Зеленський і Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Британією

Зеленський і Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Британією

Важливо
Зеленський, Сунак
Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великої Британії підписали угоду у сфері безпеки 12 січня 2024 року. Фото: пресслужба Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Великою Британією.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Як зазначив Ріші Сунак, Британія надає Україні найбільший пакет оборонної допомоги від початку війни.

"2,5 мільярда фунтів, більше ракет, сотні тисяч снарядів, підготовка для тисяч українських вояків, 200 мільйонів фунтів буде виділено на сотні тисяч нових дронів", — сказав британський прем'єр.

За словами Зеленського, Україна і Британія досягли найвищого рівня відносин за увесь час. Він нагадав, що першу угоду на виконання домовленостей Групи семи щодо гарантій безпеки для України, уклали саме зі Сполученим Королівством у Вільнюсі.

"Але сьогодні ми уклади з Британією ще й двосторонню безпекову угоду. Ми домовилися про щорічну підтримку України, зокрема, фінансову — 2,5 мільярди фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватися протягом наступних років і ця угода на 10 років", — сказав президент.

Зеленський також зазначив, що Україна і Британія домовилися "про всебічну співпрацю заради досягнутого потенціалу сил оборони та безпеки".

"Термін дії угоди може бути подовжений за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку які укладені глобальними лідерами. Саме тому надані гарантії будуть діяти на час до нашого вступу в НАТО. Якщо це відбудеться раніше ніж термін дії цієї угоди, створена нами архітектура безпеки буде фактично інкорпорована в систему безпеки всього альянсу. Ми зараз домовилися з Британією про безпеку в усіх сферах. На землі, в повітрі, в морі, в кіберпросторі", — наголосив він.

За словами Сунака, підписана угода забезпечує довгостроковість британської підтримки.

"Дуже важливо щоб Росія зрозуміла, ми не відступаємо. Ми будемо з Україною тривалий час. У випадку майбутньої нової атаки Росії ми будемо надавати ту допомогу Україні, яку вона потребуватиме. Це буде швидка допомога з озброєннями — наземними, морськими. Ми будемо змушувати також Росію платити економічну ціну такої агресії", — сказав він.

Зеленський додав, що у разі повторення агресії, Україна буде розуміти обсяг допомоги, яка їй потрібна.

"У разі повторення агресії, ми будемо розуміти обсяг допомоги яка нам потрібна. Після цих домовленостей, ми будемо говорити про довготривале стратегічне співробітництво базуючись на угоді, яка буде на 100 років", — сказав він.

Відповідаючи на питання щодо виділення коштів на нові дрони для України Сунак зазначив, що йдеться про безпілотники великого радіуса дії і морські дрони.

"Ті дрони які ми надавали допомогали Україні відбивати російську навалу, витискати росіян на їх територію. Ми говоримо зокрема про великого радіуса дії, морські дрони. Ми сьогодні детальніше говорили про спільне виробництво, говорили про те як залучати британські компанії сюди і зокрема в сенсі виробництва дронів. Ми розглядаємо потенціал", — зазначив британський прем'єр.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією

В Угоді зазначається, що Україна та Сполучене Королівство вирішили поглибити співпрацю та партнерство, які ґрунтуються на спільних інтересах у захисті міжнародного правопорядку, миру та захисту основоположних прав і свобод людини.

Основними компонентами зобов’язань щодо безпеки, наданих Україні Сполученим Королівством в угоді, є:

  • надання Україні всебічної допомоги для захисту та відновлення територіальної цілісності в її міжнародно визнаних кордонах, включно з територіальним морем і вільною економічною (морською) зоною, відбудовою національної економіки і захисту її громадян;
  • запобігання та активне стримування і протидія будь-якій військовій ескалації та/або новій агресії з боку Російської Федерації;
  • підтримка майбутньої інтеграції України до євроатлантичних інституцій, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності з НАТО.

Оборонне та військове співробітництво

Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки їй буде потрібно, щоб вона могла ефективно захищатися.

Зазначається, що Британія є провідним партнером України у сфері оборони та безпеки.

"Цілями оборонного співробітництва між Україною та Сполученим Королівством є підтримка незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної стримувати та захищатися від майбутніх нападів, а також поглиблення оперативної сумісності України з НАТО та прискорення переходу України на обладнання та стандарти НАТО", — йдеться в угоді.

Учасники договору працюватимуть разом та з іншими партнерами України, щоб забезпечити здатність ЗСУ та Сил безпеки повністю відновити територіальну цілісність України у межах міжнародно визнаних кордонів, а також посилити стійкість України, щоб вона була достатньою для стримування та захисту від майбутніх нападів і тиску.

За допомогою цієї Угоди

Учасники працюватимуть разом над забезпеченням стійких сил, здатних захистити Україну зараз і стримати російську агресію в майбутньому, шляхом постійного надання допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі, в космосі та в кібернетичних сферах, визначаючи пріоритетами протиповітряну оборону, артилерію та засоби вогневого ураження дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, за необхідності, такі як бойова авіація, а також сприяючи підвищенню оперативної взаємосумісності з євроатлантичними партнерами.

Сполучене Королівство надаватиме довгострокові консультації та підтримку управління та політики у сфері оборони з метою посилення Міністерства оборони України.

Британія разом з іншими міжнародними партнерами допоможе Україні посилити стримування зовнішніх агресорів шляхом розвитку сучасних Збройних Сил, які стають все більш оперативно сумісними з НАТО та сприяють збільшенню збройних сил Альянсу. Це охоплює розвиток сучасного оборонного сектору в Україні та шлях до майбутнього в НАТО через:

  • підтримку потенціалу та навчання, а також інфраструктури, необхідної для здійснення Україною внутрішнього контролю над власним повітряним простором;
  • підтримку розвитку в Україні ВМС та Морської охорони Державної прикордонної служби України, здатних виконувати завдання з розмінування та здійснювати морську розвідку, патрулювання, берегову оборону й забезпечувати свободу судноплавства, допомагаючи Україні відбудовувати її економіку;
  • підтримку розвитку Збройних Сил України, включно з (але не обмежуючись): майбутньою структурою Збройних Сил; переходом до концепцій і оперативних процедур НАТО; командно-штабною підготовкою; спільними навчаннями; посиленням сумісності й оперативної взаємосумісності із союзниками по НАТО;
  • підтримку захисту та оборони кордону, його інженерного та фортифікаційного облаштування, спостереження, моніторингу за пересуванням військ противника, післявоєнної відбудови прикордонної інфраструктури, розмінування та утилізації вибухонебезпечних предметів;
  • підтримку медичної підготовки та протезування.

Сполучене Королівство підтримуватиме плани та структури управління для коаліцій спроможностей як для забезпечення майбутніх Збройних Сил, так і для забезпечення більшої злагодженості в забезпеченні спроможностей у поточній війні. Британія співпрацює зі США над розробкою структури управління для коаліцій спроможностей. Усі коаліції спроможностей покращуватимуть оперативну сумісність сил України та НАТО.

Сполучене Королівство зробить значні внески до коаліції спроможностей, включно з морською безпекою, військово-повітряними силами, протиповітряною обороною, артилерією та бронетехнікою, а також надаючи інші системи озброєння та боєприпаси, узгоджені учасниками угоди.

В угоді також зазначається, що у 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову військову підтримку у 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

"Учасники прагнутимуть забезпечити, щоб військові спроможності України були на такому рівні, щоб у разі зовнішньої військової агресії проти Сполученого Королівства Україна була здатна надати ефективну військову допомогу. Умови, формат та обсяг такої допомоги визначатимуться учасниками", — йдеться у документі.

Британія продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж десяти років дії цієї угоди.

Морська безпека

Сполучене Королівство спільно очолить Коаліцію спроможностей морської безпеки та зробить значний внесок у розвиток морського флоту України.

"Коаліція морської спроможності має на меті підтримати Україну, щоб вона стала повноцінним контрибутором морської безпеки в Чорному морі та в Азовському морі до 2035 року й надалі. У майбутньому це допоможе Україні стримувати та протидіяти загрозам, відновлювати економічну діяльність і просувати Україну до оперативної сумісності з НАТО у морській сфері", — йдеться в угоді.

Співробітництво в галузі оборонної промисловості

Британія працюватиме з Україною над визначенням найефективніших сфер інвестування та заохочуватиме свою оборонну промисловість до інвестицій, зокрема шляхом підтримки локалізації виробництва в Україні, а також вивчення можливостей для спільного виробництва.

Угода також передбачає, що Британія заохочуватиме свою оборонну промисловість працювати з Україною для підтримки локалізації ремонту, технічного обслуговування та виробництва оборонної продукції Сполученого Королівства в Україні.

Невійськова безпека

Україна та Британія також домовилися про:

  • захист критичної інфраструктури України,
  • співпрацю у сфері розвідки та безпеки, щоб Україна могла виявляти, стримувати та перешкоджати російській конвенційній агресії, шпигунству та гібридній війні, зокрема шляхом підвищення кіберстійкості. Йдеться зокрема про обмін розвідувальними даними;
  • інформаційну безпеку та боротьбу з інформаційними маніпуляціями та пропагандою РФ;
  • співробітництво у сфері боротьби з небезпечною організованою злочинністю.

Угода також передбачає політичне, економічне та гуманітарне співробітництво, а також співпрацю на випадок майбутнього збройного нападу.

Повний текст угоди можна прочитати тут.

12 січня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак здійснив робочий візит до Києва. Політик заявив, що приїхав, аби "передати просте повідомлення", що підтримка України з боку Британії "не може послабитися і не послабиться".

На початок