Зеленський пропонує уряду Польщі зустрітись на кордоні, Данія оголосила новий пакет допомоги. 729 день війни. Онлайн

Зеленський пропонує уряду Польщі зустрітись на кордоні, Данія оголосила новий пакет допомоги. 729 день війни. Онлайн

Оновлюється
Війна новини 22 лютого
Пошкоджений обстрілами будинок в центрі села Очеретине поблизу Авдіївки. Донецька область, 21 лютого 2024 року. Фото: Narciso Contreras/Anadolu via Getty Images

Загинули близько 60 військових РФ. Гуменюк підтвердила удар Сил оборони по полігону під Подо-Калинівкою на Херсонщині

Сили оборони півдня знищили щонайменше 60 військових армії РФ, які поводили тренування на полігоні поблизу Подо-Калинівки на тимчасово окупованому лівому березі Херсонської області.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"На полігоні відбувалось тренування штурмових груп, які якраз хотіли захищати Кринки, але зустрілися вони з нашою контрбатарейною боротьбою. Вони не витримали цього натиску. Щонайменше близько 60 російських військових там полягло. Загальна втрата за минулу добу в нашій зоні відповідальності складає 133 російських окупанти", — сказала Гуменюк.

Капеланську службу Сухопутних військ очолила полковниця Лариса Полянська

Капеланську службу Командування Сухопутних військ ЗСУ очолила полковниця Лариса Полянська. Про це повідомили у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

Особовому складу новопризначену очільницю капеланською служби представив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

У Сухопутних військах наголосили, що це важливий крок щодо впровадження гендерної політики для українського війська.

Україна хоче розширити своє представництво у Латинській Америці — Зеленський

Україна працює над посиленням своєї міжнародної присутності та розширенням зв'язків з різними країнами світу. Цьогоріч особливу увагу буде приділено розвитку співпраці з Латинською Америкою.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

"Минулого року були відкриті нові посольства України в Африці й загалом був досягнутий більший рівень взаємодії з лідерами та країнами на Африканському континенті. На цей рік ми плануємо додати більше активності та потенціалу співпраці, зокрема, на напрямку Латинської Америки", — підкреслив президент.

Зеленський зазначив, що сьогодні провів зустріч із представниками дипломатичного корпусу держав-партнерів, які працюють в Україні. Він висловив вдячність за підтримку та віру в Україну та наголосив на важливості нормального функціонування дипломатичних відносин, навіть у період війни.

Він відзначив, що нормальна дипломатична робота свідчить про віру у нашу державу, повагу до українського народу та довіру до нашої здатності досягати своїх цілей.

Президент також розповів, що під час зустрічі обговорювалася потреба у чіткій та принциповій співпраці для досягнення миру, гарантування безпеки як для України, так і для її партнерів, а також для внутрішньої трансформації України.

В Одесі пролунали вибухи: регіон атакувала армія РФ

Ввечері 22 лютого в Одесі пролунали вибухи. У Повітряних силах попередили про атаку російських безпілотників та пуски ракет з акваторії Чорного моря.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Повітряна тривога в регіоні розпочалася о 21:10. У Повітряних силах повідомили про рух з акваторії Чорного моря в напрямку Одещини російських БпЛА.

Голова ОВА Олег Кіпер закликав жителів Білгород-Дністровського та Ізмаїльського районів перебувати в укриттях через загрозу ударних дронів.

Близько 23:00 У Повітряних силах повідомили про пуски ракет з акваторії Чорного моря. За кілька хвилин в Одесі пролунав вибух.

Армія РФ атакувала Новотягинку на Херсонщині: поранений чоловік

Ввечері 22 лютого російська армія обстріляла Новотягинку Херсонської області. Постраждав 72-річний чоловік. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Повідомляється, що потерпілий під час атаки перебував на подвірʼї власної оселі. У нього діагностували контузію, вибухову та черепно-мозкову травми, а також уламкове поранення плеча. Чоловіка доправили до лікарні.

ЗСУ отримають бронетранспортери для евакуації поранених з поля бою — Міноборони

У Міністерстві оборони поінформували, українські військові вже отримують бронетранспортери M113, обладнані для евакуації поранених з поля бою. За словами глави відомства Рустема Умєрова, загалом, до підрозділів ЗСУ незабаром надійде "кілька сотень" одиниць такої техніки.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони України.

"Десятки цих евакуаційних бронемашин вже прибули до України. Ще кілька сотень очікуються найближчим часом. Вдячний партнерам за підтримку у війні", – заявив Умєров.

Міністр оборони зазначив, що бронетранспортери для евакуації поранених вже передають у підрозділи української армії.

"Координує цю роботу і проєкт загалом моя заступниця Наталія Калмикова. Вдячний партнерам за підтримку у війні", – сказав Умєров.

У Міноборони додали, що техніка на гусеничному ходу має значно вищу прохідність, тому в умовах бездоріжжя саме вона потрібна українським військовим найбільше.

Голова Євроради Мішель запевнив Зеленського у підтримці України з боку ЄС

Президент Європейської ради Шарль Мішель поговорив телефоном з главою України Володимиром Зеленським. Сторони обговорили допомогу нашій державі.

Про це Шарль Мішель повідомив у соцмережі X (раніше — Twitter).

За словами Мішеля, розмова із Зеленським була присвячена десятилітній війні з Росією та другій річниці повномасштабного вторгнення в Україну. Також вони обговорили окупацію Криму.

"Я підтвердив залізну фінансову та військову підтримку України з боку Європейського Союзу стільки, скільки буде потрібно. Росія ніколи не зможе загасити полум'я демократії в Україні. Доля України в ЄС", — йдеться у дописі очільника Євроради.

Армія РФ з "Ураганів" атакувала село у Курахівській громаді: є загиблий, поранені діти

Армія РФ з реактивної системи "Ураган" обстріляла село Костянтинопольське Курахівської громади Донецької області. Загинула одна людина, є поранені, серед них — підлітки.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"1 людина загинула і 9 поранено внаслідок обстрілу Костянтинопільського Курахівської громади. Серед поранених — 4 підлітка: 12, 14, 15 і 16 років. Всім надана необхідна медична допомога", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що село російські військові атакували "Ураганів", на території села зафіксували 13 влучань. "Пошкоджено чимало будинків — наразі триває огляд території, встановлюємо точні наслідки обстрілу".

Зеленський назвав кілька пріоритетів для України у цьому році

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 22 лютого зустрівся із дипломатами, представниками держав та міжнародних організацій.

Про це глава держави поінформував у Telegram.

Зеленський зазначив, що 2024-й — особливий, бо саме в цей рік, за словами президента, Україна має зробити якнайбільше з погляду нашої здатності завершити цю війну згідно з фундаментальними основами міжнародного права. Він підкреслив, що "ми маємо кілька абсолютно конкретних завдань".

"Перше. Безумовним пріоритетом є захист наших людей від російського терору. Ми надзвичайно вдячні кожній державі та кожному лідеру, які надають Україні та нашим людям оборонну, макрофінансову та гуманітарну підтримку. Особливо я вдячний за програми довготривалої підтримки – і оборонної, і фінансової", — сказав президент.

Другою чергою він назвав українську "формулу миру" і заявив, що вона здатна відновити повну силу міжнародного права, порушеного Росією.

"Здатна принести мир – справжній, чесний та зрозумілий кожному народу. Також повернути додому, в Україну, наших людей – дітей і дорослих, які депортовані в Росію, українських полонених та українських політичних бранців", — сказав Зеленський.

Третім елементом глава держави назвав збільшення "принципових кроків" і додав, що Україна запрошує всі поважні держави та компанії до оборонної співпраці.

"Маємо спільно працювати над тим, щоб Росії не вдавалося обходити світові санкції світ. І ще один аспект – це російські активи. Що швидше вони будуть конфісковані, то швидше Путін відчує справжню ціну агресії проти міжнародного права", — сказав Зеленський.

Військові РФ атакували Білозерську громаду на Херсонщині: виникли пожежі

Ввечері 22 лютого російські військові обстріляли один з населених пунктів Білозерської громади Херсонської області.

Про це у Telegram повідомило ГУ ДСНС України в Херсонській області.

Повідомляється, що внаслідок атак загорілась господарча споруда та легковий автомобіль. Рятувальники загасили пожежі.

Кулеба зустрівся із польськими політиками. Говорили про вирішення ситуації на кордоні з Україною

Глава української дипломатії Дмитро Кулеба поінформував, що сьогодні, 22 лютого, у Варшаві зустрівся з керівником Кабінету польського прем'єр-міністра Павлем Грасем і головою Комісії у закордонних справах Сейму Польщі Павлем Ковалем.

Про це Дмитро Кулеба написав у соцмережі X (раніше — Twitter).

За його словами уряди України та Польщі налаштовані на розв'язання "проблемних питань". Кулеба подякував за рішення польської влади, які гарантуватимуть безперешкодні постачання військових і гуманітарних вантажів в Україну.

Він додав, що під час зустрічі також було обговорено подальші спільні зусилля для нарощування військових постачань.

Сертифікат "єВідновлення" тепер можна буде використати з державної програмою "єОселя" — Мінцифра

Верховна рада схвалила законопроєкт, який дає змогу українським громадянам, що через війну втратили житло, використати сертифікат "єВідновлення" для купівлі домівки за програмою "єОселя".

Про це посадовець повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Наприклад, ви отримали житловий сертифікат "єВідновлення" за знищене житло на 2 мільйони гривень. Однак квартира, яку хочете придбати, дорожча і коштує 3 мільйони. Раніше в такому разі потрібно було відразу доплатити з власних коштів чи вибрати дешевше житло. Відтепер можна частину суми угоди покрити сертифікатом "єВідновлення", а на решту взяти кредит за державною програмою "єОселя", — пояснив Федоров.

Кредитна ставка для військових-контрактників, силовиків, учителів, медиків та науковців становить 3%, а для учасників бойових дій, ветеранів, переселенців та всіх, хто не має власного житла — 7%.

"Якщо у вас через війну зруйновано житло, подавайтеся на "єВідновлення" через "Дію". Залишайте в застосунку заявку, щоб зафіксувати пошкодження й отримати сертифікат на нове. На іпотеку на житло також подавайтеся через "Дію". Це швидко, зручно і людяно", — додав міністр.

Велика Британія надасть Україні ще 200 ракет Brimstone — Шеппс

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив, що держава надасть Україні 200 ракет Brimstone. Про це Грант Шеппс сказав під час засідання палати громад уряду Великої Британії, 22 лютого.

"Сьогодні я можу оголосити про нову партію з 200 ракет Brimstone, як подальше посилення захисту України", — сказав він.

Очільник британського Міноборони нагадав, що ці ракети раніше мали значний вплив на перебіг подій на полі бою, в одному випадку змусивши російські війська відмовитися і відступити під час спроби переправи через річку. Водночас він не уточнив, про яке саме форсування йдеться.

Також Шеппс поінформував, що Велика Британія навчатиме додаткову кількість українських військових спільно з іншими союзниками, додавши, що разом вони проведуть навчання ще 10 тисяч людей у першій половині 2024 року.

РФ посилює репресії проти кримських татар напередодні 10 роковин окупації Криму

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на обшук у активістки Лутфіє Зудієвої, наголосивши, що Росія посилює репресії проти кримських татар напередодні десятих роковин окупації Криму. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Обшуки в Джанкої. Російські силовики зі зброєю та в масках сьогодні вранці увірвались у будинок, де мешкає з родиною журналістка, правозахисниця та активістка громадського об’єднання "Кримська солідарність" Лутфіє Зудієва", — йдеться у повідомленні.

Він закликав міжнародну спільноту рішуче засудити протиправні дії Росії, посилити тиск, задля припинення грубих порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму та негайного і безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України.

Бундестаг рекомендував передати Україні далекобійні ракети: тепер рішення за Шольцом

Німецькі депутати 22 лютого більшістю голосів підтримали проєкт резолюції з вимогою надати Україні ракети. Про це повідомив голова постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв на своїй сторінці у Facebook.

"Бундестаг проголосував за рекомендацію надати Україні системи дальньої дії для завдання "точкових ударів глибоко в тилу російського агресора". Тобто Taurus", — зазначив політик.

Данія працює, щоб поставити перші F-16 в Україну влітку — міністр оборони

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що триває робота, аби мати можливість поставити Україні першу партію багатоцільових винищувачів F-16 вже цього літа, повідомили у пресслужбі данського МО.

Поульсен зазначив, що важко встановити точний графік передачі літаків.

"Є кілька умов, які повинні бути виконані, перш ніж Україна зможе використовувати передані винищувачі. Я поінформував погоджувальну комісію, що зараз ми працюємо над тим, аби все пройшло успішно влітку, коли очікуємо, що зможемо передати перші F-16 Україні, якщо підготовка відбуватиметься за планом", — розповів міністр оборони.

Своєю чергою у відомстві вказали, що остаточне передання перших літаків залежить, серед іншого, від того, що пілоти та необхідний персонал будуть повністю навчені, а також від того, чи буде в Україні створено необхідну логістику й інфраструктуру.

Армія РФ КАБами вдарила по Кураховому, поранені дев'ятеро людей

Російські окупаційні війська вранці 22 лютого вдарили КАБами по Кураховому. Поранення отримали дев'ятеро співробітників одного з підприємств міста.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Донеччини.

"22 лютого 2024 року, о 10:10, ворог обстріляв м. Курахове з використанням КАБ-250. Від авіаудару по території підприємства отримали поранення дев’ятеро співробітників – двоє з них – жінки та семеро чоловіків віком від 31 до 54 років",- повідомили у пресслужбі.

За інформацією прокуратури, всім пораненим надали медичну допомогу. У них лікарі діагностували закриті черепно-мозкові травми, забої та струс головного мозку.

За фактом обстрілу у прокуратурі розпочали кримінальне провадження за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Данія анонсувала виділення нового пакету допомоги для України

Данія оголосила 15-й пакет військової допомоги для України на 1,7 мільярда данських крон (близько 240 мільйонів доларів США). До нього увійдуть зокрема артилерійські боєприпаси, ракети для ППО, засоби розмінування та безпілотники.

Разом з Міністерством оборони Чехії Данія профінансувала придбання 15 тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів: їх доставлять в Україну протягом кількох місяців, повідомили в Міноборони Данії.

Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача

Президент Володимир Зеленський повідомив, що провів засідання Ставки верховного головнокомандувача: заслухав доповіді головкома Сирського щодо оперативної ситуації на фронті та очільника ГУР Буданова про плани Росії. Розглянули ситуацію на Авдіївському та Південному напрямках, зокрема в Кринках на Херсонщині: "Кринки – наші морські піхотинці надійно тримають плацдарм. Ворог спромігся лише на дезінформаційну операцію". Також обговорили постачання літаків F-16 до України: терміни отримання першої партії, підготовку інфраструктури та подальше навчання пілотів.

РФ атакувала прифронтову ТЕС: поранені енергетики

Російські війська обстріляли прифронтову ТЕС: поранення отримали шість її працівників, повідомили в ДТЕКС. Енергетикам надали першу допомогу та доправили до лікарні. Також пошкоджене обладнання станції.

СБУ задокументувала використання Росією ракет з КНДР під час атак по Україні

Служба безпеки України повідомила, що має підтвердження, що Росія випустила по Україні вже понад 20 далекобійних балістичних ракет типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляються Північною Кореєю.

За даними СБУ, один з перших фактів застосування північнокорейських ракет зафіксували 30 грудня 2023 року під час обстрілу Запоріжжя. Наступний — на початку січня по багатоквартирному будинку у Києві.

Також ракетами з КНДР Росія била по житлових будинках п’ятьох прифронтових селищ Донеччини та приватних будинках у Харкові. Загалом унаслідок цих ударів загинули щонайменше 24 мирні жителі, ще більше ста цивільних – отримали тяжкі поранення.

Наразі встановлюють логістичні маршрути постачання ракет з КНДР на територію Росії. Розслідування проводять за статтями пособництво державі-агресору та порушення законів та звичаїв війни.

Війська РФ обстріляли Бериславський район Херсонщини: загинув чоловік

Вранці російські війська обстріляли село Львове Бериславського району на Херсонщині: влучили зокрема у житловий будинок. Унаслідок удару загинув 59-річний місцевий житель, який перебував на подвір'ї, повідомив голова Херсонської ОВА Прокудін.

Одещину атакували ракетою з Чорного моря: що відомо

По Одеській області ввечері 21 лютого російська авіація з Чорного моря випустила ракету, ймовірно Х-31.

Про це в ефірі "Суспільне Спротив" 22 лютого повідомила начальниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

За її словами, це — точкова ракетна атака, яку роблять для підтримання напруження місцевого населення не лише прифронтових регіонів. Також, як зазначила очільниця пресцентру, це може свідчити про намагання вивідати розташування ППО перед підготовкою до наступної масованої атаки.

"Ворог не припиняє використання тактичної авіації навіть з острахом на те, що у нього такі суттєві втрати за минулий тиждень. Він використовує тактичну авіацію на інших ділянках та відстанях", — зазначила Наталя Гуменюк.

В Одеській області 21 лютого о 20:29 було оголошено повітряну тривогу, а о 20:30 у Повітряних силах з'явилась інформація про ракету у напрямку Одещини.

У Бердянську на Запоріжжі пролунав вибух: що каже влада

Сьогодні, 22 лютого, приблизно о 6:50 у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області пролунав вибух, який чули мешканці в більшості мікрорайонів міста.

Про це повідомила в своєму каналі Telegram голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна:

"За уточненою інформацією, вибухнув автомобіль у районі заправки БРСМ поблизу повороту на 8 березня. Окупанти оточили цю ділянку, рух автотранспорту перекрито. Закликаємо бердянців бути обачними та уникати контактів з окупантами. Ймовірні обшуки автомобілів на даній ділянці", — йдеться в повідомленні.

Упродовж доби армія РФ завдала 578 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 21 лютого, російські військові атакували 9 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 22 лютого, повідомив у своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Загалом армія РФ завдала 578 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • шістьма авіаснарядами — по Оріхову, Малій Токмачці, Новоандріївці, Роботиному;
  • 35 разів застосувала РСЗВ по Левадному, Малій Токмачці та Роботиному;
  • 130 безпілотниками атакувала Гуляйполе, Малинівку, Роботине, Малу Токмачку, Новоданилівку, Новодарівку, Новоандріївку;
  • 407 разів з артилерії обстріляла Гуляйполе, Оріхів, Роботине, Новоданилівку, Новодарівку, Малу Токмачку.

"Від постраждалих надійшло щонайменше 22 повідомлення про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

На Донеччині від обстрілів поранення отримали троє людей

Протягом 21 лютого від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині поранення отримали двоє людей у Добропіллі та житель Мемрика.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"Крім того, вдалося встановити інформацію щодо осіб, які стали жертвами російських обстрілів раніше: двоє загиблих в Авдіївці та троє поранених у Краматорську", — написав він.

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1870 загинули,
  • 4593 поранені.

Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

Нова Зеландія виділила новий пакет допомоги для України вартістю майже $26 млн

Нова Зеландія оголосила про новий пакет допомоги для України вартістю 25,9 млн доларів і продовжить підготовку українських військових.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Нової Зеландії.

"Нова Зеландія залишається відданою підтримці України. Ця підтримка в розмірі 25,9 мільйона доларів збільшить загальну суму допомоги, обіцяної Новою Зеландією за останні два роки, до більш ніж 100 мільйонів доларів", — заявив міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс.

Міністерка оборони Джудіт Коллінз зазначила, що протягом останніх двох років військові Нової Зеландії перебували в Європі та Великій Британії, працюючи з партнерами над підтримкою України, і ця підтримка триватиме.

"Уряд з радістю повідомляє, що розгортання кваліфікованого персоналу NZDF на підтримку України буде продовжено до червня 2025 року. До 97 військовослужбовців NZDF продовжуватимуть навчати українських солдатів, а також надавати розвідувальну, зв'язкову і логістичну підтримку", — сказала вона.

Крім цього, пакет допомоги включає:

  • 6,5 млн доларів Міжнародному фонду України, що перебуває під управлінням Великої Британії, для закупівлі зброї та боєприпасів для України;
  • 7 млн доларів у вигляді гуманітарної допомоги для підтримки українців, які постраждали від війни, включно з тими, кого перемістили в сусідні країни;
  • 3 млн доларів США в Цільовий фонд Світового банку з надання допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні.

Загинули близько 60 військових РФ. Гуменюк підтвердила удар Сил оборони по полігону під Подо-Калинівкою на Херсонщині

Сили оборони півдня знищили щонайменше 60 військових армії РФ, які поводили тренування на полігоні поблизу Подо-Калинівки на тимчасово окупованому лівому березі Херсонської області.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"На полігоні відбувалось тренування штурмових груп, які якраз хотіли захищати Кринки, але зустрілися вони з нашою контрбатарейною боротьбою. Вони не витримали цього натиску. Щонайменше близько 60 російських військових там полягло. Загальна втрата за минулу добу в нашій зоні відповідальності складає 133 російських окупанти", — сказала Гуменюк.

Артилерія, FPV-дрони, РСЗВ: внаслідок обстрілів Миколаївщини поранено одну людину

Протягом доби російські війська обстрілювали Миколаївщину з артилерії, реактивних систем залпового вогню, атакували FPV-дронами. Зокрема у селі Лимани вранці 22 лютого травмувалася одна людина. Один будинок зруйновано, на місці сталася пожежа.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Близько 05:20 22 лютого російські війська з РСЗВ обстріляли село Лимани Галицинівської громади. За попередньою інформацією ОВА, травмувалася одна людина, медичну допомогу їй надали на місці. Зруйновано один житловий будинок, ще декілька пошкоджених. На місці виникла пожежа.

21 лютого о 14:40 війська РФ спрямували FPV-дрон по селу Дмитрівка Куцурубської громади. Пошкоджено автівку. Загиблих немає.

Також вчора о 16:10, 23:11 російські артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії та о 20:49 по місту Очаків Очаківської громади. Ніхто не травмувався.

З мінометів та артилерії росіяни обстріляли три прикордонні громади Чернігівщини

Протягом доби 21 лютого армія РФ обстріляла з мінометів та ствольної артилерії три прикордонні громади на Чернігівщині: Семенівську, Сновську та Новгород-Сіверську. Вибухи пролунали у напрямках п'яти сіл.

Про це Суспільному повідомила старша офіцерка пресслужби Чернігівського прикордонного загону Любов Пльонсак.

Семенівська громада:

  • у напрямку села Блешня – 19 приходів, ймовірно, з міномета калібру 120 мм;
  • у напрямку села Карповичі – чотири приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм.

Сновська громада:

  • у напрямку села Хрінівка – один прихід, ймовірно, з міномета калібру 120 мм;
  • у напрямку села Єліне – два приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії.

Новгород-Сіверська громада:

  • у напрямку села Грем’яч – 11 приходів, ймовірно, з міномета калібру 82 мм.

Російська армія обстріляла три громади Сумщини

Вночі 22 лютого військові РФ 4 рази обстріляли Сумщину. Зафіксовано 16 вибухів з мінометів, артилерії та з FPV-дрона. Обстрілів зазнали Краснопільська, Середино-Будська та Зноб-Новгородська громади.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

У Краснопільській громаді влучив FPV-дрон. Був один вибух. Також громаду обстріляли з артилерії. Влучали двічі.

З мінометів російські армійці поцілили по Зноб-Новгородській громаді. Нарахували 10 вибухів.

На територію Середино-Будської громади скинули три міни.

Ракетний удар та зруйнована стільникова вежа: як минула доба на Херсонщині

Упродовж доби з шостої ранку 21 лютого до шостої ранку 22 лютого російська армія випустила по території Херсонської області 156 снарядів, по Херсону — 34.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Військові РФ обстрілювали населені пункти Херсонщини з артилерії, мінометів, танків, дронів та авіації, загалом за добу 47 разів били по області. Також завдали ракетного удару по Чорнобаївці та зруйнували стільникову вежу у Бериславському районі, йдеться в повідомленні.

Внаслідок російської збройної агресії троє людей отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомив Прокудін.

У небі над Дніпропетровщиною знищили три БпЛА військ РФ

Ввечері 21 лютого військові повітряного командування "Схід" знищили у небі над Дніпропетровщиною три безпілотники, якими атакували російські війська.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Безпілотники збили у Кам'янському та Павлоградському районах.

"На інших територіях області було спокійно. Ніч всюди минула без атак", – повідомив Лисак.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ станом на 22 лютого

Станом на ранок 22 лютого 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 407 240 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1160 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 6523 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 12373 (+35) од,
  • артилерійських систем – 9867 (+41) од,
  • РСЗВ – 997 (+5) од,
  • засоби ППО ‒ 680 (+2) од,
  • літаків – 339 (+1) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7596 (+36),
  • крилаті ракети ‒ 1903 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 25 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12924 (+63) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1566 (+8).

Дані уточнюються.

Протягом минулої доби на фронті відбулося 64 бойові зіткнення

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ”, на Волинському та Поліському напрямках, оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця”, на Куп’янському напрямку, росіяни здійснили 3 спроби наступу в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку війська РФ 6 разів атакували українські підрозділи в районах населених пунктів Терни та Виїмка, що на Донеччині.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 2 атаки російських окупантів в районах населених пунктів Кліщіївка та Майорськ Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, українські захисники відбили 19 атак в районах населених пунктів Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де росіяни 14 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Новопавлівському напрямку українські війська відбили атаку південніше Золотої Ниви, що на Донеччині.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 8 атак західніше Вербового та в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса", на Херсонському напрямку, Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів російських окупаційних військ. Попри значні втрати, росіяни не полишають спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби, війська РФ здійснили 4 спроби штурму позицій ЗСУ на лівобережжі Дніпра.

Водночас українські воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та 2 зенітних ракетних комплексах військ РФ. Також, силами та засобами Повітряних Сил ЗСУ знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 та 3 розвідувальні БпЛА.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 5 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 складах ПММ, 3 пунктах управління, 8 артилерійських засобах та 1 радіолокаційній станції росіян.

Війська РФ завдали 4 ракетних та 113 авіаційних ударів

Як повідомили у Генштаб ЗСУ, росіяни також здійснили 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу Shahed. Силами та засобами протиповітряної оборони України 8 ударних БпЛА було знищено.

Авіаційних ударів зазнали Мілове, Вільхуватка, Григорівка, Колодязне, Митрофанівка, Петропавлівка Харківської області; Макіївка, Білогорівка Луганської області; Лиман, Свято-Покровське, Сіверськ, Нью-Йорк, Біла Гора, Диліївка, Новопокровське, Новобахмутівка, Желанне, Степове, Семенівка, Новоселівка Перша, Орлівка, Ласточкине, Тоненьке, Красногорівка, Катеринівка, Антонівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине, Новоандріївка, Оріхів Запорізької області; Кринки та Чорнобаївка Херсонської області.

Під ворожий артилерійський вогонь потрапили понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Сили ППО у ніч проти 22 лютого знищили вісім безпілотників в межах чотирьох областей

У ніч на 22 лютого російські війська атакували Україну десятьма ударними БпЛА типу "Shahed" із російського району Приморсько-Ахтарськ, а ще протирадіолокаційною ракетою Х-31П з акваторії Чорного моря.

Вісім безпілотників знищено в межах Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

Кулеба: 25 країн ОАД ухвалили декларацію, присвячену другим роковинам вторгнення

25 країн-учасниць Організацію американських держав (ОАД) ухвалили декларацію, присвячену другим роковинам повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в соцмережі Х (раніше Twitter).

"Декларація, яку сьогодні підтримали 25 держав-членів ОАД, чітко зазначає, що російська агресія не буде терпимою, і що підтримка України непохитна, незалежно від того, що Путін робить, щоб її послабити", — написав чиновник.

Він подякував Антигуа та Барбуду за підтримку документа, а також висловив подяку Аргентині, яка головує у Постійній раді ОАД, за рішучу підтримку ініціативи.

Міністр особливо наголосив на ОАД до порушень Росією прав людини в Україні, зокрема, прав дітей, "яких росіяни крадуть в Україні, змінюють імена, насаджують і позбавляють майбутнього на батьківщині".

Іноземцям дозволили служити в Нацгвардії України

Президент України Володимир Зеленський 21 лютого підписав указ, який дозволяє іноземцям та "особам без громадянства" служити в Нацгвардії України.

Відповідний указ зʼявився на порталі президента. Оголошення, опубліковане на веб-сайті президентської канцелярії, зроблено в той момент, коли уряд намагається посилити зусилля з мобілізації в 2024 році. Новий закон набуває чинності негайно з 21 лютого.

Іноземні громадяни вже можуть служити в Збройних силах України, якщо відповідають певним вимогам. Після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року Зеленський закликав "громадян світу" долучитися до захисту України, сформувавши Інтернаціональний легіон.

Bloomberg: конфіскація заморожених російських активів не суперечить міжнародному праву

Група міжнародних експертів у галузі права надіслала офіційним представникам країн Групи семи лист, у якому йдеться, що конфіскація заморожених російських активів, зокрема, коштів російського Центробанку, можлива і це не суперечить міжнародному праву. Про це пише агентство Bloomberg, яке ознайомилося із документом.

У ньому пропонується використовувати активи для компенсації збитків, які "виникли безпосередньо в результаті незаконних дій Росії".

Під листом стоять підписи десяти експертів з міжнародного права із Бельгії, Сполученого Королівства, Німеччини, Нідерландів, США, Франції, Японії. Серед них – професор та колишній декан юридичного факультету Єльського університету Гарольд Хонджу Кох, а також адвокат та дипломат Філіп Зеліков з Інституту Гувера.

Війська РФ атакували Полтавщину

У Миргородській громаді на Полтавщині було чутно звуки вибухів, повідомили Суспільному місцеві жителі.

Згодом керівник ОВА Пронін повідомив, що війська РФ атакували Полтавщину кількома групами безпілотників. Попередньо, травмованих та руйнувань немає.

На початок