РФ вдарила по пожежній частині в Ізюмі, Німеччина виділила новий пакет допомоги. 611 день війни. Онлайн

РФ вдарила по пожежній частині в Ізюмі, Німеччина виділила новий пакет допомоги. 611 день війни. Онлайн

Оновлюється
РФ вдарила по пожежній частині в Ізюмі, Німеччина виділила новий пакет допомоги. 611 день війни. Онлайн
. Військовослужбовці стоять поруч з Високомобільними артилерійськими ракетними комплексами (HIMARS) під час військових навчань Namejs 2022 26 вересня 2022 року в Скеді, Латвія. Фото: GINTS IVUSKANS/AFP via Getty Images

27 жовтня — 610 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Німеччина надала Україні новий пакет військової допомоги, який містить розвідувальні дрони, систему ППО IRIS-T, ракети до реактивних систем MARS IІ, чотири БТР, розвідувальні системи та боєприпаси.
  • Україна повернула тіла ще 50 загиблих українських військових, повідомили Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.
  • На підозрюваного в державній зраді колишнього народного депутата України Олега Царьова в Ялті окупованого Криму скоїли замах на вбивство. Його намагалися застрелити. Наразі Царьов перебуває у реанімації у важкому стані, повідомив колаборант на окупованій частині Запорізької області Володимир Рогов.
  • У "Росатомі" заявили про спробу атаки трьома безпілотниками на Курську АЕС напередодні ввечері. За даними пресслужби, руйнувань та постраждалих немає.
  • США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму 150 мільйонів доларів. До нього увійдуть зокрема додаткові боєприпаси для NASAMS та HIMARS, ракети для ППО AIM-9M, артилерійські снаряди та інше.
  • Війська РФ в ніч на 27 жовтня вдарили по пожежній частині в Ізюмі на Харківщині: восьмеро рятувальників поранені, пошкоджені 13 одиниць техніки, повідомили в МВС.

У передмісті Дніпра вибухи

У передмісті Дніпра чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

Українська ІТ-армія паралізувала комунікації росіян на тимчасово окупованих територіях

ІТ-Армія зупинила роботу найбільших телеком-операторів та інтернет-провайдерів на тимчасово окупованих Росією українських територіях.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Зазначається, що під кіберудар потрапили компанії "Кримтелеком", "Міранда-медіа" та "МирТелеком". Нині комунікації окупаційних військ у Криму та на окупованих частинах Херсонської, Запорізької, Донецької й Луганської областей частково паралізовано.

"Боротьба в кіберпросторі продовжується. ІТ-армія нарощує міць та готується до наступних операцій", — наголосив Михайло Федоров.

Спецслужби РФ підготували інформаційну атаку проти міністра оборони Рустема Умєрова — ГУР

Російські спецслужби підготували інформаційну атаку проти міністра оборони України Рустема Умєрова.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

"Російські спецслужби створили і розіслали підконтрольним пропагандистам та так званим “технологам” нову методичку наративів для підриву довіри до нашої держави серед партнерів на Заході. У межах чергової кампанії з дискредитації України запланована, зокрема інформаційна атака проти міністра оборони Рустема Умєрова", — попередили в ГУР.

Основні фейки з кремлівської методички, за даними ГУР, такі:

  • Корумпована Україна продає зброю терористам ХАМАС; Україна використовує "Зерновий коридор" для незаконної торгівлі зброєю; Рустем Умєров використовує власні зв’язки в арабському світі для незаконної торгівлі зброєю; Відкриття Ліваном ринку для української сільськогосподарської продукції використовується для незаконної торгівлі зброєю.

Кількість поранених унаслідок обстрілу Херсона зросла до восьми

Вісім цивільних отримали поранення унаслідок вечірнього обстрілу Херсона російськими військами. Наймолодшому — 36 років, найстрашній пораненій — 83 роки. Усім надали медичну допомогу, повідомив голова Херсонської МВА Роман Мрочко.

Замах на Олега Царьова — спецоперація СБУ, повідомляють джерела

Джерела Суспільного у Службі безпеки повідомили, що замах на підозрюваного в державній зраді колишнього нардепа Олега Царьова в Ялті — спецоперація СБУ.

Станом на зараз відомо, що в Царьова влучили двома пострілами з вогнепальної зброї, його стан критичний. Деталей операції не розголошують. Царьов — "абсолютно законна ціль", додало наше джерело.

Семеро людей поранені унаслідок обстрілу Херсона

Сім людей отримали поранення внаслідок вечірнього обстрілу середмістя Херсону, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Два приватні будинки зруйновані, часткові руйнувані — три, ще десять – пошкоджені.

Також російські війська обстріляли Берислав: 62-річний чоловік отримав поранення, йому надали допомогу на місці.

На півдні України знищено три ракети і два безпілотники

27 жовтня сили протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збили три керовані авіаційні ракети Х-59 та два ударні безпілотники "Ланцет", повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Росія обстрілює Херсон

Російські війська з окупованого лівого берега масовано обстрілюють Херсон, зокрема центр міста. Вибухи чутно у Дніпровському районі, повідомив керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Зеленський поговорив з шейхом Об'єднаних Арабських Еміратів

Президент Володимир Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з шейхом Об'єднаних Арабських Еміратів Мухаммадом бін Заїдом Аль Нагаяном. Зеленський подякував за майбутню участь країни у безпековому форумі, що відбудеться на Мальті цими вихідними, а також запросив на другий саміт гуманітарної програми «Зерно з України».

РФ атакувала Михайлівку на Херсонщині: є поранені

Близько 15:40 російські війська атакували Михайлівку на Херсонщині з безпілотника. Поранення отримало місцеве подружжя: 79-річний чоловік та 73-річна дружина. Їх ушпиталили, повідомили в Херсонській ОВА.

Зеленський підписав законопроєкт щодо компенсацій за програмою "єВідновлення"

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, згідно з яким українці, що власним коштом зробили ремонт пошкодженого внаслідок російських обстрілів житла, зможуть претендувати на компенсацію за програмою "єВідновлення".

Через артобстріл Нікополя поранені 5-річна дитина й 58-річна жінка

Вдень 27 жовтня російські війська обстріляли з артилерії Нікополь на Дніпропетровщині, внаслідок чого поранення отримали 5-річний хлопчик і 58-річна жінка. Про це повідомив начальник облвійськадміністрації Сергій Лисак.

За його словами, поранені перебувають в лікарні у стані середньої тяжкості.

Пошкоджені 10 приватних будинків. Одна господарська споруда знищена, ще 13 – потрощені. Понівечені 20 сонячних панелей, авто, лінії електропередач.

МОЗ: Медогляди щодо придатності до військової служби проводитимуть не довше 4 днів

Міністерство охорони здоров'я спільно (МОЗ) з Нацслужбою здоров’я (НСЗУ) оновили специфікації та умови закупівель медичних послуг за пакетом "Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки".

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Зміни передбачають встановлення граничних строків проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних, а саме:

  • проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби — не більше як 4 робочі дні;
  • проведення лабораторних досліджень — не більш як 3 робочі дні;
  • проведення інструментальних досліджень — не більш як 3 робочі дні.

У МОЗ наголосили, що голови обласних військових адміністрацій, керівники ТЦК й працівники закладів охорони здоров’я повинні дотримуватися вказаних строків. Також вони повинні організувати раціональні маршрути проходження ВЛК і контролювати, щоб військовозобов’язані проходили медогляди за окремою чергою.

Також у відомстві поінформували, що зроблено ще один крок до повної цифровізації процесів.

"Медики, що працюють у ВЛК при центрах комплектування, використовують електронну систему охорони здоров’я. Тож за необхідності вони можуть переглядати вже наявні записи інших лікарів, що були внесені в ЕСОЗ, створювати електронні направлення на необхідні діагностичні процедури тощо", — йдеться у повідомленні.

Також МОЗ разом із НСЗУ із залученням Командування Медичних сил ЗСУ проводять постійні навчальні заходи для працівників ВЛК, у тому числі щодо порядку проходження військово-лікарської експертизи.

"Водночас тривають перехресні перевірки щодо обґрунтованості рішень стосовно встановлення інвалідності, які були ухвалені після 24 лютого 2022 року. Їх проводять робочі групи, що відповідно до завдання РНБО були визначені наказом МОЗ цьогоріч у вересні", — йдеться у повідомленні.

У Львові військовослужбовці писали Радіодиктант національної єдності

У Львові до написання Радіодиктанту національної єдності приєдналися військовослужбовці. Диктант писали представники першої окремої бригади імені князя Лева Держспецтрансслужби та Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

Військовослужбовці першої окремої бригади імені князя Лева державної спеціальної транспортної служби готувалися до написання диктанту національної єдності, слухаючи ефір Суспільного на хвилях Українського радіо.

Хлопці та дівчата представляють різні відділи, завданням їхньої бригади є оборона певних об’єктів, відновлення мостів та залізничних шляхів. Ті, хто зміг залишити справи на кілька хвилин, долучились до спільного написання диктанту.

Зеленський нагородив бійців посмертно

Президент України вручив рідним загиблих українських військових ордени "Золота Зірка". Загалом він вручив 21 орден.

"Я дуже хочу, щоб ці державні нагороди означали, що про наших героїв ніколи не забудуть. Що їхні імена та історії – знатимуть. Що Україна завжди буде їм вдячною. Бо кожне імʼя героя – це імʼя подвигу, імʼя порятунку людей, позицій, держави Україна", — написав президент.

Суд залишив Коломойського під вартою до 2 грудня

27 жовтня суддя Шевченківського районного суду Києва залишила під вартою українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Підозрюваний перебуватиме у СІЗО до 2 грудня.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Ризики досі існують, сказав під час судового засідання прокурор Сергій Дем'янчук. За його словами, залишається ймовірність, що Коломойський може виїхати з країни, тиснути на свідків у справі та знищувати документи. Водночас захисники бізнесмена ці ризики відкидають.

"За рішенням судді, Ігор Валерійович може здати всі паспорти", — сказав під час засідання адвокат Олександр Лисак.

Водночас на засідання прийшло п'ятеро людей, аби взяти Ігоря Коломойського на поруки. Серед них керівник "1+1 media" Ярослав Пахольчук та народний депутат від парламентської фракції "Слуга Народу" Сергій Демченко.

"Я можу гарантувати, що доставлятиму Ігоря Валерійовича на судові засідання, допити та інші необхідні процесуальні дії. Зокрема, я розумію наслідки, якщо він не дотримуватиметься", — розповів нардеп Демченко.

Серед іншого Олександр Лисак під час засідання допитав лікаря бізнесмена. За словами медика, стан здоров'я Коломойського погіршується. Зокрема й через малорухливість.

Ігор Коломойський перебуває під вартою з 2 вересня. Його підозрюють у справі про заволодіння 5,8 млрд гривень.

РФ обстріляла Кіндрашівку на Куп'янщині: є поранена

Внаслідок обстрілу села Кіндрашівки 27 жовтня поранень зазнала одна людина.

67-річну жінку ушпиталили з осколковими пораненнями, повідомили в обладміністрації.

"Росіяни здійснили обстріл з РСЗВ, внаслідок чого були пошкоджені приватні будинки та приміщення сільського клубу", — розповіли у пресслужбі поліції Харківщини.

Прем'єр Словаччини вимагає гарантій, що допомогу від ЄС не розкрадуть

Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що 50 мільярдів євро допомоги Україні від Євросоюзу повинні включати гарантії того, що ці кошти не будуть привласнені.

Про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на його заяву.

"Україна є однією з найбільш корумпованих держав у світі, і ми обумовлюємо надмірну фінансову підтримку гарантіями того, що європейські гроші (включаючи словацькі) не будуть розкрадені", — йдеться в заяві Фіцо.

Прем'єр Люксембургу розкритикував Орбана за зустріч із Путіним у Китаї

Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель розкритикував главу уряду Угорщини Віктора Орбана за нещодавню зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним у Китаї.

Про це політик заявив на саміті лідерів ЄС у Брюсселі, передає Reuters.

"Те, що він (Орбан — Ред.) зробив з Путіним, — це середній палець для всіх солдатів, які щодня помирають в Україні та страждають від російського нападу", — сказав Беттель.

Прем'єр підкреслив, що ЄС не повинен стати заручником Орбана, який висуває фінансові вимоги для схвалення підтримки України.

"(Орбан каже — Ред.): "Якщо вам потрібні гроші для України — тоді нам також потрібні гроші для нас". Ми у цій ситуації не повинні бути заручниками Орбана. Я переконаний, ми повинні знайти позитивні рішення. Ми не повинні забувати минуле, і Орбан теж", — пояснив політик.

В Україні створили БПЛА для пошуку мін — Федоров

В Україні розробили безпілотник ST1, який призначений для пошуку мін. У середньому ST1 працює в чотири рази швидше за людину.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"ST1 — автономний дрон для пошуку мін. Він обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, які дають змогу облітати перешкоди на низькій висоті. Також на борту — потужний мікрокомп’ютер, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу", — поінформував Федоров.

Міністр зазначив, що безпілотник шукає міни набагато швидше за людину.

"У середньому ST1 працює в 4 рази швидше за людину. Це значно прискорить процес розмінування українських територій та зробить його безпечнішим. Наприклад, сапери ДСНС, ЗСУ, Нацполіції зможуть з безпечного місця керувати дроном та шукати міни", — сказав Федоров.

Зараз експериментальний зразок дрона тестується розробниками у польових умовах. За словами Михайла Федорова, команда розробників збирає фідбек, працює над удосконаленням і готується до масштабування виробництва цього БПЛА.

У Криму фіксується масова хакерська атака

У Криму сталася масова DDoS-атака на кримських провайдерів інтернету, через що можливі перебої у низки сервісів, зокрема "Міранда-медіа".

Про це повідомив окупаційний радник "глави" Криму Олег Крючков на своєму каналі у Telegram.

"Фіксуємо масову зовнішню кібер-атаку на кримських провайдерів інтернету. Можливі перебої в роботі низки сервісів. Триває відбиття атаки і відновлення повноцінної роботи провайдерів", — написав він.

Як передає інтернет-провайдер "Міранда-медіа" на своєму каналі у Telegram, фіксується тимчасова недоступність послуг "Міранда-медіа", "Кримтелекому" і "МирТелекома".

"Усі технічні та ІТ-служби компанії переведені в режим підвищеної готовності. Вживаються всі необхідні заходи щодо відновлення працездатності мережі", — йдеться у повідомленні.

ЄС повертає у Росію Фестиваль європейського кіно

До Росії, попри продовження війни в Україні, повертається Фестиваль європейського кіно. У 2023 році він проходитиме з 1 до 15 листопада в онлайн-форматі й представить найкращі фільми ЄС за останні кілька років.

Про це повідомляє пресслужба Представництва ЄС у Росії.

Відкриття фестивалю присвятили дню заснування Європейського Союзу — 1 листопада 1993 року набув чинності Маастрихтський договір.

"Цього року фестиваль має особливе значення, оскільки ми відновлюємо показ європейських фільмів після річної перерви", — зазначив посол Європейського Союзу в Росії Роланд Галхараг.

Минулого року подію скасували через вторгнення Росії в Україну.

Перебування біля берегів Криму шкодить російським кораблям — Плетенчук

Перебування окупантів біля берегів українського Криму шкодить технічному стану російських кораблів та суден.

Про це повідомив Суспільному Крим речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Ми принагідно лише нагадуємо, що російським окупантам не місце біля берегів українського Криму. Перебувати там — шкодить технічному стану їхніх кораблів та суден", - наголосив він.

Жителів Київщини попередили про вибухи. Яка причина

Сьогодні, 27 жовтня, у Бучанському районі Київської області лунатимуть звуки вибухів. Про це інформує у Telegram пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

У КОВА пояснили, що в районі продовжаться планові роботи із знищення вибухонебезпечних предметів.

Мешканців закликають зберігати спокій.

"Останню мою надію забрало": дідусь підлітка, який загинув на Сумщині через російський обстріл

26 жовтня внаслідок ударів РФ у селі Пожня на Сумщині загинув підліток. Дідусь 16-річного Романа Білецького розповів Суспільному про свого онука та події того дня.

Дідусь загиблого підлітка Володимир Заруба розповідає, що онук любив займатися домашнім господарством. Саме після початку обстрілу 16-річний Роман побіг за козами, які випасалися на городі.

“Він дуже любив тварин, займався вирощуванням утяток і займався козами. Дві кози тримав, йому подарували місцеві жителі. Коли розпочався обстріл, він згадав, що його кози припнуті на покосі на городі. Він побіг їх рятувати, встиг їх поставити у стойло, знімати цепки. Потім намагався зайти в хату, бо були гучні постріли. У момент, коли він піднявся на крильце, вже відкрив двері в коридор — прилетів снаряд. Снаряд прилетів на наш сінник, який у садочку. Вибух відбувся не на землі, а зверху на даху, на шифері. Його вразило в легені, вирвало все. І в ногу", — згадує дідусь.

Володимир Заруба має I групу інвалідності. Чоловік втратив дружину та доньку, які хворіли на онкологію.

"Я жив один, тому батьки зважились на те, що мати написала заяву на дистанційне навчання для сина. Він займався за комп'ютером. Я йому дуже допомагав, він мені допомагав. Це була моя одна надія і опора. Я надіявся дуже на Ромочку, на свого внучка. І останню мою надію забрало", — каже чоловік.

Польські механіки ремонтують військову техніку ЗСУ неподалік лінії фронту

Механіки Польської зброярської групи працюють в Україні, ремонтуючи військову техніку, яку Варшава передала Києву, в безпосередній близькості до лінії фронту.

Про це один із фахівців повідомив у інтерв'ю Polska Agencja Prasowa.

"Ми працюємо в Україні, дотримуючись правил безпеки та намагаючись не викликати інтерес протилежної сторони", — сказав механік.

Спеціалісти займаються ремонтом ушкодженої західної та польської техніки, зокрема німецьких танків Leopard 2A4 та САУ Krab.

Україна повернула тіла 50 військових

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими (КШППВ) повідомили, що 27 жовтня Україна повернула на підконтрольну територію тіла та рештки 50 загиблих оборонців України.

Зеленський поговорив з прем'єром Великої Британії

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр Великої Британії Ріші Сунак обговорили подальше оборонне співробітництво між країнами, зокрема збільшення кількості ракет і можливостей ППО. Також український лідер розповів, що Росія втратила мінімум бригаду в наступі на Авдіївку.

НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни італійську групу компаній Camozzi

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни італійську групу компаній Camozzi. Зазначається, що компанія продовжує вести бізнес у РФ, співпрацює з російським військово-промисловим комплексом (ВПК), а її завод продовжує працювати на території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

"Camozzi Group  – міжнародний італійський концерн з виробництва пневмоапаратури та пневмообладнання, пневмосистем і пневмоавтоматики. Компанія є одним зі світових лідерів у цій галузі. Вона представлена у 78 країнах світу, зокрема і в Росії. Заводи Camozzi не припинили свою діяльність після того, як РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну", — поінформували у НАЗК.

Пневматичне обладнання є важливою складовою багатьох галузей промисловості, оскільки воно допомагає в автоматизації робочих процесів. Клієнтами Camozzi у РФ є саме заводи ВПК, продукція яких активно використовується у війні проти України:

  • ВАТ "Ижорские заводы";
  • ВАТ "Коломенський завод";
  • ВАТ "Силовые машины";
  • ВАТ  "НПК "Уралвагонзавод";
  • холдинг "ПетрозаводскМаш".

"Крім того, італійська Camozzi Group з початку повномасштабної війни співпрацює з підсанкційним AT "Тихвинский вагоностроительный завод" та АТ "Челябинский цинковый завод", який контролюється підсанкційними російськими олігархами Іскандером Махмудовим та Андрієм Бокаревим", — додали у Нацагентстві.

Також відомо, що попри російську окупацію, досі працює "Механосборочный завод Камоцци Пневматика" в м. Сімферополь (АРК Крим).

"Так, на вебсайті російської компанії "ВПК Конкордия" зазначено: "Компанія ВПК – офіційний дилер Camozzi. Наше представництво Camozzi Сімферополь – це місце, де ви можете купити обладнання Камоцці за найкращою ціною в Сімферополі". Сама компанія Camozzi  на своєму офіційному сайті ніде не зазначає про свою роботу в Криму, ймовірно, побоюючись міжнародного осуду", — зазначили у НАЗК.

У Росії Camozzi працює через ТОВ "Камоцци Пневматика", має 32 відділення, 500 співробітників та 80 тисяч підприємств-клієнтів. Крім сплати податків до держбюджету РФ, компанія надає робочі місця росіянам, підтримуючи таким чином російську економіку та рівень зайнятості населення.

В Україні Camozzi Group теж представлена. Зокрема, в переліку засновників юридичної компанії Camozzi в Україні залишається  громадянин РФ Алексей Кістиченко, який наразі очолює російське представництво Camozzi.

На екснардепа Царьова скоєно замах, він у реанімації — ЗМІ

На підозрюваного в державній зраді колишнього народного депутата України Олега Царьова в Ялті окупованого Криму скоїли замах на вбивство. Його намагалися застрелити. Наразі Царьов перебуває у реанімації у важкому стані.

Про це повідомляє російське видання "Коммерсантъ" з посиланням на джерела у "поліції".

"На українського політика Олега Царьова, який проживає в Ялті, було скоєно напад, повідомило "Ъ" джерело в правоохоронних органах. За попередніми даними, політик перебуває в лікарні", — йдеться у повідомленні.

Як зазначив "глава" руху "Мы вместе с Россией" в окупованій частині Запорізької області Володимир Рогов, якого заочно засуджено до 15 років ув'язнення за держзраду, в Царьов у важкому стані.

"Стан Олега дуже важкий. Наразі він у реанімації. Ніякої різанини не було. В Олега стріляли", — написав колаборант на своєму Telegram-каналі.

"Окупанти перекидають підрозділи з території РФ": командування Сухопутних військ — про ситуацію на Куп'янському напрямку

На Східному напрямку ситуація напружена, але контрольована. На Куп'янському напрямку відбулось п'ять бойових зіткнень поблизу Синьківки, Іванівки та Серебрянського лісу. Для поповнення сил, щоб компенсувати нестачу складу через дезертирство, російська армія перекидає підрозділи з території РФ.

Про це повідомив в ефірі "Суспільне. Спротив" начальник пресслужби командування Сухопутних військ України Володимир Фітьо.

"Техніку армія РФ економить, ми бачимо її нестачу. Є великі втрати техніки, тому вони концентруються на так званих "м'ясних" штурмах, посилаючи піхоту в атаки", — розповідає Фітьо.

За його словами, РФ намагається отримати хоч якусь перемогу на Куп'янському напрямку.

"Куп'янськ-Вузловий — це важливий логістичний центр для росіян. Активні бойові дії розпочалися тут на початку жовтня. Нам було відомо про їхні плани, ми здійснювали відповідну підготовку, організовували резерви. У армії РФ стратегічних переваг станом на 27 жовтня немає", — сказав Володимир Фітьо.

За його даними, на Лимано-Куп'янському напрямку 26 жовтня кількість обстрілів зменшилась у порівнянні з 25 жовтня. Росіяни здійснили 245 обстрілів, з них 15 — артилерійських, 33 — мінометних. На Куп'янському напрямку окупанти втратили 78 своїх бійців.

Британська розвідка: Росія зробила паузу в застосованні авіації, щоб поповнити запаси крилатих ракет

Росіяни вже понад місяць не завдають по Україні ударів зі стратегічних бомбардувальників ракетами типу X-101, повідомили розвідці Великої Британії.

Як зазначається, це "найдовша пауза з початку повномасштабної війни".

У відомстві вказали, що важкі літаки Ту-95МС та Ту-160 раніше були основним методом РФ для завдання точних ударів, а зараз держава-агресор використовує для атак інші можливості та засоби.

"Росія майже напевно зменшила частоту ударів, щоб поповнити запаси крилатих ракет повітряного базування типу Х-101 (у НАТО мають маркування AS-23a KODIAK)", — припустили британські розвідники.

Також наголошується, що Москва, ймовірно, використає усі наявні нещодавно виготовлені засоби стратегічної авіації для ударів по українській енергетичній інфраструктурі протягом зими.

Окрім цього, у відомстві припустили, що окупанти доповнюватимуть будь-яку атаку іранськими дронами-камікадзе типу Shahed-131/136.

БМП, міномети, "Гради", дрон-камікадзе — по Вугледару. Військо РФ обстріляло населені пункти Донеччини

Армія РФ шість разів обстріляла з авіації та артилерії три населені пункти Донеччини протягом 26 жовтня. По Вугледару російські військові били дев'ять разів з різноманітної зброї.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

У поліції розповіли, що минулої доби військові РФ завдали чотири авіаудари по Авдіївці, поранили цивільну особу, зруйновані п'ять приватних осель, а в Орлівці внаслідок артилерійського обстрілу пошкоджені два приватних будинки.

Армія РФ обстріляла Зеленівку та Херсон: загинула людина

Армія РФ атакувала житловий будинок у Зеленівці на Херсонщині. Під час рятувальної операції співробітники ДСНС виявили тіло чоловіка. Його особу встановлюють, повідомив голова ОВА Прокудін.

У Херсоні через обстріл середмістя поранений 36-річний чоловік. Його шпиталізували з пораненнями спини й тулуба у стані середньої важкості.

Міноборон РФ заявило про атаку безпілотниками

"26 жовтня в районі 23.50 припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку БПЛА літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації", — йдеться в повідомленні російського відомства.

Анонім повідомив про замінування Львівської ОВА: триває перевірка

Про це повідомив у Telegram-каналі начальник Львівської ОВА Максим Козицький. За його словами, близько 10:30 в канцелярію облдержадміністрації надійшов анонімний дзвінок про замінування.

"Станом на цю годину усіх працівників попросили тимчасово покинути свої робочі місця. На місці працюють вибухотехніки та інші профільні служби", — йдеться у повідомленні.

Спеціалісти-вибухотехніки, кінологи та співробітники поліції Львівщини проводять огляд приміщень та прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних пристроїв.

Російські військові скинули авіабомби на Берислав

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що зранку російська авіація атакувала Берислав. На місто скинули чотири авіабомби, одна з яких влучила по будівлі житлово-експлуатаційної контори. Наразі відомо про одного загиблого та декількох травмованих. Ще одна авіабомба знищила житловий будинок.

Коригував ракетні удари по Слов’янську та Лиману. СБУ затримала жителя Донеччини

СБУ затримала мешканця Слов'янська, який коригував ракетні удари військ РФ по містах Донеччини, та повідомили про підозру. Чоловікові загрожує до 8 років ув'язнення.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

В СБУ зазначили, що житель Донеччини збирав для російських окупантів розвіддані про місця базування Сил оборони у Слов’янську, Лимані та навколишніх селищах.

На чемпіонаті світу з боротьби львів'янка перемогла спортсменку з РФ та здобула "бронзу"

Львів'янка Манола Скобельська виборола бронзову нагороду чемпіонату світу з боротьби серед спортсменів до 23 років. У фіналі борчиня перемогла спортсменку з РФ Вусалу Парфянович. Про це повідомили на Facebook-сторінці Управління спорту Львова.

У "бронзовому" фіналі чемпіонату світу з боротьби, який цьогоріч проводять в Албанії, Манола Скобельська перемогла Вусалу Парфянович з РФ. Російська спортсменка виступала під нейтральним статусом. Перед цим львів'янка поборола представницю Тунісу. А раніше, в сутичці за вихід до чвертьфіналу, за додатковими показниками програла спортсменці з Туреччини — чемпіонці світу U-23.

В Івано-Франківську повідомили про замінування ОВА — поліція

В Івано-Франківську повідомили про замінування будівлі обласної військової адміністрації. Поліцейські перевіряють інформацію. У коментарі Суспільному керівник сектору комунікації поліції в області Андрій Яцків повідомив, що на місці працюють вибухотехніки та слідчо-оперативна група.

У Рівному планують виробництво FPV-дронів

У рівненському Будинку ветеранів безкоштовно навчатимуть операторів FPV-дронів. Керівниця закладу Вікторія Шинкаренко повідомила Суспільному, що вже є охочі опанувати навички оператора, а надалі планують запустити серійне виробництво дронів-камікадзе. Деталей цього процесу не розкриватимуть з міркувань безпеки.

Вікторія Шинкаренко розповіла, що після публікації запрошення на навчання на FPV-дронах у Facebook, до Будинку ветеранів звернулися представники добровольчого формування. З її слів, частина з них вже доєдналися до Збройних сил України, планують й решта, але хочуть зробити це підготовленими.

"Ми запускаємо виробництво FPV. Ми зробили два пробних FPV. Замовили запчастини на 50 дронів, вони йдуть з Китаю. Ми хочемо запустити серійне виробництво, щоб виготовляти 500-600 дронів у місяць. Наразі ми не знаємо, як будемо це фінансувати. Місцевий бізнес нам пообіцяв, щоб це було не на волонтерських засадах, а щоб люди приходили з восьмої до восьмої. Вони пообіцяли платити зарплату тим людям, які погодяться їх збирати. Це не так складно і по запчастинах також шукаємо фінансування", — додала вона.

Politico: Угорщина та Словаччина виступили проти виділення Україні 50 млрд євро із фонду ЄС

На саміті лідерів держав-членів Європейського союзу прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини Віктор Орбан і Роберт Фіцо виступили проти надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це повідомило Politico із посиланням на поінформоване джерело в дипломатичних колах Євросоюзу.

Як зазначається, під час обговорення додаткового фінансування Орбан заявив, що "підтримка ЄС не працює". Своєю чергою Фіцо послався на проблеми корупції в Україні.

Рішення про виділення коштів для України в рамках оновленого бюджету має бути ухвалено до кінця року — тоді закінчиться нинішнє фінансування. Однак для цього потрібна згода всіх 27 країн-членів Європейського союзу.

Росіяни атакували ракетами будівлю пожежної частини на Харківщині

Російські окупанти 27 жовтня завдали ракетного удару по будівлі пожежної частини у місті Ізюм, що в Харківській області.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За словами глави МВС, унаслідок атаки постраждали вісім рятувальників. Також пошкоджено саму будівлю і 13 одиниць техніки.

"Проте головне зараз — наші люди. 4 співробітників перебувають у лікарні. Їм надають необхідну медичну допомогу", — додав Клименко.

Окрім цього, у пресслужбі ДСНС оприлюднили відео наслідків обстрілу.

Новий спікер Палати представників США вважає, що допомогу Україні та Ізраїлю слід розглядати окремо

Новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом як пропонувалось раніше.

Про це політик повідомив у інтерв'ю телеканалу Fox News.

"Наш консенсус серед республіканців Палати представників полягає в тому, що ми повинні розділити ці питання", — сказав Джонсон.

Спікер Палати представників зазначив, що передав цю інформацію посадовцям Білого дому після зустрічі з американським президентом Джо Байденом раніше цього ж дня.

Водночас політик запевнив, що Сполучені Штати не залишать Україну.

"Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну перемогти в Україні, тому що я не вірю, що він на цьому зупиниться", — підкреслив Джонсон.

Однак спікер Палати представників додав, що допомога Україні вимагатиме більшої підзвітності щодо вже витрачених грошей.

"Ізраїль — окрема тема. Але є річ, яка відрізняє республіканців Палати представників від іншої команди. Ми збираємося знайти виплати в бюджеті. Ми не просто друкуємо гроші, щоб відправити їх за кордон. Ми збираємося фінансувати скорочення в інших сферах, щоб зробити це", — підсумував він.

Сили ППО вночі знищили п'ять російських "шахедів"

Російські окупанти вночі 27 жовтня випустили по Україні шість дронів-камікадзе типу Shahed. Сили ППО збили п'ять цілей.

Про це повідомили у Telegram-каналі Повітряних сил ЗСУ.

Як зазначили військові, армія РФ атакувала з району Приморсько-Ахтарськ, застосувавши шість ударних БПЛА у напрямку південних регіонів України та одну балістичну ракету "Іскандер-М" з Воронезької області у напрямку Харківщини.

"У результаті бойової роботи силами та засобами ПС, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено п'ять Shahed-136/131 в межах Херсонської та Миколаївської областей", — вказується у повідомленні.

Понад 550 військових і чотири танки: Генштаб назвав втрати Росії за добу

Минулої доби Сили оборони знищили 560 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 297 тисяч людей.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.10.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 297 680 (+560)", — мовиться у повідомленні.

Минулої доби на фронті відбулось майже 70 бойових зіткнень — Генштаб

Українські військові продовжують оборону на сході й півдні, а також проводять наступальні операції на Мелітопольському напрямку.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 27 жовтня.

Минулої доби російські окупанти завдали 1 ракетного та 18 авіаційних ударів, здійснили 35 обстрілів з РСЗВ. Є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На фронті протягом 26 жовтня відбулось майже 70 бойових зіткнень.

Під артилерійським вогнем армії РФ опинилися понад 80 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Детальніше про ситуацію на полі бою — читайте за посиланням.

Китай має намір пропустити саміт щодо “формули миру” на Мальті — Bloomberg

Є велика ймовірність того, що Китай пропустить саміт на Мальті щодо “формули миру”, запропонованої президентом Зеленським.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Bloomberg. “Відсутність Пекіна стала б розчаруванням для президента України Володимира Зеленського, який намагається заручитися міжнародною підтримкою свого плану міцного та справедливого миру”,— йдеться у повідомленні.

Водночас як повідомляють джерела, список учасників складається із країни G7, Катару, Південної Африки, Індії та Туреччини. Деякі країни, такі як Бразилія та Чилі, братимуть участь у переговорах онлайн.

Зазначається, що Україна прагне організувати саміт і залучення Пекіна до цього заходу розглядається як вирішальне значення для цих зусиль, оскільки Китай є однією з небагатьох країн, які, як вважають, мають певний вплив на російського президента Володимира Путіна.

Саміт на Мальті організовують після схожих зустрічей у Данії в червні та Саудівській Аравії в серпні.

Румунія встановила систему боротьби з дронами біля кордону з Україною

У Румунії почала працювати система боротьби з дронами в районі дельти Дунаю неподалік кордону з Україною.

Про це повідомив президент Румунії Клаус Йоганніс на засіданні Євроради у Брюсселі, пише Agerpres.

Він уточнив, що встановлена протидронова система працює добре і відстежує потенційні загрози практично над самою землею, тоді як раніше радари виявляли об'єкти на висоті не нижче ніж 600 метрів.

"Система боротьби з безпілотниками "на місці", як то кажуть, працює. Ми вже маємо розміщене обладнання для боротьби з безпілотниками. Деяке обладнання надходять зі збройних підрозділів Румунії, інші — від союзників, і ми це продовжуватимемо", — відзначив румунський президент.

Міноборони Росії заявило про нібито збиття безпілотника над Курською областю

У Міністерстві оборони РФ заявили про збиття нібито українського безпілотника над територією Курської області.

"26 жовтня близько 23.50 зупинена спроба київського режиму здійснити терористичну атаку БПЛА літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації. Черговими засобами ППО перехоплено безпілотний літальний апарат над територією Курської області", — йдеться у повідомленні.

У Посольстві США підтвердили, що українські пілоти почали тренування на літаках F-16

Українські пілоти розпочали тренування на багатоцільових винищувачах F-16 в американському штаті Аризона і це важлива частина розбудови протиповітряної оборони України.

Про це повідомила пані посол США в Україні Бріджит Брінк.

Вона відзначила, що США пишаються, що підтримують Україну у захисті від жорстокої агресії Росії.

На початок