"Сподіваємось, не загинемо, воду та їжу поки дістаємо". Що відомо про евакуацію українців із Сектору Гази

"Сподіваємось, не загинемо, воду та їжу поки дістаємо". Що відомо про евакуацію українців із Сектору Гази

"Сподіваємось, не загинемо, воду та їжу поки дістаємо". Що відомо про евакуацію українців із Сектору Гази
. Палестинці чекають на КПП "Рафах" біля кордону з Єгиптом, 16 жовтня 2023 року. Фото: AP Photo/Fatima Shbair

Понад 350 громадян України чекають на евакуацію із Сектору Гази. За цей час троє українців, зокрема діти, загинули під завалами від ракетних обстрілів у місті Газа. Україна почала працювати над маршрутом екстреного вивезення своїх громадян ще у перші дні війни, утім спроби відкрити гуманітарний коридор наразі зазнали невдач.

Очікувалось, що українці, як і інші палестинці із закордонними паспортами, перетнуть кордон з Єгиптом через КПП "Рафах" — єдиний пункт пропуску на півдні сектору, через який можлива евакуація. Станом на 27 жовтня такої домовленості не досягнуто. Водночас, за словами двох джерел у дипломатичних колах, знайомих із перебігом перемовин, залишаються шанси, що вона відбудеться, втім немає гарантій, що це трапиться до початку наземної операції Ізраїлю на території сектору.

Тисячі людей не покидають пункт пропуску "Рафах" з тих пір, як уряди їхніх країн порадили залишатись на південній околиці сектору, чим ближче до єгипетського кордону, на випадок, якщо КПП відкриється на нетривалий час. Серед української громади є домовленість: бути готовими до виїзду та дістатись "Рафаху" протягом двох годин після офіційного повідомлення про його відкриття, розповідає Мотаз — палестинець із українським громадянством, що збирав списки на евакуацію для посольства. Такі повідомлення кілька разів з'являлись, втім їх одразу заперечували як Ізраїль, так і Єгипет. Щоб коридор відкрився, Ізраїль та ХАМАС мають досягти гуманітарного перемир'я, а Єгипет — дозволити евакуацію на його територію.

"Сподіваємось, не загинемо, воду та їжу поки дістаємо". Що відомо про евакуацію українців із Сектору Гази
Пункт пропуску "Рафах" на кордоні Сектору Гази та Єгипту. Графіка: Суспільне
"Наші громадяни щоранку телефонують, запитують, які новини. Як минають наші дні? Сподіваємось не загинути. Дістаємо їжу для дітей, на ринках зараз одні залишки, шукаємо воду. За моїми підрахунками, на одну людину приходиться не більше 10 літрів води — це не лише питна, а й технічна. Генератор — розкіш, працює по одній-дві години на день. Використовуємо, щоб підзарядити телефон", — розповідає Мотаз. Він сам чекає на евакуацію із дружиною та трьома дітьми — громадянами України.

21 жовтня в Газу потрапила перша гуманітарна допомога: медикаменти, їжа та бутильована вода. Станом на 26 жовтня на територію сектору загалом впустили близько 70 вантажівок. Для порівняння, до початку війни, в Сектор Гази щодня доставляли не менше сотні вантажівок. Водночас КПП жодного разу не відкривалось на перетин для людей. Як повідомляло видання Wall Street Journal, з самого початку були передумови вважати, що Єгипет дозволить евакуацію іноземців із Гази, втім країна не хоче допустити потоку біженців на свою територію.

"Сподіваємось, не загинемо, воду та їжу поки дістаємо". Що відомо про евакуацію українців із Сектору Гази
Ванажівки з гумдопомогою для Сектору Гази перетинають КПП "Рафах" з боку Єгипту, 21 жовтня 2023 року. Ванажівки з гумдопомогою для Сектору Гази перетинають КПП "Рафах" з боку Єгипту, 21 жовтня 2023 року. Фото: AP Photo/Mohammed Asad

У мирні часи Єгипет також жорстко контролював перетин через "Рафах". Палестинці, які хотіли виїхати з Гази до війни, мали отримати дозвіл як від ХАМАСу, так і від Єгипту. За даними ООН, у серпні 2023 року влада Єгипту дозволила близько 20 тисяч виїздів.

Нам у коментарі представники українського посольства в Єгипті сказали, що безперервно комунікують із владою країни щодо евакуації: "У своїх аргументах єгипетська сторона керується політичними та безпековими міркуваннями. На її погляд, примусове переселення палестинців ставить під сумнів врахування їхніх інтересів щодо створення та існування власної держави. Інша причина — побоювання розширення зони нестабільності на Синайський півострів (На території півострову понад десять років переховуються терористи, пов'язані з Аль-Каїдою — ред.). Крім того, є технічні питання, як забезпечити евакуацію, враховуючи скупчення десятків тисяч людей біля КПП, що спричиняє серйозні організаційні ускладнення з впорядкування процесу перетину".

Міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі сказав у програмі BBC Newshour, що, з точки зору Каїру, "зараз йдеться про те, як підтримати безпеку та добробут жителів Гази на їхній власній території".

У Єгипті також посилаються на те, що організувати евакуацію складно через обстріли КПП, сказав нам посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Його щонайменше двічі обстріляли за цей час, були жертви серед єгипетських військових: "Навіть, якщо вдастся відкрити "Рафах", тільки для іноземців, ХАМАС швидше за все перешкоджатиме їм, оскільки в його інтересах використовувати людей як живий щит. Тому треба домовленості між всіма сторонами". За його словами, жодна з іноземних дипломатичних установ наразі не змогла евакуювати своїх громадян, а сектор за цей час вдалось покинути лише чотирьом іноземцям.

"Ми по десять разів переробляли документи, які у нас просили то ізраїльська сторона, то Катар, який залучили до перемовин, то єгиптяни. Але, на жаль, усе зависло", — говорить Корнійчук.

Що відомо

Вранці 7 жовтня бойовики ХАМАСу вторглись на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. Внаслідок атаки загинуло понад 1 400 людей. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні запровадили воєнний стан.

ХАМАС взяв у полон та вивіз на територію Гази понад 200 заручників, зокрема дітей та людей похилого віку. 9 жовтня Ізраїль заявив про “повну облогу” Сектора Гази та почав завдавати ударів по регіону.

13 жовтня Армія оборони Ізраїлю закликала цивільних евакуюватись на південь “задля власної безпеки та захисту”. Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав відкрити гуманітарні коридори з Гази для палестинців. Також він вимагає у ХАМАСу звільнити захоплених заручників. Наразі відомо про чотирьох звільнених заручниць.

Ізраїль контролює повітряний простір над Сектором Гази та його береговою лінією, а також ввезення і вивезення товарів через свої прикордонні пункти. У Газі живе понад 2 мільйони людей, більшість з них — залежить від гуманітарної допомоги. За три тижні війни, згідно з повідомленнями підконтрольного ХАМАСу міністерства охорони здоров'я, там загинуло близько семи тисяч палестинців.

На початок