Держдеп США порівняв докази Росії про збиття Іл-76 з дезінформацією

Держдеп США порівняв докази Росії про збиття Іл-76 з дезінформацією

Держдеп США, державний департамент
Держдеп США, ілюстративне фото. Фото: AP

У США 5 лютого відбувся брифінг Державного департаменту. Там згадувалися й питання, що стосуються України, зокрема, про збиття в Росії літака Іл-76 та імовірне блокування запиту про допомогу Києву.

Про це на пресбрифінгу говорив заступник речника Держдепу Ведант Пател.

Журналіст запитав у представника: "Минулого тижня Росія представила докази того, що Україна використовувала систему Patriot для обстрілу і збила російський літак з військовополоненими на борту. Ви знаєте про це? Ви збираєтеся розслідувати це, звертатись до українських колег щодо цього?"

На що Пател відповів: "Чи це той самий рівень переконливих доказів, який Росія надає, щоб довести, що Крим належить їй, або інші території, які вона забрала в України? Чи це той самий рівень доказів, який росіяни надають, коли йдеться про їхню репутацію у висвітленні правди?"

Посадовець сказав, що оскільки йдеться про конкретний інцидент, він надає змогу партнерам з України його коментувати.

"Але коли йдеться про достовірну інформацію від Росії, вони насправді не мають багато шансів це довести з огляду на їхню бездоганну репутацію у сфері дезінформації не тільки в регіоні, а й загалом", — додав Пател.

Щодо намірів спікера Палати представників Майка Джонсона блокувати запит про фінансування України, Пател сказав, що фінансування "критичне для продовження підтримки України", тож робота з партнерами в Конгресі щодо цього питання продовжиться.

Що відомо про падіння Іл-76 у Росії

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. У Міноборони РФ заявили, що на борту перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

У Міноборони України Суспільному не підтвердили, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки "ще з'ясовують інформацію".

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на 24 січня готувався обмін полоненими між Росією та Україною.

Військовий експерт, екскерівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге припустив, що російський військово-транспортний літак Іл-76 могла збити російська система ППО.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернеться до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста стосовно падіння військового літака Іл-76 у РФ та заяв російської сторони, що в літаку були українські військовополонені.

Що відомо про допомогу від США для України

18 жовтня стало відомо, що Байден планує передати Конгресу пакет військової допомоги Ізраїлю та Україні, а також допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань на 106 мільярдів доларів.

Комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу 7 жовтня, а також полегшити передачу військової допомоги Україні.

Однак новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом як пропонувалось раніше.

2 листопада спікер Палати представників Джонсон заявив, що США об'єднають допомогу Україні та захист кордону з Мексикою.

Пізніше Палата представників США схвалила допомогу Ізраїлю на 14,3 млрд доларів без згадки про Україну. Однак, як стало відомо раніше, президент США Джо Байден накладе вето на бюджетний законопроєкт стосовно допомоги Ізраїлю, в якому не буде коштів для України.

7 листопада демократи у Сенаті Сполучених Штатів заблокували законопроєкт республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України, за який проголосувала Палата представників.

Сенат США 15 листопада (16 листопада за Києвом) ухвалив закон про тимчасове фінансування та надіслав законопроєкт президенту Джо Байдену на підпис. Законопроєкт прийняли 87 голосами "за" та 11 "проти". Байден підписав законопроєкт про фінансування роботи уряду.

6 грудня законопроєкт про надання допомоги не пройшов процедурного голосування в Сенаті США. Допомога передбачала виділення додаткових бюджетних асигнувань у розмірі 61 мільярда доларів для України.

На початок