу.

На початку 1970-х Джозефа Байдена вважали новою надією американської політики, а потім він пережив низку особистих трагедій, кілька провальних президентських кампаній, віцепрезидентство в адміністрації Барака Обами та серію скандалів, зокрема пов'язаних з Україною. Суспільне зібрало все, що варто знати про можливого нового президента США.

Де народився, навчався та жив

Джозеф Робінетт Байден народився 20 листопада 1942 року у католицькій родині вихідців з Північної Ірландії. Дитинство провів у Скрентоні (штат Пенсільванія), де його батько працював продавцем уживаних автомобілів. Навчався у Делаверському університеті, який закінчив у 1965 році, отримавши ступінь бакалавра з історії та політології. У 1968 році Байден закінчив юридичну школу Сиракузького університету в штаті Нью-Йорк. У тому ж році він отримав ступінь доктора права.

Політична кар'єра

У 1969 році Байден заснував приватну юридичну фірму і вступив до Демократичної партії. За кілька років, у 1972-му, на Байдена чекав перший вагомий успіх у політичній кар'єрі. 29-річний член Демократичної партії переміг чинного на той час сенатора-республіканця Кейла Богсома і став п'ятим наймолодшим сенатором в американській історії. Він отримав посаду сенатора у штаті Делавер, а виборці переобирали його до 2009 року.

Тогочасну кампанію Байдена провела його сестра Валері (відтоді вона стала незмінною головою його виборчого штабу), яку згодом видання The Washingtonian назвало зразком для американських політиків.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозеф Байден. AP

З 1987 по 1995 рік Байден очолював судовий комітет в Сенаті, а потім тричі (у 2001-2003 та 2007-2009 роках) ставав головою сенатського комітету з міжнародних відносин.

Вперше він оголосив про свої плани балотуватися в президенти США у 1988 році, в вдруге у 2007-му. Утім, він не зміг отримати достатню кількість голосів виборців і сконцентрувався на виборах на новий термін в сенат від Делаверу. Наступного року він приєднався до команди Барака Обами й у листопаді 2008 року був обраний віцепрезидентом США. На ній пробув до січня 2017 року.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Байден та Барак Обама. Associated Press

Серед головних тем, якими опікувався Байден, були екологія, захист прав споживачів і захист меншин, але найбільше Байден займався міжнародними відносинами.

У 2016 році він підтримав демократку Гілларі Клінтон та не балотувався у президенти. Після інавгурації президента Трампа, почав викладати студентам міжнародну дипломатію в Університеті Пенсільванії. Але не виключав того, що повернеться у велику політику, щоб балотуватися на пост президента США.

25 квітня 2019 року Джозеф Байден оголосив про участь в президентських виборах у листопаді 2020 року.

Передвиборча програма

Економіка. Щоб економіка почала працювати для кожного американця, Байден пропонує підвищити податок на прибуток з 21% до 28% (у 2016 році Дональд Трамп, навпаки, знизив цей податок з 35% до 21%). Але при цьому - надавати податкові пільги компаніям, які оновлюють своє обладнання. Крім того, Байден має намір ввести обмеження на імпорт з Росії та Китаю, які представлені в його програмі, як загроза національній безпеці США.

Наука. Байден обіцяє вкласти близько $300 млрд у наукові дослідження та розробку високих технологій: від електромобілів до мереж 5G і розвитку високошвидкісного інтернету в сільській місцевості. Подібні заходи підготувала й адміністрація Трампа, але в конгресі поки не знають, де взяти кошти на такі дорогі проєкти.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозеф Байден. Президент США Джо Байден / Фото: Associated Press

Внутрішня політика. На хвилі протестів з приводу смерті Джорджа Флойда та расової нерівності Байден не долучився до закликів про розгін поліцейських департаментів. Натомість він пропонує провести реформу системи правосуддя. Зокрема, він хоче дозволити поліції використовувати зброю тільки в разі прямої загрози життю (зараз їм дозволено стріляти, якщо вони хоча б відчують загрозу) – і виступає за виділення додаткових $300 млн на фінансування поліції на рівні громад.

Енергетика. Проблему зміни клімату Байден називає однією з чотирьох основних криз у США. Він пообіцяв взяти курс на активне використання "чистих" джерел енергії, щоб до 2035 року повністю перейти до безвуглецеву енергетику. Для цього протягом перших чотирьох років його перебування на посаді необхідно буде інвестувати в цю область $2 трлн. Опонент Байдена Дональд Трамп уже розкритикував цей пункт, назвавши плани конкурента нереальними.

Охорона здоров'я. Байден планує поліпшити прийнятий адміністрацією Обами "Закон про доступну охорону здоров'я" – зокрема додати соціальний (читай: дешевший) варіант медстраховки. Під час передвиборчих дебатів він розкритикував наміри двох своїх суперників – сенаторів Берні Сандерса та Елізабет Воррен – за намір реформувати цю систему на користь забезпечення загальної безкоштовної охорони здоров'я. За його словами, для цього знадобиться понад $3 трлн на рік, що вдвічі перевищує федеральний бюджет.

Зовнішня політика. Байден планує відновити членство США у Всесвітній організації охорони здоров'я, Раді ООН з прав людини та Фонді ООН у галузі народонаселення. Байден пропонує повернутися до системи альянсів з демократичними країнами. Заради налагодження відносин з Європою він пропонує негайно відновити участь США в Паризькій угоді та максимально скоротити викиди вуглецю в атмосферу до 2050 року.

Росія та Україна - хто друг, а хто загроза

Росія. Байден доволі прохолодно висловлювався на адресу Росії, тому на потепління у російсько-американських відносинах чекати не варто. І зараз політик переконаний, що чотири роки тому Москва вплинула на хід американських виборів. Байден взагалі твердо впевнений, що Росія категорично не хоче його перемоги. Незадовго до виборів він назвав цю країну "головною загрозою для американської безпеки".

Україна. Під час кампанії Байден обіцяв зробити Україну пріоритетом міжнародної політики: надати допомогу у військовій сфері, зокрема, зброю, і розширити навчання з ЗСУ. В економічній сфері він планує збільшити обсяг прямих західних інвестицій в Україну. Він також виступає за більш потужну участь США разом із Францією та Німеччиною у перемовинах з Росією щодо війни на Донбасі. Але вся допомога буде доступна тільки за умови проведення реальних антикорупційних реформ та призначення незалежних антикорупційних прокурорів і судів.

Погляди на життя

Байден є противником вільного носіння вогнепальної зброї. Він також виступає за збільшення державного фінансування альтернативних джерел енергії для боротьби з глобальним потеплінням. Він є католиком і неодноразово виступав проти дискримінації за кольором шкіри, гендеру, віросповіданням і сексуальною орієнтацією.

Трагедії, що змінили життя

За кілька тижнів після перемоги Байдена на посаду сенатора у 1972 році, його перша дружина Нейл і 13-місячна донька загинули в автокатастрофі. Двоє синів, Бо та Гантер, отримали важкі травми, утім вижили.

Після цієї трагедії Байден збирався відмовитися від посади, але лідер сенатської більшості переконав його залишитися, пообіцявши місце в одному з найпрестижніших комітетів. Байден складав присягу у лікарняній палаті свого сина Бо. 30 травня 2015 року Бо Байден помер від раку мозку.

Довгі "убивчі" промови

Джозеф Байден відомий своїми довгими промовами, найчастіше експромтом, без попередньої підготовки. Повідомляється, що під час однієї з таких промов тодішній сенатор Барак Обама написав у записці своєму помічникові "Убий. Мене. Зараз".

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозеф Байден виголошує промову.

Чому Байдена називають "Сонним Джо" та "Дешем"

У дитинстві Джозеф страждав від заїкання, через що однокласники називали його "Деш" (перекладається з англійської як "тире"). Своє прізвисько він отримав через те, що заїкання нагадувало азбуку Морзе і "Bye-Bye" ("бувай-бувай") через його спроби назвати своє прізвище.

Читайте також: "Про що говорили Трамп і Байден на фінальних дебатах. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ"

"Сонним Джо" (Sleepy Joe) Байдена почав називати чинний президент США Дональд Трамп. Прізвисько з'явилось після того, як у соцмережах поширилось кілька відеороликів, на яких Байден нібито засинає посеред телевізійного інтерв'ю. Утім, не всі вони справжні.

В одному з роликів Байден на кілька секунд опускає очі перед камерою: фрагмент закільцювали так, ніби він заснув під час інтерв'ю.

Таких роликів є кілька. На одному з них на звукову доріжку навіть додали звук хропіння та голос телеведучої, яка говорить гостю: "Прокидайтесь!". Після інциденту подібні відеоролики видалили з мережі.

Машина ляпів. Чи правда, що Байден плутає ім'я дружини та назви штатів

Байден неодноразово називав себе "машиною ляпів": під час публічних виступів він називав себе кандидатом на посаду сенатора, а не президента – і завищував реальну кількість смертей від коронавірусної інфекції. Що стосується його дружини Джилл, то він дійсно під час свого виступу переплутав її зі своєю сестрою, яка стояла поруч.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозеф Байден та Джилл Байден у Делавері, 2014 рік. Associated Press

Утім про штати — це все фейки та маніпуляції. На одному з відео Байден під час передвиборчого мітингу звернувся до присутніх словами "Привіт, Міннесото!". Тоді невідомі за допомогою графіки намалювали на плакаті у нього за спиною знак Флориди (FL) замість Міннесоти (MN), де насправді все і відбувалося.

Скандали

Плагіат і брехня. Вперше Байден висував свою кандидатуру на посаду президента США у 1988 році. Тоді його порівнювали з Кеннеді - молодим католиком з ірландським корінням, який грає звичну йому роль "простого хлопця". На жаль, президентська кампанія закінчилася після звинувачення в плагіаті – журналісти знайшли в його промовах запозичення з виступів Джона і Роберта Кеннеді, Г'юберта Гамфрі (віцепрезидента при Ліндоні Джонсоні), а в одному місці – пряму брехню про успішність в університеті.

Окрім того, Байден заявляв, що в нього стріляли в Іраці (пізніше пояснив, що лише знаходився неподалік від пострілу), і що був заарештований при спробі відвідати Нельсона Манделу в Південній Африці (пізніше зізнався, що просто був затриманий).

Скандали з сином. Після смерті дружини та доньки в автокатастрофі, Байден мав репутацію порядного сім'янина, який дбайливо ставиться до синів – Бо (старшого) і Гантера (молодшого). Старший син намагався стати політиком, поки не помер у 2015 році від пухлини мозку, утім Гантер став джерелом проблем, мріючи про кар'єру художника і страждаючи від алкогольної та наркотичної залежності.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозеф Байден та син Гантер. Facebook

Коли у 2014 році Джо Байден уособлював надію влади України на допомогу США у війні з Росією, Гантер увійшов до ради директорів української газодобувної компанії Burisma, де отримував зарплату до $50 тисяч на місяць.

Читайте також: Як Україна опинилася в центрі американських виборчих перегонів. Спецрепортаж із Вашингтона

У 2019 році Дональд Трамп публічно звинуватив Джо Байдена в тиску на українську владу з метою звільнити генпрокурора Віктора Шокіна, який розслідував роботу Burisma. У 2018 році Трамп під час першої ж телефонної розмови з президентом Зеленським вимагав компромату на Байдена, натякаючи на те, що від цього залежить військова допомога Україні.

У 2020 році сенатори-республіканці опублікували доповідь про діяльність Байдена-молодшого та його підозрілих зв'язки з бізнесменами з Казахстану, України, Китаю та Росії. У доповіді стверджувалося, що Гантер отримував мільйони доларів від іноземців, зокрема вдови колишнього мера Москви Юрія Лужкова Олени Батуріної, яка у 2014 році перевела $3,5 млн американській компанії Rosemont Seneca Thornton, співзасновником якої був Хантер.

Останнім ударом стала публікація листування Байдена-молодшого 2014-2015 років в таблоїді New York Post, який належить медіамагнату Руперту Мердоку (за даними The New York Times, Мердок має вплив на Дональда Трампа, вони "щотижня спілкуються телефоном"). В опублікованих листах топменеджер української Burisma, начебто, спочатку запитує, як компанія може використовувати його політичний вплив, а потім дякує за знайомство з батьком.

Зміна політичних поглядів. У 1991 році Байден, разом з більшістю демократів у Сенаті, проголосував проти застосування сили для вигнання Іраку з Кувейту, хоча у 1998 році відкрито заявляв, що "єдиний спосіб усунути загрозу – повалити режим Саддама Хусейна", а для цього потрібні "хлопці в уніформі". Але вже у 2002 році він підтримав вторгнення США в Ірак. Трохи пізніше, ставши віцепрезидентом, знову змінив точку зору і виступив проти війни.

У середині 2000-х виступав проти одностатевих шлюбів, стверджуючи, що це має бути союз тільки між жінкою та чоловіком, але вже у 2016 році провів одруження гей-пари, яка працювала в Білому домі.

Домагання. За словами Тари Рід, однієї з колишніх співробітниць Байдена, вона стала жертвою сексуального домагання з боку політика у 1993 році. Сам Байден довгий час не коментував цю історію, а потім заявив, що не пам'ятає колишню співробітницю.

Що зі здоров'ям

Якщо раніше Байден був одним з наймолодших сенаторів, то в разі перемоги на цих виборах 77-річний Джо увійде в історію як найстаріший президент. І це не могло не позначитися на його передвиборчій кампанії. Під час перших президентських дебатів глядачі помітили на руці Байдена предмет, що нагадує катетер. У передвиборчому штабі сказали, що це чотки на пам'ять про загиблого Бо, а особистий лікар кандидата заявив, що Байден здоровий, якщо не брати до уваги миготливу аритмію, ліпемію, рефлюкс-езофагіту та сезонну алергію.

Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про ймовірного президента Джо Байдена
Джозейф Байден. Associated Press

Якщо Байден переможе на президентських виборах, утім не доживе до кінця першого терміну, то згідно з американським законом "Про спадкоємність президентства" від 1947 року, першим у списку на посаду президента стане його віце-президент, тобто Камала Гарріс.

Читайте також:

Дізнайтесь, хто ви з найпопулярніших президентів США. Рандомайзер

Чому важливо слідкувати за президентськими виборами у США (та як це стосується кожного)

Убивство, яке змінило Америку: вибори в США на тлі протестів Black Lives Matter. Спецрепортаж

На початок