Кривонос: НАБУ розслідує понад 60 проваджень щодо зловживань у сфері оборони

Кривонос: НАБУ розслідує понад 60 проваджень щодо зловживань у сфері оборони

НАБУ
Голова НАБУ Семен Кривонос. НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Семен Кривонос поінформував, що наразі відомство розслідує понад 60 проваджень щодо зловживання у сфері оборони.

Про це Семен Кривонос сказав на брифінгу, передає кореспондентка Суспільного.

"Наразі детективами НАБУ здійснюється розслідування більше ніж у 60 провадженнях, які стосуються тих чи інших зловживань у сфері оборони. З них нами виділено найбільш пріоритетні, що стосуються закупівель озброєння, бронетехніки, харчування та одягу для ЗСУ у період 2022-2023 років. Зараз активно здійснюються досудові розслідування", — сказав глава НАБУ.

За словами Кривоноса, найважливішим завданням НАБУ є якісне документування злочинної діяльності та збирання достатньої кількості беззаперечних доказів. НАБУ співпрацює у цьому напрямку з правоохоронцями інших країн, проводить експертизи з метою визначення обсягу збитків, завданих тією чи іншою схемою.

15 лютого у Міноборони повідомляли, що запроваджують нову систему закупівель для ЗСУ, відповідно до стандартів держав НАТО, щоб ліквідувати корупційні ризики.

Гучні корупційні скандали у Міноборони

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня 2023 року видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

На тлі скандалу подав у відставку заступник міністра оборони Олександр Шаповалов. Згодом звільнений Шаповалов отримав підозру від ДБР. Також НАБУ затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень.

Закупівля неякісних бронежилетів для війська

16 червня 2023 року СБУ оголосила ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову та його підлеглому підозру в причетності до розкрадання бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ.

4 листопада 2023 року СБУ повідомила про підозру колишньому заступникові міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову у розтраті державних коштів на майже 1 млрд гривень за неякісну зимову форму для ЗСУ. За словами адвоката Сергія Мітюріна, це вже третя підозра Шаповалову. Перші дві колишній урядовець отримав у справі про бронежилети — одну від ДБР, іншу — за результатами досудового розслідування від СБУ.

26 січня 2024 року Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування стосовно колишніх високопосадовців Міноборони України, які закупали неякісну амуніцію для військових. Після ознайомлення адвокатів з матеріалами справи її передадуть до суду.

Справа щодо розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ

27 січня 2024 року співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до посадовців Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу".

СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

За даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти справи уклали з Міністерством оборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Постачання озброєння не відбулося, попри зобов’язання розпочати їх у грудні 2022 року. Водночас Міноборони переказало постачальнику озброєнь — компанії "Львівський арсенал" — 97% суми, передбаченої угодою.

Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

29 січня Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) після тривалого засідання відхилив клопотання прокурора і не обрав запобіжний захід екскерівнику департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву.

12 лютого ВАКС взяв під Лієва під варту до 8 квітня із правом внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень. Сам Лієв після судового засідання заявив, що він шокований рішенням суду, а запропонована застава неспівставна з його доходами і зарплатою.

На початок