В енергосистемі України вже відновлено понад два гігавати — Галущенко

В енергосистемі України вже відновлено понад два гігавати — Галущенко

В енергосистемі України вже відновлено понад два гігавати — Галущенко
Міністр енергетики України Герман Галущенко. Міненергетики

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що відновлення енергосистеми українські фахівці рахують в гігаватах.

Про це посадовець повідомив у інтерв'ю Суспільному.

"Можу сказати, що вже відновлено понад два гігавати в енергосистемі. Це не те, що входило у планові ремонти, а те, що було суттєво пошкоджено протягом минулої зими", — зазначив Галущенко.

Міністр енергетики пояснив, що поточної зими при нинішніх температурах в Україні фіксується пікове споживання — до 18 гігаватів.

"Ось два гігавати з 18 — це для розуміння, про які цифри мовиться. Але ми плануємо наростити експорт електроенергії", — вказав посадовець.

Галущенко переконаний, що атака на енергосистему російські окупанти хотіли створити блекаут, заморозити й залишити українців без світла.

"Але передумовою тих атак було те, що Україна під час війни відкрила експорт електроенергії в Європу. І питання по газу пов'язане для європейців так само — коли вони мають вибір купити українську електроенергію і заощадити на російському газі — вони завжди куплять українську електроенергію", — підкреслив міністр.

Тому, за словами посадовця, для росіян "це теж було дуже боляче", коли Україна експортувала електроенергію, оскільки вони розуміли, що втрачають гроші з реалізації своїх ресурсів.

"Тому нам треба більше потужностей. Ми будемо працювати, щоб збільшити генеруючі потужності", — додав Галущенко.

Яка ситуація з відновленням енергосистеми України

Восени 2022 року Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через удари окупантів з ладу була виведена половина енергосистеми. Тоді запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди відправили генератори й іншу допомогу для відновлення електрики, а у Парижі 13 грудня відбувся перший енергетичний "Рамштайн", на якому схвалили виділення одного мільярда доларів для України на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 мільярдів доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

30 липня прем'єр сказав, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об'єктів енергетики й важливо вчасно провести заплановані заходи.

Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт.

На початок