В Україні глядачам дозволять відвідувати змагання. Коли, за яких умов та що про це кажуть у Кропивницькому

В Україні глядачам дозволять відвідувати змагання. Коли, за яких умов та що про це кажуть у Кропивницькому

Ексклюзивно

З 2024 року глядачів повернуть на трибуни спортивних змагань. Про це під час інтерв’ю Суспільному сказав керівник міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний.

Керівник міністерства нагадав, що з початку повномасштабної війни перебувати на трибунах глядачам заборонили.

"Спорт не може сьогодні жити без глядачів. Теж треба враховувати, що це важлива частина економіки держави, на якій тримається багато що. І сьогодні ми бачимо, що спокійно, абсолютно нормально, успішно, і це гарно, працюють кінотеатри, працюють виставки, театри. Ми бачимо, відбуваються деякі концерти з дотриманням заходів безпеки. І тут треба сказати, якщо говорити про спортивні споруди, то вони зазвичай будуються і проєктуються згідно із критеріями міжнародних організацій з безпеки".

Матвій Бідний пояснив, за яких умов глядачів пустять на трибуни стадіонів та у спортивні зали. Перше – не далі ніж за 500 метрів від місця, де відбуваються змагання, має бути укриття, а дістатися туди можна, максимум, за десять хвилин.

"Причому дістатися навіть особі з інвалідністю на візку. І з урахуванням цих критеріїв, з урахуванням кількості людей, які можуть вмістити укриття і тієї швидкості, з якою можна звільнити дану спортивну споруду, буде розраховуватись кількість людей, які можуть перебувати на спортивній споруді разом із учасниками змагань".

Перед змаганнями, сказав, місце його проведення перевірить спортивна федерація, управління спорту, поліцейські та рятувальники. Зобов’язання керівництва споруди, де відбуваються змагання – розробити план дій на випадок повітряної тривоги.

За словами Матвія Бідного, рішення про повернення глядачів на змагання міністерство відправило обласним управлінням. Воно не поширюється на області, де тривають бойові дії.

Думки керівника кропивницького футбольного клубу, організатора змагань та вболівальника про повернення глядачів на трибуни

На стадіоні "Зірка" у Кропивницькому відбуваються футбольні матчі та легкоатлетичні змагання. Він розрахований на 13 тисяч глядачів, розповів виконавчий директор футбольного клубу "Зірка" Андрій Перевозник. До найближчих двох укриттів, які можуть розмістити глядачів, сказав, 300 метрів.

"Ми можемо розмістити, у пішій доступності, 350 глядачів. Якщо це футбол, на стадіоні може бути 2-3 тисячі вболівальників – вони мають швидко вийти за межі стадіону і вийти в укриття. Можна застосувати це (дозвіл відвідати змагання – ред.) для тих арен, які мають відповідну можливість. Ми хочемо, щоб вболівальники були на трибунах, але я вважаю, що нормативно і технічно наразі під час війни це дуже важко".

Для спортсменів підтримка глядачів важлива, вважає організатор чемпіонатів України Олег Соколовський.

"Це зовсім інші емоції. Але нині, під час війни з порушенням усіх правил війни, коли наші вороги обстрілюють наші мирні міста, школи, бібліотеки, лікарні, це дуже проблемне, проблемне, як на мене, питання. Хто буде відповідати за це?"
Олег Соколовський та Андрій Перевозник
Олег Соколовський та Андрій Перевозник. Фото: Суспільне Кропивницький

Хвилюється за безпеку під час змагань кропивничанин Вадим Ткаченко.

"Сам би я пішов. Але якщо брати родичів, малих дітей, я б їх не став брати, тому що нести відповідальність за їхнє життя – дуже важливо".

На початок