Суд продовжив тримання під вартою ексзаступника глави Міноборони Шаповалова, але зменшив розмір застави

Суд продовжив тримання під вартою ексзаступника глави Міноборони Шаповалова, але зменшив розмір застави

Суд продовжив тримання під вартою ексзаступника глави Міноборони Шаповалова, але зменшив розмір застави
. Колишній заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов під час засідання суду, 9 жовтня 2023 рік. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Шевченківський районний суд 9 жовтня ухвалив рішення залишити колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова, який відповідав за тилове забезпечення, під вартою до 1 листопада із можливістю внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

Шаповалова підозрюють у закупівлі спорядження для ЗСУ за кордоном без включення до контрактів пункту про відповідність українським стандартам якості.

У ході засідання прокурор наполягав на продовженні тримання під вартою або ж альтернативу в заставі у розмірі 97 мільйонів гривень.

"Під час проходження служби Шаповалов з директором державних закупівель паном Хмельницьким уклали договір у 2022 році з країною нерезидентом. Закупили бронежилети, але там відсутні технічні умови й перевірка їх контролю якості. Після закупівель бронежилети мають перевірятись для використання ЗСУ. В договорах мають бути технічні умови, вони уклали договори без погодження декількох департаментів. Шаповалов підписав рішення щодо попередньої 100% оплати за договорами. Коли товари надійшли та поступили до військових частин, їх мали роздати військовим. Але було встановлено, що бронежилети неякісні й прострілюються. Це підтверджується допитом свідків", — сказав правоохоронець.

Прокурор також зазначив, що Шаповалов "може переховуватись від органів слідства й залишити територію України", адже він колишній посадовець і "набув соціальних зв'язків".

Своєю чергою Шаповалов розповів, що написав заяву на звільнення "за європейськими стандартами" і на момент затримання вже не працював. Він назвав підозру безпідставною, стверджуючи, що "там немає доказів".

"Я не буду довго говорити, стаття 114 перешкоджання ЗСУ в особливий період. Не можна перешкоджати тій дільності, яка не здійснюється. Ми поставляли 15-20 тонн засобів, вони не можуть їздити по всій Європі. Хаб був у Польщі, в Жешуві. І звідти частково, по партіях доставляли товари в Україні. Всі забули, який час був тоді, це були складні обставини, в яких ми працювали. На початок війни в нас було 0 бронежилетів і касок. Якщо ви кажете, що я буду переховуватись, то я б міг це робити ще до початку війни. Я не маю бажання і можливості. Які свідки, на кого впливати? Ви кажете, свідок Хмельницький, він у СІЗО", — підкреслив Шаповалов.

Адвокат додав: "Бронежилети пройшли експертизу. З калібрів здійснювались постріли 5,45 та 7,62 два бронежилети не пройшли випробування по 5,45, але всі пройшли випробування по 7,62. Більшість бронежилетів пройшли перевірку. 100% передплата, а в нас десь заборонена?".

Сторона захисту наполягала відпустити Шаповалова з-під варти. Окрім цього, адвокати заявили, що у підозрюваного немає коштів, аби заплатити 50 мільйонів застави, оскільки в рік сума його доходів складає 375 тисяч гривень.

16 червня 2023 року СБУ оголосила Шаповалову та його підлеглому підозру в причетності до розкрадання бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ.

Що цьому передувало

21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал, в якому стверджується, що за участі Міністерства оборони розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ.

Зокрема, відомство законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва тоді була близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становила 8-9 грн.

У МО заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману.

На тлі скандалу подав у відставку заступник міністра оборони. Згодом звільнений В'ячеслав Шаповалов отримав підозру від ДБР. Також Бюро затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень.

На початок