Глава МЗС Польщі запропонував Папі закликати Путіна вивести війська з України: "Мир настав би без потреби у перемовинах"

Глава МЗС Польщі запропонував Папі закликати Путіна вивести війська з України: "Мир настав би без потреби у перемовинах"

Глава МЗС Польщі запропонував Папі закликати Путіна вивести війська з України: "Мир настав би без потреби у перемовинах"
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Getty Images

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський прокоментував заяву Папи Римського Франциска щодо перемовин у війні Росії проти України.

Дипломат висловив думку на своїй сторінці у соцмережі X.

"Як щодо того, щоб для балансу закликати Путіна набратися мужності й вивести свої війська з України?", — зазначив Сікорський.

Міністр підкреслив, що якби Путін вивів російських солдатів з території України, "мир настав би одразу без потреби у перемовинах".

9 березня Папа Римський у контексті війни в Україні закликав до перемовин та зазначив, що "сильніший той, хто має відвагу білого прапора".

Після того, як слова понтифіка викликали широкий резонанс, представник Ватикану виступив із повідомленням, в якому пояснив заяву Франциска, зокрема вказавши, що "переговори ніколи не є капітуляцією".

Позиція Папи щодо вторгнення Росії в Україну

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.

Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.

24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.

25 серпня Міністерство закордонних справ запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.

30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Дугіна. Там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

На початок