На Кіровоградщині немає місць збору медичних відходів для жителів. Куди подіти зіпсовані ліки

На Кіровоградщині немає місць збору медичних відходів для жителів. Куди подіти зіпсовані ліки

Ексклюзивно

Лікарні Кіровоградської області зобов’язані сортувати та знешкоджувати медичні відходи. Водночас місць збору таких відходів для жителів у регіоні немає. Суспільне дізнавалось, куди подіти зіпсовані ліки.

Чи знають жителі Кіровоградщини про небезпеку медичних відходів

75% з 360 жителів Кіровоградської області, які брали участь в опитуванні від громадської організації "Флора", викидають медичні відходи у контейнери для побутового сміття.

Серед результатів дослідження щодо поводження з медвідходами, яке відбувалось з липня по жовтень 2023 року – зокрема такі: 95% не знайомі з класифікацією медичних відходів, 75% зовсім не знають про неї. Про це Суспільному розповіла заступниця "Флори" Ірина Мунтян.

"Жителі Кіровоградської області не володіють достатньою інформацією, аби усвідомити, наскільки небезпечні ці відходи для життя і здоров’я людей, а також для навколишнього середовища".

Ірина Мунтян пояснила, до чого призводить викидання пігулок у контейнери з побутовим сміттям.

"Наші дослідження стану поверхневих джерел водозабезпечення свідчать про те, що у воді багато саме фармакологічних речовин, залишків лікарських засобів. Ми всі ці відходи споживаємо з водою, отримуємо якусь резистентність до антибіотиків, дози лікарських речовин, хоча не потрібно було б. Це відбувається тому, що велика кількість медвідходів йде на звалища, де дощі їх розчиняють, вони йдуть в ґрунт".

З результатів соціологічного дослідження випливають три причини, чому жителі області не сортують медичні відходи.

"68% опитаних вказують, що заважає те, що населення не має звички це робити. Ще 48,7% вказують, що причиною того є те, що немає окремих контейнерів. 30% вказують на те, що немає спеціалізованих сортувальних центрів. Окремо ми ставили питання, хто має бути ініціатором рішення щодо належного поводження з медичними відходами. Там явний перекіс в бік органів влади – понад 50%".

Кропивничанка Марина Вінник регулярно перевіряє термін придатності ліків в домашній аптечці. З її слів, зіпсовані викидає у смітник.

"Намагаюсь відділяти те, що швидко псується. Але ліки – дійсно, якби була така можливість, я б теж викидала в окремий контейнер".

Чи можна викидати ліки у смітник

Медичні відходи належать до категорії небезпечних, викидати їх у контейнери для сміття не можна, розповіла речниця підприємства "Екостайл" Галина Богомаз-Кулик. Підприємство спеціалізується на вивезенні побутових відходів і не має права утилізувати медичні.

"Але ми знаємо, що населення викидає ці відходи у звичайні контейнери для твердих побутових відходів. Це зіпсовані таблетки, термометри розбиті і нерозбиті. Законодавство стосовно медичних відходів від населення недосконале – немає чітких норм щодо утилізації. Сказано, що ось такі відходи мають сортуватися, збиратися окремо від твердих побутових відходів, що їх не можна викидати до звичайних сміттєвих контейнерів. Але, як бачимо, більшість людей не дотримуються цих правил, бо саме законодавство не чітке".

Як поводяться з медичними відходами у лікарнях

Медсестра Олена Липка показала, куди збирають медичні відходи в дитячій обласній лікарні у Кропивницькому.

"Після використання шприців ми їх викидаємо у спеціальні контейнери. Голки – окремо викидаємо, ковпачки – окремо.

Використані одноразові рукавички, сказала, викидає після кожної маніпуляції. Так само й захисні маски.

"Ми її змінюємо кожні чотири години. Буває, частіше – залежно від характеру роботи. Знімаємо за кінчики, вивертаємо зовнішньою стороною і викидаємо в медвідходи".
контейнери для сортування медвідходів у лікарні
Контейнери для сортування медвідходів у маніпуляційній обласної дитячої лікарні Кропивницького. Фото: Суспільне Кропивницький

Відсортовані медичні відходи з усіх відділень приносять на майданчик лікарні, сказала заступниця медичного директора обласної дитячої лікарні Віта Масафранова.

"За 2022 рік у нас в лікарні було чотири тонни 365 кілограмів утилізовано. Цього року прогнозуємо 4,5 тонни".

майданчик лікарні для збору медвідходів
Майданчик обласної дитячої лікарні Кропивницького для збору медвідходів. Фото: Суспільне Кропивницький

За словами Віти Масафранової, медичні відходи поділяють на чотири категорії – А, В, С, D. Останні – це радіаційні відходи, їх, сказала, в дитячій лікарні немає.

"Відходів категорії С – невелика кількість, близько 25 кілограмів на рік. Це препарати, які використовують у лікуванні пацієнтів з онкозахворюваннями. Категорія А – це побутові відходи. Категорія В – це медичні вироби, які використовують для надання меддопомоги пацієнтам. Це всі медичні вироби, зокрема шприци, маски, халати, трубки, катетери".

Зі слів лікарки, правила поводження з медвідходами регулює законодавство.

закон України "Про відходи", ухвалений 1998 року. Але постійно йшли зміни. Десь 21 закон додатково змінював положення цього закону. Крім цього, 2015 року ухвалили наказ МОЗ "Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами". У 2022 році двічі вносились зміни".

Раз на тиждень зібрані відходи з лікарні забирають на утилізацію. Займається цим підприємство, яке має ліцензію для виконання таких послуг. Його керівник Юрій Комаров сказав, що медвідходи спалюють.

"Ми надаємо послуги зі збирання, перевезення та знешкодження методом інсинирації, тобто контрольованого спалювання. Для цього потрібна спеціалізована установка, яка не забруднює довкілля. На території підприємства є спеціальне місце для зберігання – для цього є відповідні вимоги. Ми маємо усі відповідні ліцензії, відповідні дозволи від мінекології".

Як організувати збір медвідходів жителями Кіровоградщини

Яку кількість пігулок щороку викидають жителі Кіровоградської області у побутове сміття і далі потрапляє у ґрунт, даних немає – сказав директор обласного департаменту екології В’ячеслав Дубровський. Сортувати медвідходи, з його слів, законодавство зобов’язує лише лікарні.

"Медвідходи у складі твердих побутових відходів фактично не сортують. На жаль. І це є велика проблема для області, для кожного, бо ми не розуміємо, що викидається, що захоронюється, ніхто його не аналізує".

Щоб організувати сортування сміття, сказав, мають час до 2030 року.

новий закон про управління відходами. Він вступив в силу 9 липня і вимагає впорядкування поводження з відходами в Україні. До 2030 року полігони всі мають бути впорядковані відповідно до норм чинного законодавства".

За даними департаменту екології, ліцензію на поводження з небезпечними відходами в області мають шість підприємств.

Керівник підприємства зі знешкодження медвідходів Юрій Комаров вважає, що до збору мед відходів можна залучити торговельні мережі.

"За приклад можна взяти збір елементів живлення. Ми бачимо скрині спеціалізовані, і люди вже знають, що туди їх зносити треба. Тобто можна долучити до цієї програми приватників, великі лікарські мережі. І якщо буде така програма, наше підприємство з радістю до неї приєднається".

Поки місць для збору медвідходів серед населення на Кіровоградщині немає.

На початок