Країни Балтії приєднуються до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

Країни Балтії приєднуються до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

Важливо
Кая Каллас
. Прем'єр-мінстерка Естонії Кая Каллас, фото: AP

Балтійські держави — Естонія, Литва та Латвія — приєднуються до декларації Групи семи (G7) щодо надання довгострокової підтримки безпеки Україні.

Про це повідомила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

"Естонія разом з Литвою та Латвією приєднується до декларації G7 щодо підтримки України. Ми продовжуватимемо допомагати Україні до перемоги. Ми підтримуватимемо Україну на її шляху до членства в НАТО та ЄС", — написала вона у Твіттері.

Декларація G7 про підтримку України

12 липня прем'єр Японії Фуміо Кісіда заявив, що лідери G7 погодили спільну Декларацію про підтримку України. Кожна з країн-членів G7 працюватиме з Україною над конкретними довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

Текст спільної Декларації країн G7 опубліковано на сайті президента України. Кожна з країн-членів G7 працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

У той же день Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція у спільній заяві оголосили, що долучаться до країн "Великої сімки" (G7) в питанні гарантій безпеки для України.

9 серпня Латвія приєдналась до декларації G7 щодо підтримки України, а 12 серпня Греція стала 14-ю державою, що підтримала угоду.

У березні 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що попри те, що на час війни Україна не може стати членом НАТО, вона хотіла б отримати стратегічні гарантії безпеки.

На початок