У Парижі Зеленський і Макрон підпишуть двосторонню угоду про безпеку — адміністрація президента Франції

У Парижі Зеленський і Макрон підпишуть двосторонню угоду про безпеку — адміністрація президента Франції

У Парижі Зеленський і Макрон підпишуть двосторонню угоду про безпеку
. Президент України Зеленський та президент Франції Макрон, 14 травня 2023 року, Париж. Фото: ОПУ

У Парижі під час візиту президента України Володимира Зеленського у п'ятницю, 16 лютого, президент Франції Еммануель Макрон підпише із Зеленським двосторонню угоду про безпеку.

Про це йдеться в заяві адміністрації президента Франції, передає АР.

Конкретні деталі угоди, яка буде підписана в Єлисейському президентському палаці, не повідомляються.

Раніше Макрон заявив, що Франція веде переговори про двосторонню угоду за зразком тієї 10-річної угоди, яку Україна нещодавно уклала з Великою Британією.

Це буде третій візит Зеленського до Парижа з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже два роки тому після візитів у лютому та травні 2023 року, йдеться у заяві.

Зазначається, що візит дасть можливість Макрону "підтвердити рішучість Франції продовжувати надавати непохитну підтримку Україні та українському народу в довгостроковій перспективі та разом з усіма своїми партнерами".

“Обидва лідери обговорять ситуацію на лінії фронту, військові, економічні та гуманітарні потреби України, а також переговори про зусилля України щодо вступу до Європейського Союзу, які Франція повністю підтримує”, — йдеться у повідомленні.

Офіс президента України в четвер, 15 лютого, повідомив, що Зеленський відвідає Німеччину, де зустрінеться з канцлером Олафом Шольцем, і Францію в п'ятницю, 16 лютого.

Наступного дня він також візьме участь у Мюнхенській конференції з питань безпеки та проведе на її полях двосторонні зустрічі. Зокрема з віце-президенткою США Камалою Гарріс, президентом Чехії Петром Павлом, прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен та прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Гарантії безпеки для України

У березні 2023 року Зеленський заявив, якщо на час війни Україна не може стати членом НАТО, то хотіла б отримати стратегічні гарантії безпеки.

11-12 липня 2023 року у Вільнюсі відбувся саміт лідерів G7. На ньому президенти Європейської ради, Європейської комісії та представники країн "Групи семи" погодили ініціативу "Спільної декларації про підтримку України". Кожна з країн співпрацюватиме з Україною над конкретними довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

Які країни підтримують Декларацію

Першими підписантами "Спільної декларації про підтримку України" є самі ж засновники ініціативи: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати.

У другий день вільнюського саміту до країн "Групи семи" приєдналася й Скандинавські країни: Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція. Вони оголосили, що долучаться до G7 у питанні гарантій безпеки для України.

Згодом про свою підтримку висловили й країни Балтії. 17 серпня 2023 року премʼєр-міністри Латвії, Литви та Естонії у спільній заяві офіційно повідомили, що підтримують Декларацію.

Згодом список поповнили й Балкани: Греція, Північна Македонія, Болгарія, Чорногорія та частково визнане Косово. Опісля свою підтримку висловили Бельгія, Чехія, Ірландія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словенія, Іспанія та Кіпр.

Що відомо про угоду у сфері безпеки між Україною і Великою Британією

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який прибув 12 січня з візитом до Києва, провели переговори і підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. Сторони домовилися про щорічну підтримку України, зокрема, фінансову — 2,5 мільярди фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватися протягом наступних років і ця угода на 10 років. Термін дії угоди може бути подовжений за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку які укладені глобальними лідерами.

На початок