"Путін точно не схожий на людину, яка хоче вести переговори", — Кірбі прокоментував останні російські обстріли

"Путін точно не схожий на людину, яка хоче вести переговори", — Кірбі прокоментував останні російські обстріли

"Путін точно не схожий на людину, яка хоче вести переговори", — Кірбі прокоментував останні російські обстріли
Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Фото: AP

Президент Росії Володимир Путін точно не схожий на людину, яка хоче вести перемовини проприпинення війни.

Про це під час брифінгу 3 січня сказав координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Загалом, за останні 48-72 години ви всі бачили, що Росія продовжує здійснювати безпілотні та ракетні атаки, в тому числі балістичні, на цілі в Україні, які включають не лише військові, але й цивільні цілі, і продовжує намагатися використати зиму як зброю, атакувати їхню інфраструктуру", — зазначив він.

Представник Білого дому наголосив, що Путін робить усе можливе, щоб спробувати підкорити українців, і саме тому так важливо, щоб запит на додаткове фінансування від США, який висунув Джо Байден, був ухвалений.

"Президент підписав останній пакет безпекової допомоги, на який ми маємо повноваження щодо коштів. Це все. Нам потрібна додаткова підтримка, щоб ми могли надати Україні додаткову безпекову допомогу. Кожного разу, коли ми підписуємо один з цих пакетів, завжди є затримка в кілька днів, якщо не тижнів, тому те, що було підписано 27-го, ще не все було доставлено в Україну. Це станеться найближчими днями і тижнями. Далі — фінансування відсутнє", — уточнив Кірбі.

Що відомо про допомогу від США для України

18 жовтня стало відомо, що Байден планує передати Конгресу пакет військової допомоги Ізраїлю та Україні, а також допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань на 106 мільярдів доларів.

Комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу 7 жовтня, а також полегшити передачу військової допомоги Україні.

Однак новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом як пропонувалось раніше.

2 листопада спікер Палати представників Джонсон заявив, що США об'єднають допомогу Україні та захист кордону з Мексикою.

Пізніше Палата представників США схвалила допомогу Ізраїлю на 14,3 млрд доларів без згадки про Україну. Однак, як стало відомо раніше, президент США Джо Байден накладе вето на бюджетний законопроєкт стосовно допомоги Ізраїлю, в якому не буде коштів для України.

7 листопада демократи у Сенаті Сполучених Штатів заблокували законопроєкт республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України, за який проголосувала Палата представників.

Сенат США 15 листопада (16 листопада за Києвом) ухвалив закон про тимчасове фінансування та надіслав законопроєкт президенту Джо Байдену на підпис. Законопроєкт прийняли 87 голосами "за" та 11 "проти". Байден підписав законопроєкт про фінансування роботи уряду.

6 грудня законопроєкт про надання допомоги не пройшов процедурного голосування в Сенаті США. Допомога передбачала виділення додаткових бюджетних асигнувань у розмірі 61 мільярда доларів для України.

Що відомо про останні російські обстріли

Уранці 2 січня Росія завдала масованого удару по Україні — окупанти атакували ракетами Х-101 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95, а також аеробалістичними ракетами "Кинджал" з винищувачів Міг-31К.

Найбільше внаслідок атаки постраждали Київ, Київська область і Харків. В окремих районах столиці зникало електропостачання та вода, послуги вже відновили.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував, що сили ППО вранці 2 січня збили 10 з 10 ракет "Кинджал" і назвав це рекордом.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі Суспільному сказав, що ця російська атака була "наймасштабнішою із застосуванням "Кинджалів".

Уночі 29 грудня Росія масовано атакувала Україну дронами типу Shahed, крилатими та балістичними ракетами, а також ракетами "Кинджал".

За попередніми даними, цієї ночі військо РФ застосувало проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БплА. Протиповітряна оборона знищила 27 ударних БпЛА "Shahed-136/131" та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55. У Повітряних Силах відзначили, що йдеться про наймасованішу атаку з повітря.

У Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Львові та Конотопі є загиблі і постраждалі. Пошкоджені пологовий будинок, школи, торговельний центр, станція метро, склади, багатоповерхівки та приватні будинки.

На початок