Україна отримала дозволи на виїзд із Сектору Гази для 329 українців — посол Корнійчук

Україна отримала дозволи на виїзд із Сектору Гази для 329 українців — посол Корнійчук

Україна отримала дозволи на виїзд із Сектору Гази для 329 українців — посол Корнійчук
. Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, фото: AP

Станом на ранок 9 листопада Україна отримала дозволи на виїзд із Сектору Гази для 329 українців.

Про це посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив в ефірі телемарафону "Суспільне.Спротив".

“Ми отримали дозвіл на 101 людину три дні тому, а позавчора ввечері отримали додатково дозвіл ще на 228 чоловік. Тобто ми можемо говорити про дозволи на 329 людей всього. Ці дозволи є дійсними. Думаю, що ми зможемо отримати ще декілька дозволів, але невелику кількість, оскільки переважна більшість наших заявок розглянута ізраїльською стороною і погоджена позитивно”, — сказав Корнійчук.

Відповідаючи на запитання, скільки всього українців зараз залишається у Секторі  Гази, Корнійчук сказав, що на  це питання не відповість ніхто. Він сказав, що за оцінками дипломатів, може йтися про близько 500 громадян, можливо навіть ще більше. Оскільки вони не на обліку, зв’язку з ними теж немає, бо з початку бойових дій він припинявся.

“На нас вийшло в цілому близько 370 осіб. На жаль, із частиною цих осіб зв’язок був втрачений, оскільки вони не евакуювалися з півночі, де тривають важкі бойові дії. Ми наполегливо просили їх це зробити”, — сказав Корнійчук.

За його словами, переважна більшість громадян, яких просили дипломати, переїхала з півночі на південь і чекає евакуації.

“На жаль вчора (8 листопада — ред.) цілий день пропускний пункт “Рафах” був зачинений з міркувань безпеки. Але це рішення приймав ХАМАС, приймала палестинська сторона, яка контролює Сектор Гази. Ні ми ні єгиптяни ні ізраїльтяни нічого з цим зробити не могли”, — розповів дипломат.

Він пояснив, що передова група перебуває безпосередньо на пункті пропуску. Цілодобово позмінно чергують українські дипломати, військові, які забезпечують прохід громадян і перевезення їх до безпечного місця.

Перші евакуйовані громадяни перебувають в готелі на Синаї неподалік від Рафаха — між Рафахом і Каїром. Вони чекають на відправку до сусідньої з Україною держави. Евакуаційний літак прибуде, щоб забрати громадян безкоштовно, сказав посол.

Корнійчук також пояснив, що погодження на евакуацію дає ізраїльська сторона разом із єгипетською стороною. Із цих списків вилучають осіб, які мають причетність до ХАМАСу.

“Наші списки майже не порізані, це переважно жінки і діти”, — додав посол.

Напередодні президент України Володимир Зеленський повідомив, що перша група з 43 громадян України була успішно евакуйована з Сектору Гази. Наразі українці перебувають у Єгипті, дипломати надають їм необхідну допомогу.

Що відомо про евакуацію іноземців із Сектору Гази

Контрольно-пропускний пункт Рафах між Сектором Гази та Єгиптом у середу, 1 листопада, почав пропускати з боку Гази іноземців. За повідомленням інформаційного агентства Reuters, Катар домовився з Ізраїлем, Єгиптом і угрупуванням ХАМАС про відкриття переходу, хоча поки що неясно, на який термін.

Про посередництво Катару щодо відкриття гуманітарного коридору Суспільному раніше говорив посол України в Ізраїлі Корнійчук.

Раніше речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у коментарі Суспільному вказав, що у Секторі Гази збільшилася до 4 кількість загиблих українців (троє дітей та дорослий), ще 6 людей зазнали поранень.

24 жовтня вранці в МЗС України говорили, що пів тисячі українців перебувають у Секторі Гази, з них лиш понад 300 громадян зареєструвалися для евакуації.

21 жовтня в Газу потрапила перша гуманітарна допомога: медикаменти, їжа та бутильована вода. Станом на 26 жовтня на територію сектору загалом впустили близько 70 вантажівок. Для порівняння, до початку війни, в Сектор Гази щодня доставляли не менше сотні вантажівок. Водночас КПП жодного разу не відкривалось на перетин для людей. Як повідомляло видання Wall Street Journal, з самого початку були передумови вважати, що Єгипет дозволить евакуацію іноземців із Гази, втім країна не хотіла допустити потоку біженців на свою територію.

У мирні часи Єгипет також жорстко контролював перетин через "Рафах". Палестинці, які хотіли виїхати з Гази до війни, мали отримати дозвіл як від ХАМАСу, так і від Єгипту. За даними ООН, у серпні 2023 року влада Єгипту дозволила близько 20 тисяч виїздів.

Станом на вечір 1 листопада 361 іноземний громадянин в'їхав до Єгипту через контрольно-пропускний пункт Рафах із Гази.

Як повідомили Суспільному у посольстві України в Єгипті, 6 листопада контрольно-пропускний пункт Рафах на кордоні Сектору Гази та Єгипту знову запрацював, але лише для тих, хто був у попередніх списках і не встиг виїхати.

На початок