Постачальниця харчів для ЗСУ стала власницею кількох готелів у Хорватії — розслідування

Постачальниця харчів для ЗСУ стала власницею кількох готелів у Хорватії — розслідування

Спліт
Спліт, Хорватія. Ілюстративне фото: Getty Images

Постачальниця харчових продуктів для Міноборони України Тетяна Глиняна стала власницею чотирьох готелів у курортному місті Спліт (Хорватія).

Про це йдеться у розслідуванні NV Бізнес.

Наприкінці 2023 року співрозмовник журналістів, знайомий з роботою готельного бізнесу в Спліті, розповів, що принаймні три готелі в центрі цього курортного хорватського міста отримали нову власницю з України.

"Вона сиділа в холі й активно роздавала вказівки місцевому персоналу українською мовою. Кажуть, що у неї десь біля Білої Церкви є м’ясопереробний завод", — розповів на умовах анонімності наш співрозмовник видання, який став свідком однієї з таких нарад. Побачивши фотографію Глиняної, він підтвердив, що це вона.

За даними бізнес-реєстру Хорватії вдалось встановити, що з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній "Zen Adria d.o.o.", "Pigment d.o.o.", "Mimoza d.o.o.". А у ще одній фірмі "Nazarii d.o.o." вона стала засновницею у 2016 році (у 2022 році на деякий час її власником ставала її донька Ірина Кут. Місце реєстрації "Nazarii d.o.o." у Брелі, скоріше за все, є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної. Саме ця адреса вказана в одному з хорватських реєстрів).

Ці компанії володіють такими готелями у Спліті:

  • бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан і басейн на даху;
  • готель Ora категорії має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб;
  • бутік-готель Luxe категорії має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб;
  • готель Posh категорії має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

Згідно з інформацією, що розміщена на сайтах агенцій нерухомості у Спліті, готелі з подібною локацією, що мають 18 і більше номерів коштують від 2,5−3 мільйонів євро. Тобто для купівлі чотирьох готелів у центрі Спліту потрібно було витратити понад 10 мільйонів євро.

Бізнесменка Тетяна Глиняна

Тетяну Глиняну з Білої Церкви називають лідеркою одної з найбільших бізнес-груп, що постачають продукти харчування Збройним силам України з грудня 1995 року.

Тетяна Глиняна була засновницею у компаніях з так званої "білоцерківської групи", що у різний час були чи є постачальниками харчів для PCE. Це ТОВ "Преміум компані", ТОВ "Візит", ТОВ "Укрпродакорд ВР" та ТОВ "Гранд консалт".

Як пише видання "Наші гроші", ціни харчів "Гранд консалту" в актуальних контрактах з Міноборони дуже завищені. Наприклад, в контракті, що діяв у другому півріччі 2023 року, звичайна гречка коштувала 66 гривень за кілограм. А в контракті на перші три місяці 2024 року гречка коштує 50 грн за кілограм. За даними Держстату, роздрібні ціни на гречку у цей період постійно були у півтора-два рази меншими. У липні гречка коштувала 48 грн, під кінець 2023 року ціна опустилась до 32 грн.

Також до складу "білоцерківської групи" відносяться інші юрособи, зареєстровані на інших фізосіб. У тому числі ТОВ "Актив компані", яке наприкінці 2022 року отримало найдорожчий підряд Міноборони вартістю 13,16 млрд грн з яйцями по 17 гривень і картоплею по 22 грн. Зараз власником цієї фірми є Олександр Дмитревич з Білої Церкви. Це бізнес-партнер онука Глиняної Назарія. Назарій нині є власником ТОВ "Міт мікс", бенефіціаром якого раніше була сама Глиняна.

Також у 2015 році Тетяна Глиняна фігурувала у справі про хабар полковнику Нацгвардії за сприяння перемозі у тендері по консервах за 10% від суми контракту.

Що відомо про скандал із закупівлею харчів для ЗСУ

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня 2023 року видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проекту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

На початок