ЄС почне переговори з Україною та Молдовою про вступ

ЄС почне переговори з Україною та Молдовою про вступ

Оновлюється
Діти з прапором Євросоюзу
. Фото: Roman Pilipey/AFP/Getty Images

Європейська комісія рекомендує Раді Європейського союзу розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.

Про це на пресконференції у Брюсселі сказала президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн, передає кореспондентка Суспільного.

"Україна продовжує поставати з величезними труднощами і трагедією, спровокованими агресивною війною Росії. І все ж українці глибоко реформують країну, навіть коли вони ведуть війну, яка має для них екзистенціальне значення", — сказала вона.

За словами президентки ЄК, Україна завершила понад 90% необхідних кроків, наданих ЄС минулого року.

"Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин", — сказала фон дер Ляєн.

Вона додала, що решта реформ проводиться і Єврокомісія схвалює ці зусилля.

"Ми рекомендували сьогодні Раді відкрити сесію переговорів про вступ. Ми також рекомендуємо Раді ухвалити рамки переговорів після того, як Україна здійснить поточні реформи, про що ми повідомимо у березні 2024 року", — сказала президентка Єврокомісії.

Фон дер Ляєн пояснила, що ЄК дає Раді ЄС рекомендацію розпочати переговори про вступ. Потім Рада має ухвалити політичне рішення.

"У грудні відбудеться засідання Євроради. Там це буде "на столі". Якщо Рада прийме політичне рішення сказати "так", ми ухвалюємо рекомендацію Комісії і відкриваємо переговори про вступ. Робота може розпочатися негайно", — сказала вона.

Президентка ЄК додала, що тривалість переговорів про членство України в ЄС залежить від швидкості реформ.

"У нас є кілька реформ в Україні, але вони все ще, якщо можна так сказати, в процесі реалізації, на шляху до цього. Вони мають завершити цю роботу. Це чітко зазначено в нашій рекомендації, і до березня ми відзвітуємо про прогрес, але ми можемо розпочати роботу негайно, коли Європейська Рада дасть зелене світло у своєму рішенні в грудні", — зазначила фон дер Ляєн.

Вона наголосила, що злочини росіян в Україні підштовхнули ЄС до активізації процесу розширення.

"І Західні Балкани, Грузія, Молдова і Україна дуже чітко обрали, що вони хочуть приєднатися до ЄС. Це дуже важливий момент, тому що ці країни є нашою європейською родиною. Ми хочемо, щоб вони були в Євросоюзі. Тут є над чим працювати. Але ми дуже чітко розуміємо, яка наша мета і маємо використати цей імпульс зараз, щоб завершити роботу", — сказала президентка ЄК.

Як відреагували в Україні

Президент Володимир Зеленський привітав рекомендацію Єврокомісії щодо початку переговорів щодо членства з Україною. 

"Сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок – Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо членства з Україною. Чистий позитив. Попри всі складнощі рухаємося вперед. І вже в грудні ми очікуємо на політичне рішення від Європейської ради", — сказав він.

За словами Зеленського, українці завжди були і є частиною спільної європейської родини і Україна має бути у Євросоюзі.

"Українці на це заслуговують і своїм захистом європейських цінностей, і тим, що навіть у час повномасштабної війни ми дотримуємо свого слова, розвиваючи державні інституції. Всі необхідні рішення ухвалюємо. Дякую всім, хто допомагає", — сказав президент.

Рекомендації щодо Молдови, Грузії та Балканських країн

Єврокомісія також рекомендувала країнам ЄС відкрити переговори про вступ із Молдовою.

"Комісія рекомендує, щоб Рада почала переговори про вступ. Є заходи які залишилися, і які мають бути завершені. І на цій основі Рада зможе фіналізувати перемовну рамку, а Комісія доповість про прогрес у березні", – сказала фон дер Ляєн.

Крім того, ЄК також підтримала надання Грузії статусу кандидата на членство, але з умовами проведення реформ для переходу до наступного кроку.

Президентка ЄК зазначила, що Боснія і Герцеговина почала здійснювати реформи, але необхідні подальші зусилля для встановлення верховенства права та збереження конституційного ладу в країні.

"Ми будемо рекомендувати початок переговорів про вступ. Після досягнення необхідного ступеня відповідності критеріям членства", — сказала фон дер Ляєн.

Розширення та реформа ЄС

Європейський комісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї зазначив, що інституційна реформа Євросоюзу обговорюється Радою ЄС, але реформа союзу і розширення не пов'язані.

"Інституційні реформи обговорюються в Раді, але я думаю, що є одне послання, яке, на мою думку, має бути донесено: по-перше, між розширенням та інституційними реформами немає жодної обумовленості. По-друге, ЄС придатний для розширення з нинішнім набором договорів і з нинішнім набором правил, і ми повинні бути в змозі розширюватися і приймати нові держави-члени навіть на основі нинішніх договорів", — сказав він.

За словами єврокомісара, блок реформується не через розширення, а тому, що "ми хочемо покращити наш Європейський союз".

Що відомо про вступ України в ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

"Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.

7 листопада "Радіо Свобода", посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершеними чотири з семи рекомендацій.

На початок