Справа про оренду квартири за 1000 грн: Апеляційний суд залишив у силі рішення щодо Князєва

Справа про оренду квартири за 1000 грн: Апеляційний суд залишив у силі рішення щодо Князєва

Доповнено
Князєв
Ексголова Верховного суду Всеволод Князєв. Фото: Ратинський Вʼячеслав/УНІАН

Київський апеляційний суд залишив у силі рішення Печерського райсуду Києва щодо ексголови Верховного суду Всеволода Князєва у справі про оренду квартири за 1000 гривень на місяць. Він має сплатити штраф 2 550 гривень із конфіскацією “подарунку” у більш ніж 906 600 гривень.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного із зали суду.

За словами судді, рішення остаточне й оскарженню не підлягає.

За словами прокурорів, Князєв із листопада 2021 року орендував 4-кімнатну квартиру у центрі Києві за 1000 гривень на місяць.

У суді Князєв сказав, що орендував житло за 1100 доларів. Тоді як договір за 1000 гривень стосувався паркомісця для авто.

Під час засідання сторона захисту просила виправдати Князєва або закрити справу за строками давності. Також адвокати наполягали на експертизі договору за 1100 доларів, аби довести, що він справжній та долучити відео з обшуків. Однак суд клопотання не задовольнив.

За інформацією НАЗК, Князєв порушив закон "Про запобігання корупції", отримавши подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі (Липки) Києва площею 133 кв.м за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. На підставі договору оренди нерухомого майна, укладеного наприкінці 2017 року, суддя винаймав квартиру для проживання із щомісячною платою одна тисяча гривень.

Про оренду квартири Князєвим нібито за зниженою ціною стало відомо у травні 2023-го. Тоді Вищий антикорупційний суд обирав запобіжний захід в іншій справі, де Князєва звинувачують в отриманні 2,7 млн доларів хабаря. Під час засідання тодішній прокурор САП Олександр Омельченко зазначив, що Князєв роками орендував 4-х кімнатну квартиру у центрі Києва за тисячу гривень на місяць.

Пізніше епізод з квартирою вивели в окреме провадження, яке Національне агентство з питань запобігання корупції скерувало до суду. Паралельно зі справою про хабар “квартирне питання” розглядав Печерський райсуд, який у грудні минулого року визнав Князєва винним та призначив конфіскувати понад 906 тисяч гривень, які не були сплачені за роки оренди.

Про що справа

У листопаді 2017 року, тоді ще новообраний суддя Верховного суду Всеволод Князєв із родиною почав орендувати 4-кімнатну квартиру площею майже 133 кв.м в елітному районі Києва “Липки” неподалік будівлі Верховного суду. У 2023-му, під час обшуку у квартирі Князєва правоохоронці знайшли два договори на оренду житла: за 1000 гривень та за 1100 доларів. З них детективи НАБУ вилучили тільки один. Згідно з ним, як стверджує прокурор, Князєв сплачував за квартиру 1000 гривень в місяць більше як п'ять років поспіль.

“Ми беремо до уваги і вважаємо дійсним договір оренди на 1000 гривень. За час оренди з 2017-го по 2023 рік травень місяць, за виключенням податків, сума прибутку (від реальної вартості оренди – ред.) становить близько мільйона гривень“, – сказав прокурор.

За його словами “гривневий” договір Князєва фігурував не вперше. У 2019-му під час “моніторингу способу життя” Князєв сам надав НАЗК документ із сумою тисяча гривень на місяць. На той час правоохоронці порушень у цьому не виявили. За цим же договором у 2023-му суд легалізував обшук у квартирі. А коли НАЗК востаннє звернулося до Князєва в СІЗО за поясненнями, отримали письмову відповідь, що “договір був укладений на умовах, які на той час влаштовували сторони” без згадок про іншу угоду.

“Всеволод Князєв у різний час і у 2019-му, і у 2023-му саме посилався на договір, де предметом є житло за 1000 гривень за місяць. Жодного іншого договору ніколи та на за яких обставин не вказували”, – наголосив прокурор.

Через терміни давності, а це два роки з моменту вчинення порушення – суд розглядав період оренди лише з листопада 2021-го. Слідство провело експертизу, де встановило, що 1000 гривень в такому районі – не ринкова ціна. Не під запис, прокурор пояснив Суспільному, що, на його думку, вартість оренди власниця квартири умисне занизила у вигляді “подарунку” через посаду Князєва у Верховному суді.

“Сумнівно виглядає така ситуація, що пенсіонерка 7 років робила мені подарунки заради чого? Ця версія не вкладається в поняття поза розумним сумнівом. Є договір оренди за 1100 доларів, яка сплачувалася, є розписки за якими відбувалася оплата. Я не знаю як ще я можу довести” – зазначив Князєв Жодних справ відносно власниці квартири через договір не відкривали. Окрім пенсії додаткових доходів у неї правоохоронці не виявили, а на допит, за клопотанням адвокатів Князєва, жінка не з’явилася ані до апеляційного суду, ані до Печерського.

Версія Князєва

За кілька тижнів до засідання суду Всеволод Князєв зустрівся із журналістами Суспільного. Він пояснив, що із власницею помешкання укладав два договори про оренду. За його словами, перший стосувався оренди житла, а за 1000 гривень домовилися винаймати паркомісця під будинком.

“Ми домовилися із власницею квартир про оренду і я їй сам як юрист кажу: “У мене велика зарплата, я можу показувати будь-яку ціну оренди квартири. Вам платити з неї податки.” Тоді їй підказав рієлтор і власниця сказала, давайте укладемо договір за оренду квартири 1100 доларів, а тисяча гривень буде за право користування паркомісцем”, – сказав Князєв.

Обидва документи, які опинилися у розпорядженні Суспільного, за винятком суми, ідентичні. Жодних поміток про паркомісце у другому договорі не зазначено, там також йдеться про оренду за житло.

Адвокат Князєва Іван Староста пояснює це тим, що дозволів на паркомісце у власниці не було. Мешканці самовільно встановили шлагбаум і розділили паркувальні місця у дворі будинку.

Щомісяця, за словами Князєва, він сплачував за житло готівкою у валюті і окремо за парковку. Гроші зазвичай передавали власниці або її донькам. Це під час допиту в суді підтвердила і матір Князєва. Її запросили на прохання адвокатів.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня 2023 року НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду. Правоохоронці затримали чинного голову Верховного Суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

Також голові Верховного Суду Князєву та його спільникові – адвокату повідомили про підозру у справі щодо отримання хабаря.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного Суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

16 травня у Верховному Суді скликали позачерговий пленум. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

Пленум Верховного Суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника Верховного суду.

18 травня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 107 млн гривень. Він мав перебувати під вартою до 14 липня.

31 травня адвокати Князєва подали апеляцію, але суд її відхилив, залишивши колишнього голову Верховного суду під вартою. Водночас йому зменшили суму застави до 75 млн, і потім зменшували цю суму ще кілька разів.

11 липня ВАКС залишив Всеволода Князєва під вартою із правом внесення застави у 75 мільйонів гривень.

2 листопада 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила колишнього голову Верховного суду Всеволода Князева під вартою до 9 грудня.

5 грудня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляла, що тримання Князєва під вартою продовжили до 2 лютого 2024 року, водночас розмір застави вчергове зменшили — з 35 млн грн до 27 млн грн. Після цього також у грудні суд зменшив Князєву заставу з 27 до 20 млн гривень.

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) 30 січня продовжив запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою до 29 березня 2024 року. Також суд зменшив Князєву заставу з 20 до 18,168 мільйона гривень.

31 січня стало відомо, що за Князєва внесли заставу 18,168 млн грн і він вийшов з-під варти.

4 березня САП скерувала до суду матеріали справи щодо колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва, якого обвинувачують в отриманні хабаря.

На початок