Байден ветує пропозицію республіканців про допомогу Ізраїлю без України — Білий дім

Байден ветує пропозицію республіканців про допомогу Ізраїлю без України — Білий дім

Байден ветує законопроєкт республіканців, де буде допомога Ізраїлю без України
. Президент США Джо Байден виступає із зауваженнями щодо війни між Ізраїлем, 18 жовтня 2023 р., Тель-Авів, фото: АР

Президент США Джо Байден накладе вето на бюджетний законопроєкт республіканців щодо допомоги Ізраїлю, у якому не буде коштів на допомогу Україні.

Про це з посиланням на Білий дім пише The Hill.

Адміністративно-бюджетне управління (ОМВ) розкритикувало пропозицію республіканців, стверджуючи, що вона "вносить партійність у підтримку Ізраїлю" і не відповідає моменту, оскільки не враховує гуманітарну допомогу населенню Гази і допомогу Україні та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Цей законопроєкт шкідливий для Ізраїлю, для Близькосхідного регіону і для нашої власної національної безпеки", — заявило управління з питань бюджету.

Білий дім також заявив, що пропозиція Республіканської партії знаменує собою відхід від двопартійного прецеденту, коли скорочення фінансування є частиною надзвичайного пакету заходів з національної безпеки.

"Конгрес послідовно працював у двопартійній манері над наданням допомоги Ізраїлю у сфері безпеки, і цей законопроєкт загрожує надмірно підірвати цей багаторічний підхід", — заявили в Офісі президента США.

Там відзначили, що відокремлення допомоги Ізраїлю у сфері безпеки від інших пріоритетів у доповненні до закону про національну безпеку матиме глобальні наслідки".

У заяві Адміністративно-бюджетного управління також йдеться, що адміністрація продовжить працювати з законодавцями в Конгресі для досягнення згоди щодо додаткового запиту, висунутого Білим домом на початку цього місяця.

Видання нагадує, що оприлюднений у понеділок, 30 жовтня, пакет законів Республіканської партії пропонує надати Ізраїлю 14,3 мільярда доларів допомоги у боротьбі з ХАМАСом. Пропозиція передбачає скорочення фінансування Податкової служби, передбачене Законом про зниження інфляції.

Пакет також відхиляється від стратегії Білого дому щодо об'єднання допомоги Україні та Ізраїлю в одному законодавчому акті, що може ще більше ускладнити проходження законопроєкту через фінішну пряму.

Минулого тижня Білий дім представив запит на додаткове фінансування національної безпеки на суму близько 106 мільярдів доларів, що включає гроші для Ізраїлю та України, а також інвестиції в Індо-Тихоокеанський регіон, гуманітарну допомогу та заходи з охорони кордонів.

Як відзначає видання, Комітет з питань регламенту Палати представників розгляне законопроєкт у середу, 1 листопада. Шанси документа потрапити на стіл Байдена видання називає дуже низькими, оскільки він має пройти контрольований демократами Сенат, де законодавці висловили бажання пов'язати підтримку України та Ізраїлю.

Що відомо про пакет допомоги Ізраїлю та України

18 жовтня стало відомо, що Байден планує передати Конгресу пакет військової допомогиІзраїлю та Україні, а також допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань. Пакет міститиме 106 млрд дол.

Комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу 7 жовтня, а також полегшити передачу військової допомоги Україні.

Проте новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом як пропонувалось раніше.

На початок