На журналістку Лутфіє Зудієву склали два адмінпротоколи: що відомо

На журналістку Лутфіє Зудієву склали два адмінпротоколи: що відомо

Лутфіє Зудієва
Активістка та журналістка Лутфіє Зудієва. Фото: Кримська солідарність

Вранці 22 лютого в будинку активістки та журналістки Лутфіє Зудієвої окупанти провели обшук. Пізніше її відвезли в ЦПЕЦентр протидії екстремізму, де утримували понад 3 годи. Після того, як Лутфіє відпустили, вона розповіла, що на неї склали адмінпротоколи за "зловживання свободою масової інформації"частина 2 і частина 2.1 статті 13.15 КоАП РФ.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

Співробітники окупаційних правоохоронних органів вилучили в будинку активістки реєстратор відеоспостереження, флеш-накопичувачі, ноутбук і телефони, зокрема й телефон неповнолітніх дітей Лутфіє.

Крім цього, зі слів правозахисниці, у неї було вилучено дві брошури - збірку текстів політв'язня Нарімана Джеляла "Я залишаюся" і збірку доповідей правозахисників Російської Федерації "Якунінські читання". Це зустріч, у якій щорічно беруть участь правозахисники.

Після завершення слідчих заходів співробітники центру з протидії екстремізму Роман Філатов і Руслан Шамбазов відвезли журналістку в Центр з протидії екстремізму в місті Сімферополі для складання протоколу.

"У центрі "Е" мені поставили кілька запитань, я відмовилася на них відповідати за статтею 51 Конституції РФ. Ми домовлялися з адвокатом Емілем Махсудовичем, що свої пояснення висловимо в суді. Вивчимо всі матеріали справи і всі публікації. На наш погляд, у них немає складу злочину", — розповіла Лутфіє Зудієва.

В коментарі Суспільному Крим постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева зазначила, що окупанти продовжують тиск на громадянських журналістів і активістів, які чинять спротив окупації.

"Це незаконні дії з боку країни-агресора та окупанта, шляхом залякування і прееслідування. Вони намагаються витіснити тих громадянських журналістів і активістів, які продовжують чинити опір і окупації, і тим діям, які є неаконними щодо порушення прав людини. Як міжнародне право, так і українське законодавство говорить про незаконність цих дій", — наголосила Ташева.

Що відомо про Лутфіє Зудієву

Лутфіє Зудієва – активістка “Кримської солідарності” та журналістка видання “Ґрати”. Висвітлює судові процеси та порушення прав людини в окупованому Криму. До 2014 року керувала дитячим центром, вже після окупації вимушено взялась за правозахист.

Зудієву затримували у 2019 році за публікацію в соціальній мережі. Тоді активістка сплатила штраф розміром 2 тисячі рублів за нібито публікацію "екстремістської символік".

27 липня 2023 року Лутфіє Зудієву затримали під будівлею “Верховного суду Криму” в Сімферополі, де проходив розгляд апеляційної скарги у справі політвʼязнів Нарімана Джелялова та Асана і Азіза Ахтемових. Пізніше журналістку оштрафували на 12 тисяч рублів. А 12 лютого 2024 року Касаційний суд РФ прийняв до розгляду скаргу щодо цього штрафу.

Вранці 22 лютого в будинку Лутфіє Зудієвої співробітники окупаційних правоохоронних органів провели обшук. Після цього активістку відвезли в так званий Центр протидії екстремізму. Кримську татарку відпустили через 3 години, склавши на неї два адмінпротоколи за "зловживання свободою масової інформації".

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок