У квартирі кропивничанки з минулої весни немає опалення

У квартирі кропивничанки з минулої весни немає опалення

У квартирі кропивничанки Таміли Іващенко з минулої весни немає опалення. Торік наприкінці опалювального сезону прорвало трубу між її квартирою та сусідньою, в якій ніхто не живе. Цьогоріч опалювальний сезон для жінки не почався – трубу не відремонтували.

Щоб зігрітись, Таміла Іващенко вмикає обігрівач:

"Прийшов слюсар, глянув і сказав: "Ми тільки перекриваємо стояк". – Кажу йому, як ви перекриваєте, на вулиці зима. – "Ми нічого більше зробити не можемо, так як поломка у самому перекритті". – Знизу сусід, який на даний момент там не проживає".

У житлово-експлуатаційній організації, яка обслуговує багатоповерхівку, жінці порадили самій шукати сусіда. Розповідає, 17 листопада, коли в будинку увімкнули опалення, вода з труби тепломережі залила її квартиру.

“Це моя квартира, ніхто не давав права її заливати. Щоб увімкнути опалення, треба було спочатку ремонт зробити”.

Не можуть полагодити трубу, бо не мають доступу до неї, пояснила заступниця начальниці житлово-експлуатаційної організації Тетяна Загородня.

“Наприкінці опалювального періоду 2022-2023 року на загальній трубі центрального опалення сталась аварія. Ми перекрили цей стояк та рознесли попередження в кожну квартиру, щоб нам надали доступ для виконання робіт та відновлення централізованого опалення. У нас немає таких повноважень, щоб ми зайшли в квартиру без господаря".

Якщо сусіда не знайдуть, єдиний вихід для Таміли Іващенко – встановити автономне опалення.

Юристка Алла Мирошник підтверджує: відповідно Конституції України, статті 30, приватне житло є недоторканими. Тобто без власника приміщення ніхто не має права туди заходити. Але, відповідно до закону України про житлово-комунальні послуги, є перелік підстав, за якими може бути здійснений несанкціонований доступ до житла. До них належить ліквідація та відвернення аварій, пов’язаних із наданням комунальних послуг.

Юристка порадила написати заяву у житлово-експлуатаційну організацію та підприємству, яке постачає тепло.

“Треба створити комісію. Якщо буде встановлено, що для того, аби надати послугу споживачу, необхідно здійснити вхід до квартири, до якої немає доступу, то начальник ЖЕО має право зробити це. Для цього він викликає представників організації, що надають послуги, та поліцейських".

Алла Мирошник говорить, якщо проводити такі дії в ЖЕО відмовляються, треба звертатись в суд.

На початок