Росія в черговий раз атакувала Україну дронами, рейд ГУР у Крим на гідроциклах. 631 день війни. Онлайн

Росія в черговий раз атакувала Україну дронами, рейд ГУР у Крим на гідроциклах. 631 день війни. Онлайн

Росія в черговий раз атакувала Україну дронами, рейд ГУР у Крим на гідроциклах. 631 день війни. Онлайн
. Колаж Суспільне Культура

16 листопада — 631 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Вночі РФ випустила по Україні 18 дронів "Shahed" — сили ППО збили 16 з них, повідомили в Повітряних силах.
  • До України прибув міністр закордонних справ Великої Британії Кемерон, якого призначили кілька днів тому. Він зустрівся з президентом Зеленським. Під час зустрічі йшлося про зброю для фронту, посилення ППО, захист українців і критичної інфраструктури.
  • У Головному управлінні розвідки України показали кадри підготовки та реалізації рейдів на територію тимчасово окупованого Криму, здійснених воїнами "Стугни" та "Братства" спецпідрозділу Тимура та гідроциклах.
  • Росію виключили з виконавчої Ради ЮНЕСКО, повідомив президент Володимир Зеленський.
  • У ЄС представили пропозиції щодо 12 пакета санкцій проти Росії. Документ передбачає запровадження обмежень стосовно понад 120 фізичних та юридичних осіб за їхню роль у підриві суверенітету та територіальної цілісності України.
  • Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження, а також призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Крім того, 15 листопада її звільнили з Національного університету "Львівська політехніка".
  • Уряд України уклав з німецьким збройовим концерном Rheinmetall контракт на постачання танків Leopard 1, у тому числі 25 основних бойових танків Leopard 1A5, п'яти броньованих евакуаційних машин (Bergepanzer 2) та двох танків для навчання водіїв.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 631 дня війни. Нову хроніку 17 листопада — читайте тут.

Міжнародний кримінальний суд може видати новий ордер на арешт Путіна

Російському президентові Володимиру Путіну може загрожувати нове звинувачення у воєнному злочині та черговий ордер на арешт через планування умисного голоду в Україні.

Про це пише видання The Independent з посиланням на звіт міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance (GRC).

Згідно з новими даними, Росія активно готувалася викрасти запаси українського зерна та заморити українців голодом за кілька місяців до того, як Путін віддав наказ про вторгнення. За словами експертів, коли російські танки таки перетнули кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно спершу націлилися на райони, багаті зерном, і на інфраструктуру з виробництва харчових продуктів.

Фахівці GRC планують передати МКС докази "високо скоординованого рівня попереднього планування" і сподіваються, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин "використання голоду як інструменту війни".

Данія передала українським військовим автономні гідрографічні комплекси

Про це повідомила пресслужба Військово-морських Сил ЗСУ.

За словами начальника гідрографічної служби ВМС ЗС України капітана 1 рангу Романа Гончаренка, цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом, призначений для фільмування рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору. Його можливості дозволяють, зокрема, й виявляти підводні об’єкти.

12-й раунд антиросійських санкцій ЄС включатиме обмеження проти родини Медведєва

Як пише The Guardian, 12-й пакет санкцій Євросоюзу проти РФ міститиме обмеження щодо десятків фізичних осіб, в тому числі сина колишнього президента РФ Дмитра Медведєва і родички Володимира Путіна.

Серед 47 осіб, яких комісія хоче додати в чинні санкційні списки, двоюрідна сестра Путіна Анна Цивільова, яка очолює фонд "Защитники Родины", що підтримує російських солдатів, які воюють в Україні.

Також в розширеному списку значиться Ілля Медведєв, чиє ім'я і дата народження збігаються з ім'ям і датою народження єдиного сина Дмитра Медведєва. Ілля Медведєв організував кампанію дезінформації та пропаганди в Україні, зазначає видання.

У Бундестазі відклали голосування за бюджет, у якому планували виділити подвоєне фінансування Україні

Як повідомляє Deutshe Welle, Конституційний суд Німеччини постановив, що рішення про перенаправлення 60 мільярдів євро (65 мільярдів доларів) невикористаного боргу часів пандемії в кліматичний фонд є неконституційним.

Таким чином рішення КС про вилучення з бюджету 60 мільярдів євро змусило уряд відкласти офіційне голосування бюджетного комітету до наступного тижня.

У грудні 2021 року коаліційний уряд Німеччини погодився на незвичайний бюджетний маневр, який перерозподілив 60 мільярдів євро (64 мільярди доларів) невикористаного кредиту, виділеного для боротьби з наслідками пандемії, до його так званого Фонду клімату та трансформації (KTF).

KTF — це спеціальний фонд, окремий від звичайного державного бюджету, який фінансує заходи щодо захисту клімату. Вони включають підтримку розвитку "зелених" технологій при реконструкції старого житлового фонду та систем опалення на мазуті та газі.

Раніше повідомлялося, що проєкт федерального бюджету Німеччини на 2024 рік змінено і він містить удвічі більшу військову допомогу Україні – до 8 млрд євро.

Норвегія слідом за Фінляндією готова закрити спільний кордон з РФ

Норвегія, яка має спільний кордон з Росією в Арктиці, також готова закрити свій кордон у разі необхідності. Про це заявила міністр юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель, пише Reuters.

Фінляндія в суботу закриє чотири з дев'яти пунктів пропуску на кордоні з Росією, щоб зупинити потік шукачів притулку до північної країни, заявив прем'єр-міністр Петтері Орпо.

Читайте також: Фінляндія закриє чотири пункти пропуску на кордоні з РФ

Чотири пункти пропуску, розташовані на південному сході Фінляндії, зазвичай є найбільш завантаженими пунктами перетину кордону між двома країнами.

Зеленський — журналістам: Ви допомогли людям об’єднатися

Президент Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч із представниками українських засобів масової інформації, залученими до роботи телемарафону "«Єдині новини".

"Вважаю, що «Єдині новини» є одним із ключових проєктів, які ви створили, і одним із ключових етапів в історії незламності нашої держави, одним із ключових чинників деокупації територій, які були захоплені з початку повномасштабного вторгнення РФ. Ви допомогли людям об’єднатися – своїм об’єднанням, своєю роботою", – сказав президент.

Естонія може закрити прикордонні переходи з Росією

Про це заявив керівник прикордонної служби Естонії Вейко Коммусаар, повідомляє Postimees.

"Естонія знала про рішення Фінляндії закрити чотири пункти пропуску. Це, звичайно, може означати, що люди, які досі збиралися біля цих кордонів, опиняться на естонських прикордонних переходах", – сказав він.

За словами Коммусаара, в'їзд до Євросоюзу через Естонію можливий тільки для тих, хто має на це всі законні підстави.

"Ми уважно стежимо за ситуацією і, якщо буде потрібно, готові запобігти будь-якій нелегальній міграції. Залежно від ситуації на кордоні це може означати часткове або повне закриття пунктів пропуску", – додав глава прикордонної служби.

"Ексміністра закордонних справ" "ДНР" підозрюють в організації шахрайського кол-центру

Поліцейські викрили шахрайський кол-центр, який очолював так званий ексміністр закордонних справ "ДНР". Шахраї діяли понад рік. Вони виманили у людей понад 100 мільйонів гривень.

Про це повідомила поліція Донеччини.

"Шахраї під виглядом співробітників служби безпеки українських банків телефонували людям, а за допомогою мобільного банкінгу переказували гроші людей на банківські рахунки підставних осіб, міжнародні криптовалютні біржі та рахунки азартних ігрових платформ", — розповіли в обласній поліції.

"Осередки його угруповання діяли в Росії, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також в деяких інших регіонах України", — йдеться у повідомленні поліції.

За даними поліції, ймовірним очільником кол-центру став чоловік, який у квітні 2014 року був "міністром закордонних справ" так званої ДНР.

Зеленський назвав міста України, що потребують посилення систем ППО

"Географія нашої співпраці заради повітряного щита для України дуже широка. Не все зараз можна розказати публічно. Але що абсолютно точно, то це те, що Україна постійно стає сильнішою. Можливості нашої ППО збільшуються", — сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. 

Водночас він додав, що Україна ще не має "сто відсотків захисту": "Багато роботи попереду. Такі міста, як Харків, такі регіони, як Донеччина й Запоріжжя, потребують більше систем, більше безпеки. Це завдання є в усіх наших дипломатів, у всієї нашої держави".

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Протягом доби на фронті відбулось 62 бойових зіткнень — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, за добу росіяни завдали 9 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснили 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку РФ зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Клюси, Архипівка Чернігівської області; Заріччя, Чуйківка, Бачівськ Сумської області; Ветеринарне, Огірцеве, Вовчанськ, Нестерне, Дворічанське Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку війська РФ безуспішно вели штурмові дії біля Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Сили оборони відбили 4 атаки. Завдали авіаційного удару в районі Петропавлівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку війська РФ завдали авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів РФ постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 18 атак противника в районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Окупанти завдали авіаційного удару поблизу Диліївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Маркове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку російська армія вела безуспішні штурмові дії східніше Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Тоненьке, Авдіївка, Нетайлове, Первомайське Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку війська РФ, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де ЗСУ відбили 15 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.
  • На Шахтарському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Урожайне та Старомайорське. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Роботине та західніше Вербового Запорізької області, де нашими захисниками відбито 5 атак. Завдав авіаційних ударів неподалік Новодарівки та Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Темирівка, Полтавка, Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Іванівка та Білозерка Херсонської області.

Творці LEGO зробили набори конструкторів на основі українських пам'яток

Фандрейзингова платформа UNITED24 об'єдналася з творцями LEGO, щоб зібрати кошти на відбудову України. У межах ініціативи #LEGOwithUKRAINE кожен охочий може взяти участь у розіграші унікального набору конструкторів, створених на основі українських пам'яток.

Про це повідомив міністр цифрового розвитку Михайло Федоров.

Розробники конструкторів створили LEGO-моделі українських пам'яток. У межах акції можна виграти київський монумент "Україна-Мати", кримське Ластівчине гніздо та маріупольську водонапірну вежу.

Росія в черговий раз атакувала Україну дронами, рейд ГУР у Крим на гідроциклах. 631 день війни. Онлайн
Колаж Суспільне Культура. Скриншот із сайту UNITED24

Умєров прирівняв корупцію до тероризму

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що боротьба з корупцією є одним із ключових завдань оборонного відомства.

"Під час війни ставлюся до корупції, як до тероризму", — наголосив міністр оборони і додав, що інше важливе завдання українського оборонного відомства — локалізація виробництва, включно із озброєнням та військовою технікою.

За його словами, українська оборонна індустрія має забезпечуватися військовою технікою, боєприпасами та технологічними рішеннями у значно більшій пропорції.

Російську художницю, що протестувала проти війни в Україні, засудили до 7 років тюрми

Як пише The Guardian, суд у Санкт-Петербурзі оголосив вирок художниці Олександрі Сколіченко, яка у березні 2022 року замінила п'ять цінників у місцевому супермаркеті листами паперу із закликами до покупців зупинити війну і протистояти пропаганді на телебаченні.

"Путін брехав нам з екранів телевізорів протягом 20 років: результатом цієї брехні є наша готовність виправдати війну і безглузді смерті", — йшлося в одному зі змінених цінників.

Суд призначив Сколіченко покарання у вигляді позбавлення волі строком на сім років в ІК загального режиму. Також дівчину позбавили права займатися діяльністю, пов'язаною з адмініструванням сайтів, строком на три роки.

Росіяни обстріляли Нікопольщину

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак,

"Понад 15 ворожих снарядів сьогодні прилетіло на Нікопольщину. Агресор вчинив два обстріли – бив з важкої артилерії по самому Нікополю та Марганецькій громаді. Пошкоджена лінія електропередач. Решта наслідків уточнюється. Головне, що цілі люди", — написав Лисак.

США запровадили санкції проти власників суден, що перевозили російську нафту попри обмеження

У Державному департаменті США повідомили, що заблокували три судна, які перевозили російську сиру нафту, ціна на яку була вище граничної.

"З того часу, як наша коаліція ввела політику обмеження цін, ми чітко заявляли, що наша мета полягає в тому, щоб перешкодити Росії отримувати високу премію за продаж нафти у воєнний час, одночасно підтримуючи стабільність світового енергетичного ринку. Обмеження цін як і раніше обмежує вплив війни Росії проти України на світові енергетичні ринки", — йдеться у повідомленні.

У 2022 році G7, ЄС та Австралія запровадили цінове обмеження на експорт російської нафти морським транспортом на рівні $60 за барель. Воно забороняє західним компаніям надавати такі послуги, як транспортування, страхування та фінансові операції з нафтою, що продається за ціною, вищою за верхню межу.

РФ припинила участь у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва

Про це повідомила голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) Анна Пуртова.

"Тепер можна сказати офіційно: Росія припинила свою участь у ПАЧЕС. Ми боролися за це два роки, не даючи росіянам ухвалити жодного рішення — від затвердження мандатів до ухвалення документів, — і перемогли! Тепер нарешті можемо займатися винятково економічним розвитком країн ПАЧЕС, а не боротьбою — іноді у прямому сенсі цього слова", — зазначила Пуртова.

Член Постійної делегації України в ПАЧЕС Олександр Маріковський уточнив, що рф надіслала листа з повідомленням про свій вихід, традиційно звинувативши членів організації у провокаціях.

Не всі 800 ракет, які накопичила РФ, зосереджено в окупованому Криму — Гуменюк

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк заявила, що не всі 800 ракет, які накопичила Росія, зосереджено в окупованому Криму.

Про це вона повідомила в етері національного телемарафону.

Х"очу внести деяку ясність. Ми говорили про накопичення Росією ракет. Це не означає, що вони усі зосереджені в Криму. Це загальний потенціал, який оцінює ГУР, як накопичення понад 800 ракет різного виду готових до застосування очевидно під час майбутніх атак під час опалювального сезону. І це говорить про те, що ворог дійсно довготривалий час не застосовував ракети повітряного базування певних модифікацій, зокрема, Х-101, Х-555", — наголосила Гуменюк.

Вона також повідомила, що вже довготривалий час спостерігається пауза у використанні "Калібрів", проте по південному регіону України окупанти час від часу застосовують надзвукові ракети "Онікс".

"Очевидним є те, що накопичення "Калібрів" відбувається там, де їх можна завантажити на ракетоносії. Ракети повітряного базування можуть бути там, де вони можуть споряджатися на повітряні ракетоносії і наявність таких баз, скажемо так у Криму, для нас теж не є секретом", — підсумувала Наталя Гуменюк.

Швейцарія підтримала створення спецтрибуналу для Росії

Швейцарія офіційно підтримала створення Спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії Росії проти України.

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті МЗС Швейцарії.

Зазначається, що про це 16 листопада у Берліні на зустрічі країн, які виступають за створення такого трибуналу, оголосив голова Директорату міжнародного публічного права у швейцарському МЗС Франц Перес.

"Швейцарія твердо переконана, що агресія РФ проти України не повинна залишитися безкарною", – йдеться у заяві, де також нагадується, що за останні місяці цю ініціативу підтримали 38 країн, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія та Канада.

У МЗС Швейцірії зазначили, що хоча Міжнародний кримінальний суд (МКС) має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо злочину агресії в цьому конфлікті, оскільки ні Росія, ні Україна не ратифікували Римський статут.

На додаток до підтримки створення спецтрибуналу для РФ, Швейцарія прагнутиме до перегляду Римського статуту, щоб полегшити юрисдикцію МКС щодо розгляду "злочину агресії" в усіх контекстах.

Координаційна група з 38 країн розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, а також модель трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН. Інтернаціоналізований трибунал може судити за українським законодавством, яке передбачає заочне засудження, проте надає президенту РФ Володимиру Путіну імунітет. Водночас створенню трибуналу через ООН може завадити позиція низки країн.

Кошти з дорожнього фонду у 2024 році будуть перенаправлені на потреби безпеки та оборони — Мінфін

У наступному році надходження з державного дорожнього фонду, створеного у складі спецфонду держбюджету, буде спрямовано до загального фонду держбюджету з метою зміцнення Збройних сил України та посилення оборони держави. Це закріплено змінами до бюджетного кодексу.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає преслужба Мінфіну.

"Усі кошти з дорожнього фонду на наступний рік (94,7 млрд грн) будуть перенаправлені на потреби оборони, що дозволить мобілізувати усі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок. Це не тільки інвестиція у перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки", — сказав Марченко.

Відповідний ресурс буде сформовано за рахунок акцизів з авто та пального, а також інших платежів, з яких фінансувалося будівництво та ремонт доріг. При цьому у 2024 році дорожня галузь продовжить отримувати фінансування завдяки трьом ключовим джерелам.

У відомстві зауважили, що залишки коштів, джерелом формування яких були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не використані в попередні бюджетні періоди (2021-2023 роки), використовуватимуться для забезпечення невідкладних заходів, пов’язаних з утриманням доріг у зимовий період.

Дороги, які є необхідними для військових потреб, будуть фінансуватися за рахунок коштів з резервного фонду українського уряду.

"Крім того, будівництво та ремонт доріг також заплановано в рамках проектів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями та урядами країн-партнерів", — додали у Мінфіні.

Рятувальники, які дістали поранення внаслідок ракетного удару по Запорізькому району, перебувають на лікуванні — ДСНС

Троє рятувальників, які дістали поранення внаслідок ракетного обстрілу по Запорізькому району 15 листопада, перебувають на лікуванні. Про це сьогодні, 16 листопада, повідомили в пресслужбі ГУ ДСНС в Запорізькій області.

Двоє вогнеборців — Олексій та Владислав — перебувають на лікуванні в медичних закладах обласного центру, ще один – на амбулаторному вдома.

Під'єднав російські військові бази до захоплених електростанцій Херсонщини. Міністру енергетики РФ оголосили про підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру міністру енергетики РФ Миколі Шульгінову, який під'єднав військові бази російських окупантів до захоплених електростанцій на Херсонщині.

Про це у Telegram повідомила СБУ.

За даними слідства, у липні 2022 року Шульгінов прибув до тимчасово окупованого Криму, де анонсував "приєднання" енергосистеми півострова до захоплених електростанцій на лівобережній Херсонщині. Відповідні високовольтні лінії електропередач функціонують за напрямками "Каховська — Джанкой" та "Каховська — Островська".

"Таким чином він забезпечує енергопостачання військових підрозділів та окупаційних адміністрацій РФ, які базуються на тимчасово окупованій території на півдні України. Крім того, Шульгінов виконує завдання Кремля щодо підключення захоплених українських енергооб’єктів до єдиної енергосистеми Російської Федерації", — йдеться у дописі.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Шульгінову про підозру за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі.

Російська армія обстріляла Білозерку Херсонської області

Російські військові обстріляли Білозерку Херсонської області. За попередньою інформацією, одна людина загинула, ще двоє — поранені.

Про це у Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Снаряди пошкодили житлові будинки та продуктовий магазин. Також знищили обʼєкт критичної інфраструктури. Наразі Білозерка та навколишні села залишились без електропостачання.

"Щойно дозволить безпекова ситуація, енергетики будуть відновлювати енергопостачання, щоб якомога швидше повернути світло в оселі місцевих жителів", — написав Прокудін.

Через дії окупантів на енергоблоці №5 ЗАЕС продовжується виток реагентів з першого контура в другий — Енергоатом

Через дії окупантів на п'ятому енергоблоці тимчасово захопленої Запорізької атомній електростанції (ЗАЕС) продовжується виток реагентів з першого контура в другий.

Про це сьогодні, 16 листопада, повідомили у пресслужбі НАЕК "Енергоатом".

За повідомленням пресслужби, інцидент з витоком реагентів із першого контура реактора в другий стався внаслідок переведення п'ятого енергоблока ЗАЕС у стан "гарячого зупину".

Також у ДП НАЕК "Енергоатом" вкотре нагадали, що переведення енергоблоків ЗАЕС у стан "гарячого зупину" є порушення умов ліцензії Держатомрегулювання та вимог Енергоатома.

"Попри наявні порушення окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан "холодного зупину", використовуючи пару, яку генерує п'ятий енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції", — зазначили на підприємстві.

Через некомпетентність російського персоналу, зокрема начальника зміни хімічного цеху, вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори. Такі дії окупантів можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів, підкреслюють у пресслужбі.

"Своїми діями загарбники вкотре ставлять під загрозу безпеку експлуатації станції та спричиняють постійну  деградацію обладнання і почастішання небезпечних випадків його відмов. А це будь-якої миті може призвести до аварійної ситуації", – додав очільник "Енергоатома" Петро Котін.

Понад півтори доби тривали рятувальні роботи у Селидовому

Загиблі, тіла яких рятувальники дістали з-під завалів 4-поверхівки у Селидовому 16 листопада, — це подружжя 43 та 44 років. Жінка та чоловік переїхали з міста Гірник Донецької області. Загалом від російського ракетного удару із ЗРК "С-300" 15 листопада загинули четверо людей, троє дістали поранення.

У фонді "Повернись живими" розповіли, що було у Black Box

У фонді "Повернись живим" розповіли, що у Black Box знаходиться, зокрема, український дрон-камікадзе "Бобер", зданий долати до 800 км. На цього рік тому українці зібрали 230 мільйонів гривень рік.

Фінляндія закриє чотири пункти пропуску на кордоні з РФ

Фінляндія до 18 лютого повністю закриє чотири пункти перетину кордону на своєму східному кордоні з Росією. Про це пише Helsingin Sanomat з посиланням на заяву прем'єр-міністра Фінляндії  Петтері Орпо.

Зазначається, що на пресконференції у четвер, 16 листопада, Орпо заявив, що країна закриє кілька пунктів пропуску на східному кордоні.

Міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен уточнила, що Фінляндія повністю закриє до лютого пункти перетину кордону в Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра і Ніірала.

“Прикордонні переходи будуть закриті для будь-якого руху в ніч з п'ятниці на суботу. Вони залишаться закритими до 18 лютого”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, прийом заяв про надання притулку буде зосереджений на прикордонних пунктах пропуску "Салла" і "Вартіус". На інших пунктах перетину кордону, які залишаться відкритими, подати заяву про надання притулку буде неможливо.

Україна перехопила у Росії ініціативу в Чорному морі — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна змогла перехопити у Росії ініціативу в Чорному морі.

Про це глава держави повідомив під час виступу на саміті Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

"Ми змогли перехопити у Росії ініціативу в Чорному морі й створили такі безпекові умови, які змушують агресора тікати зі східної частини акваторії та намагатися сховати військові кораблі. Вперше у світі саме в Чорному морі почав діяти флот морських дронів – український флот", — повідомив він.

Камишін: Україна виробляє десятки дронів-аналогів "шахедів" на місяць

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна налагодила серійне виробництво безпілотників, які є аналогами іранських дронів-камікадзе типу Shahed.

Про це посадовець повідомив під час щорічних зборів Європейської Бізнес Асоціації, передає Forbes.

Камишін зазначив, що нині саме оборонна галузь робить значний внесок у зростання економіки країни та в майбутньому має стати її головним сектором.

"Починаючи з того, що називають "українським "шахедом", ми не кажемо назву цього продукту, але вийшли на серійне виробництво і зараз десятки на місяць, продовжуючи багатьма іншими позиціями, які ми раніше виробляли зовсім мало, а зараз маємо пристойні цифри", — розповів міністр.

Як підкреслив посадовець, кратне зростання виробництва не завжди задовольняє уряд. "Нас задовольняє десятикратне зростання і більше. У нас по багатьох напрямах є таке зростання", — пояснив Камишін.

Міністр додав, що зараз не мовиться про інтеграцію "Укроборонпрому" з бізнесом, але держзавод допомагає приватним дроновим компаніям.

"У цьому плані "український "шахед" з'явився саме на державному заводі", — підсумував посадовець.

Прикордонники взяли у полон російського військового на Луганщині

На Сватівському напрямку, що в Луганській області, бійці 15 мобільного прикордонного загону взяли в полон 38-річного російського розвідника.

Про це повідомили у Telegram "Сталевий кордон".

Полонений розповів, що раніше працював слюсарем-ремонтником на південному сході РФ, звідки його мобілізували у жовтні торік, й спершу потрапив у танкову бригаду — будував укріплення на кордоні з Україною у Курській області.

Вже восени цього року, як розповіли у підрозділі, військового РФ перекинули у розвідувальний підрозділ на Сватівський напрямок, переодягнули у військову форму, схожу до зразка українського війська, та відправили на розвідку й проведення штурмів, де чоловік натрапив на мінно-вибухове загородження.

"Після підриву "собратья" з розвідгрупи покинули свого пораненого "товаріща". Бійці прикордонної бригади "Сталевий кордон" евакуювали пораненого рашиста з поля бою та надали першу медичну допомогу", — йдеться у повідомленні.

На Хмельниччині ППО збили повітряну ціль

Перший заступник керівника ОВА Хмельниччини Сергій Тюрін повідомив, що внаслідок збиття однієї з повітряних цілей під час ранкової атаки уламки пошкодили вантажний автомобіль. Водій отримав незначні тілесні ушкодження.

Крім того, на території продовольчих складів уламками пошкодило дах, вікна майстерні та 3-и поверхової будівлі, а також 7 ємностей для зберігання рослинної олії.

У Селидовому тривають рятувальні роботи

Аварійно-рятувальні та пошукові роботи у Селидовому тривають другу добу поспіль на місці частково зруйнованого 4-поверхового будинку, повідомили у ДСНС. Станом на 11:30 під завалами перебуває одна людина.

Про це повідомили у ДСНС.

Всього внаслідок російського ракетного обстрілу міста 15 листопада загинули три людини, троє травмовані.

Зруйновано один приватний житловий будинок, частково зруйновано 4-х поверховий житловий будинок, пошкоджені 16 приватних та 7 багатоквартирних будинків.

Доповнено об 11:28. "В результаті аварійно-рятувальних робіт частково зруйнованої 4-поверхівки на 4 поверсі знайшли тіло ще однієї людини. Зараз рятувальники проводять роботи щодо вилучення тіла", — розповіла Суспільному Донбас речниця ДСНС Донеччини Вероніка Бахал. Також вона уточнила, що під завалами шукають ще одну людину.

Російський снаряд влучив у будинок у Херсоні: загинула людина

Російська армія вранці 16 листопада обстріляла Херсон. Снаряд влучив у приватний будинок. Загинув 67-річний чоловік.

Про це в Telegram повідомила прокуратура Херсонської області.

За даним фактом правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо порушення військовими РФ законів та звичаїв війни, поєднаним з умисним вбивством, йдеться в повідомленні.

Сили ППО знищили 16 БПЛА російських військових

У ніч на 16 листопада 2023 року російські військові атакували з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ -рф) 18-ма ударними БпЛА типу "Shahed". В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил знищено 16 безпілотників.

Крім того, увечері 15 листопада на Полтавщині знищено керовану авіаційну ракету Х-59. Також, близько опівночі, військові РФ атакували цивільну інфраструктуру на Харківщині зенітними керованими ракетами С-300. Попередньо без жертв та постраждалих.

Росія зосередила понад 800 ракет в окупованому Криму — ОК "Південь"

У тимчасово окупованому Криму РФ зосередила понад 800 ракет. Усі вони будуть використовуватися під час енергетичного терору України цієї зими.

Про це повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк в етері національного телемарафону.

"Ми говорили про те, що спираємось на дані Головного управління розвідки. На Кримському півострові у ворога розгорнуто потужний хаб військового ресурсу, зокрема, ракети типу "Калібр" якраз там зосереджені, ракети "Онікс" також запускаються з Кримського півострову. Потенціал ворог накопичує — це очевидно. Ми говоримо про готовність понад 800 ракет у загальній кількості до використання ворогом для етапу енергетичного терору", — повідомила вона.

В Україну прибув голова МЗС Великої Британії Кемерон

В Україну прибув голова МЗС Великої Британії Девід Кемерон.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Кемерон, зокрема, зустрівся із Зеленським. Під час зустрічі йшлося про зброю для фронту, посилення ППО, захист українців і критичної інфраструктури.

Україну атакували близько 10 БпЛА — Ігнат

Україну атакували близько десяти безпілотників.

Про це речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив зранку 16 листопада в ефірі телемарафону "Єдині новини".

“Україну атакували близько десяти БпЛА. Цього разу противник дещо змістив часові рамки завдання ударів: маємо зараз уже 8.30, але тривога ще триває, зазвичай у цей час Повітряні Сили повідомляють про статистику збиття", — сказав Ігнат.

Він також розповів, що напередодні у Полтавській області працювала ППО, була знищена одна ракета Х-59.

Війська РФ обстріляли дві прикордонні громади Чернігівщини

Протягом доби війська РФ обстріляли Новгород-Сіверську та Семенівську прикордонні громади Чернігівщини. Внаслідок обстрілу постраждала жінка.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада: три вибухи, ймовірно НАР з гелікоптера в напрямку села Красний Хутір.

10 вибухів, ймовірно зі ствольної артилерії в напрямку села Михальчина Слобода. Внаслідок обстрілу жінка отримала осколкове поранення.

Семенівська громада: шість вибухів, ймовірно зі ствольної артилерії в напрямку села Баранівка.

У РФ заявили про атаки БпЛА по Криму, Курщині та Брянщині. У Волгоградській області горіла військова частина

У Міноборони Росії заявили про атаки БпЛА по об'єктах на території Російської Федерації і знищені та перехоплені 5 безпілотників. Крім того, зранку стало відомо про пожежу у військовій частині у Волгоградській області РФ.

Про атаку безпілотників Міноборони РФ повідомило у Телеграм.

“Черговими засобами ППО два українські безпілотні літальні апарати знищено над територією Брянської області та ще три БПЛА перехоплено над акваторією Чорного моря біля узбережжя Республіки Крим”, — заявили у російському оборонному відомстві.

Губернатор Брянської області РФ Олександр Богомаз повідомив про два збиті безпілотники поблизу Брянська.

"Силами ППО Міністерства оборони РФ знищено два безпілотних літальних апарати літакового типу на підльоті до Брянська. Постраждалих і руйнувань немає. Оперативні служби працюють на місці", — написав Богомаз.

Губернатор Курської області РФ Роман Старовойт також заявив про обстріли “з боку України”,  “прильоти” і  і відсутність електрики в деяких населених пунктах.

“З боку України реактивними снарядами обстріляно Суджанський район. Прильоти зафіксовано поблизу села Мартинівка. Постраждалих немає. Для уточнення інформації про руйнування проводять побудинковий обхід. У самому населеному пункті та сусідніх селах Черкаське Порічне і Козача Локня відсутнє електропостачання. Фахівці розпочнуть його відновлення, щойно буде безпечно”, — написав Старовойт.

Також стало відомо, що вночі 16 листопада у Волгоградській області РФ сталася пожежа у російській військовій частині. Місцеві жителі повідомляли про звуки вибухів, пише телеграм-канал ”База”.

За попередніми даними, пожежа на об'єкті Міноборони, розташованому за два кілометри від селища Котлубань, почалася близько першої години ночі.

За словами губернатора Волгоградської області Андрія Бочарова, пожежу оперативно локалізували і загасили. Постраждалих і пошкоджень цивільних об'єктів немає.

Упродовж доби армія РФ 141 раз атакувала 25 населених пунктів Запорізької області: двоє загиблих та вісім поранених

Протягом минулої доби, 15 листопада, російські військові атакували 25 населених пунктів Запорізької області. Двоє загинуло та восьмеро людей дістали поранення.

Про це сьогодні, 16 листопада, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

В результаті артобстрілу по Новоандріївці поранення отримав 67-річний місцевий житель – його доправлено до лікувальної установи. Наразі відомо про сімох постраждалих внаслідок ракетного удару по Комишуваській громаді – чотирьох поранених цивільних та трьох працівників ДСНС. Двоє рятувальників загинули.

Загалом армія РФ завдала 141 удар по містах та селах Запорізької області:

  • три ракетні— по Зарічному;
  • застосувала РСЗВ по Новоданилівці;
  • 16 разів атакувала безпілотниками Гуляйполе, Новодарівку, Малу Токмачку, Чарівне, Полтавку, Новоіванівку, Малі Щербаки та Степове;
  • 121 раз з артилерії обстріляла Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Новоандріївку, Білогір'я, Левадне, Полтавку, Темирівку, Роботине, Кам'янське, П'ятихатки, Лобкове, Плавні.
"Надійшло 63 повідомлення про руйнування житлових будинків, господарських споруд та об'єктів інфраструктури", — йдеться в повідомленні.

На Донеччині загинули дві людини, п'ятеро поранені від обстрілів за добу

В Донецькій області двоє людей у Селидовому загинули протягом 15 листопада. Ще п'ятеро людей в регіоні дістали поранення.

Про це повідомив в. о. начальника ОВА Ігор Мороз.

За його даними, поранення дістали троє людей у Селидовому та по одній жительці Південного та Євгенівки.

"Крім того, вдалося встановити інформацію щодо 1 людини, яка загинула раніше, — у Залізному", — розповів Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1773 людини, поранення отримали 4309 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Під завалами, ймовірно, перебувають двоє людей. У Селидовому тривають рятувальні роботи

Аварійно-рятувальні та пошукові роботи у Селидовому тривають другу добу поспіль на місці частково зруйнованого 4-поверхового будинку, повідомили у ДСНС. Станом на 8 ранку під завалами можливо перебувають двоє людей.

Про це повідомили у ДСНС.

Всього внаслідок російського ракетного обстрілу міста 15 листопада загинули дві людини, троє травмовані.

Зруйновано один приватний житловий будинок, частково зруйновано 4-х поверховий житловий будинок, пошкоджені 16 приватних та 7 багатоквартирних будинків.

Російська армія за добу 94 рази обстріляла Херсонщину: поранена людина

Російські війська упродовж 15 листопада 94 рази обстріляли Херсонську область. З мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, гранатометів, великокаліберних гармат, зенітно-артилерійських комплексів, дронів та авіації випустили по її території 531 снаряд.

Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

По Херсону російська армія випустила 45 снарядів. Обстрілювала житлові квартали населених пунктів області. Влучила у будівлю навчального закладу у Херсонському районі. Внаслідок обстрілів поранена одна людина, йдеться в повідомленні.

Сили оборони півдня за добу у своїй зоні відповідальності не зафіксували авіаційних та ракетних ударів армії РФ, заявила в марафоні "Єдині новини" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"За добу ні авіаційних, ні ракетних ударів в наші зоні відповідальності не зафіксовано, хоча окупанти щодоби застосовували керовані авіабомби. Хоча штормова погода позначається на тактичній авіації і вона просто не може зараз їх використовувати", — сказала Гуменюк.

Протягом ночі з 15 на 16 листопада у Херсоні були чутні вибухи, але масованих обстрілів не було, повідомив в марафоні "Суспільне. Спротив" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Під обстрілами була Милівська громада, Гаврилівка, вдарили росіяни по Антонівці. Там частково зруйнована школа, били і по Корабельному району. На щастя, без постраждалих", — сказав Толоконніков.

Київ — відбій повітряної тривоги.

На Хмельниччині вдруге за ранок пролунали вибухи

На Хмельниччині вдруге за ранок пролунали вибухи, передають наші кореспонденти. Раніше заступник керівника ОВА Тюрін повідомляв про роботу ППО в області.

Київ — повітряна тривога.

Авіація Сил оборони тричі била по ЗРК росіян — Генштаб

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 3 — по зенітно-ракетних комплексах російського окупаційного війська.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 листопада.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 13 артилерійських засобів, склад боєприпасів та засіб протиповітряної оборони військових РФ.

На Хмельниччині зранку пролунали вибухи

На Хмельниччині 16 листопада о 7:30 ранку було чутно вибухи. Спрацювали сили протиповітряної оборони.

Про це повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

"Жителі Хмельницького району могли чути вибухи. Працюють сили ППО. Залишайтеся в укриттях до завершення тривоги", — написав Сергій Тюрін.

Повітряну тривогу на Хмельниччині оголосили о 6:30 ранку.

Обстріли акваторії та берегової лінії: як минула доба на Миколаївщині

Російські війська 15 листопада били з артилерії по акваторії Очаківської громади, а в ніч проти 16 листопада обстрілювали берегову лінію Куцурубської громади. Поранених та загиблих немає.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

У військовій адміністрації зазначили, що 15 листопада об 11:18 армія Російської Федерації завдавала артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. Поранених та загиблих немає.

"Вночі, 16 листопада, о 03:48 ворожі обстріли фіксувалися по береговій лінії Куцурубської громади. Постраждалих немає", — йдеться у повідомленні.

Також в ніч проти 16 листопада у Миколаївській області сили та засоби протиповітряної оборони знищили ударний безпілотник типу "Shahed 131/136".

Російській війська тричі вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини

У ніч на 16 листопада війська РФ тричі обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Поцілили по районному центру, Мирівській та Марганецькій громаді.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, по району випустили з десяток снарядів з важкої артилерії. Загиблих та поранених немає. Наслідки обстрілу з'ясовують.

За добу російське військо втратило 1330 військових — Генштаб

Станом на ранок 16 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 315 620 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1330 військових.

РФ не полишає спроб оточити Авдіївку — Генштаб

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 листопада.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність, щоб не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку військо РФ вело штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області, де українські воїни відбили 7 атак.

На Лиманському напрямку військові РФ вели безуспішні штурмові дії в районі Надії Луганської області.

На Бахмутському напрямку військо РФ вело штурмові дії в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили 6 атак. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають війську РФ втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку військо РФ не полишає спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам РФ значних втрат. Безуспішними були наступальні дії росіян у районах Новокалинового, Авдіївки та східніше Первомайського Донецької області, де українські воїни відбили 18 атак.

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили 22 атаки війська РФ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії в районах Пречистівки та Старомайорського Донецької області, де Сили оборони відбили 6 атак.

На Запорізькому напрямку військові РФ вели штурмові дії біля Новодарівки Запорізької області, успіху не мали.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах російських окупантів.

На фронті за добу відбулося 65 бойових зіткнень — Генштаб

Вночі окупанти знову завдали чергових ракетно-авіаційних ударів по Україні, триває атака БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протягом минулої доби на фронті відбулося 65 бойових зіткнень. На Авдіївському напрямку військо РФ не полишає спроб оточити Авдіївку. Загалом військо РФ завдало 8 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснило 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 листопада.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Минулої доби російські війська завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах в Селідовому Донецької області та Зарічному Запорізької області.

Авіаційних ударів зазнали Красний Хутір Чернігівської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Олександропіль, Новомихайлівка, Вугледар Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 160 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

Румунія стала десятою державою-учасницею багатонаціональної операції ІНТЕРФЛЕКС з підготовки українських військових — Генштаб

Румунія, країна НАТО, стала десятою державою-учасницею багатонаціональної операції ІНТЕРФЛЕКС з підготовки українських військовослужбовців та військовослужбовиць за програмою базової військової підготовки під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, приєднавшись до таких партнерів як Швеція, Канада, Нідерланди, Данія, Нова Зеландія, Литва, Австралія, Норвегія, Фінляндія.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у Фейсбуці.

Станом на зараз вже 30 тисяч українських військових пройшли підготовку за програмою операції ІНТЕРФЛЕКС.

"Це було б нездійсненно без наших міжнародних партнерів", — йдеться у повідомленні.

Із початку програми в червні 2022 року десять країн-партнерів надали свій військовий персонал для навчання так само, як вкладаючи життєво важливий досвід, навчальні методики і розуміння бойових дій на передовій. До цих країн належать Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Данія, Фінляндія, Швеція, Литва, Нідерланди та Австралія.

Сенат ухвалив законопроєкт про запобігання закриттю уряду та відправив його на підпис Байдену

Сенат США 15 листопада (16 листопада за Києвом) ухвалив закон про розширення державного фінансування та надіслав законопроєкт президенту Джо Байдену на підпис. Якщо він його підпише, це дозволить уникнути закриттю уряду. Законопроєкт прийняли 87 голосами "за" та 11 "проти". Про це пише The Washington Post.

"У мене хороші новини для американського народу: цієї п’ятниці ввечері не буде припинення роботи уряду. Завдяки двопартійній співпраці ми залишаємо уряд відкритим", — заявив лідер більшості в Сенаті Чарльз Е. Шумер під час засідання Сенату в середу ввечері.

Законодавство фінансує уряд на поточних рівнях видатків і розподіляє дати закінчення фінансування. Приблизно 20% федерального уряду буде фінансуватися до 19 січня, а решта 80% – до 2 лютого.

Фінляндія сьогодні планує обмежити кордон з Росією з міркувань безпеки

Фінляндія 16 листопада планує закрити пункти пропуску з Росією вздовж свого східного кордону з метою національної безпеки. Про це повідомило фінське видання Helsingin Sanomat з посиланням на джерела в уряді.

Згідно з джерелами, уряд Фінляндії планував оголосити про обмеження на кордоні раніше, 15 листопада, але відклав це рішення через оновлену інформацію розвідки.

Невідомо, чи планує Фінляндія закрити всі КПП, чи лише деякі пункти на кордоні. Міністр внутрішніх справ Марі Рантанен проведе пресбрифінг щодо обмежень на кордоні 16 листопада. Початковий брифінг, запланований на 15 листопада, був скасований і перенесений.

Президент Німеччини: РФ допомагає мігрантам перетинати кордони для дестабілізації Заходу

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та його колега з Фінляндії Саулі Ніїністе звинуватили Росію в тому, що вона допомагає біженцям із третіх країн перетинати кордони з ЄС, пише німецьке видання DW.

За словами фінського президента, останнім часом Фінляндія фіксує зростання кількості мігрантів на російському кордоні, і багато хто з них може попрямувати до Німеччини.

Штайнмайєр зазначив, що почастішали випадки потрапляння до ФРН мігрантів через Польщу, куди вони, своєю чергою, потрапляють з Білорусі та РФ.

Кіпр звинувачують у відмиванні грошей російських олігархів

Кіпр з 2014 року допомагає відмивати гроші майже половини росіян, які перебувають під санкціями Заходу через анексію Криму та повномасштабне вторгнення РФ в Україну. У всьому допомагали олігархам — офшори. Про це пише Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ).

Для виявлення незаконних активів понад 270 журналістів із понад 50 країн проаналізували документи, фінансові звіти, заявки на відкриття банківських рахунків та повідомлення електронної пошти.

"Кіпр відіграє навіть більш важливу роль, ніж було відомо, у переказі брудних грошей від імені російського президента Володимира Путіна та інших диктаторів", – йдеться в розслідуванні.

Станом на 2020 рік, за даними Центру вивчення демократії в Софії, росіяни "інвестували" в Кіпр понад 200 мільярдів доларів, що становить половину російських інвестицій в Європу. У певний момент приблизно 300 російських компаній становили 80% багатства Кіпру, який називають "Москвою на Середземному морі", зазначає старший редактор ICIJ Дін Старкман.

Росіяни завдали ударів по Чугуївському району Харківщини. Станом на 00:40 інформації про поранених серед цивільних немає, повідомив начальник районної військової адміністрації Сергій Лободенко.

Росія обстріляла Харківщину

Щонайменше сім вибухів з інтервалами у кілька хвилин пролунали у Харківській області від опівночі, в регіоні триває повітряна тривога. Росіяни завдають ударів ракетами С-300, повідомив керівник харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

Війська РФ завдають ударів по Харківщині, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

У області оголошена повітряна тривога.

На початок