Україна та Іспанія підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки

Україна та Іспанія підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 27 травня, під час свого візиту до Мадриду (Іспанія) підписав із прем'єр-міністром країни Педро Санчесом двосторонню безпекову угоду між державами. Цей документ діє протягом 10 років із дати його підписання.

Про це стало відомо під час пресконференції Зеленського і Санчеса.

Серед іншого документ передбачає поглиблення співпраці та партнерства, які ґрунтуються на спільних інтересах у захисті міжнародного права, заснованого на правилах міжнародного правопорядку, миру й захисту прав людини та основоположних свобод.

Йдеться про співпрацю, зокрема, з метою надання Україні можливості захистити себе від російської агресії та задля стримування майбутньої агресії.

"Учасники підтримуватимуть економічну стабільність, відбудову, стійкість і програму реформ в Україні, а також сприятимуть інтеграції України у євроатлантичну спільноту, зокрема в ЄС і НАТО", — наголошується у документі.

Також Іспанія підкреслює свій намір надавати військову та цивільну допомогу, щоб Україна могла захистити свій суверенітет, незалежність і територіальну цілісність від агресії з боку РФ, на двосторонній основі через угоди та через установи й організації, стороною яких вона є.

Зі свого боку, Україна погоджується, що військова підтримка, яку надає Іспанія, використовуватиметься лише відповідно до Статуту ООН.

"У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну, на прохання будь-якого з учасників, вони протягом 24 годин проведуть консультації на двосторонній основі або через інші канали, які вони удвох вважатимуть прийнятними, з метою визначення відповідних подальших кроків", — йдеться у документі.

Також сторони співпрацюватимуть у сфері стратегічної комунікації та боротьбі з російським та будь-яким іншим маніпулюванням інформацією з метою покращення спроможностей України протидіяти такій зловмисній діяльності, включно з пропагандою та дезінформаційними кампаніями.

З якими державами Україна вже підписала безпекові угоди

Першу таку угоду Україна 12 січня 2024 року підписала зі Сполученим Королівством. 16 лютого президент Зеленський підписав наступні дві угоди про гарантії безпеки для України з Німеччиною та Францією. 23 лютого Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між державами. 24 лютого 2024 року Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Італією та Канадою. 3 квітня була підписана угода із Фінляндією.

Гарантії безпеки для України

У березні 2023 року Зеленський заявив, якщо на час війни Україна не може стати членом НАТО, то хотіла б отримати стратегічні гарантії безпеки.

11-12 липня у Вільнюсі відбувся саміт лідерів G7. На ньому президенти Європейської ради, Європейської комісії та представники країн "Групи семи" погодили ініціативу "Спільної декларації про підтримку України". Кожна з країн співпрацюватиме з Україною над конкретними довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

Які країни підтримують Декларацію

Першими підписантами "Спільної декларації про підтримку України" є самі ж засновники ініціативи: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати.

У другий день вільнюського саміту до країн "Групи семи" приєдналася й Скандинавські країни: Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція. Вони оголосили, що долучаться до G7 у питанні гарантій безпеки для України.

Згодом про свою підтримку висловили й країни Балтії. 17 серпня премʼєр-міністри Латвії, Литви та Естонії у спільній заяві офіційно повідомили, що підтримують Декларацію.

Згодом список поповнили й Балкани: Греція, Північна Македонія, Болгарія, Чорногорія та частково визнане Косово. Опісля свою підтримку висловили Бельгія, Чехія, Ірландія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словенія, Іспанія та Кіпр.

На початок