США і Данія оголосили пакети допомоги, Україна може розпочати переговори про вступ в ЄС у грудні. 610 день війни. Онлайн

США і Данія оголосили пакети допомоги, Україна може розпочати переговори про вступ в ЄС у грудні. 610 день війни. Онлайн

610 день війни. Онлайн Суспільного
. Зруйнована будівля в Ізюмі. 24 жовтня 2023 р. Фото: AP Photo/Bram Janssen

26 жовтня — 610 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Боєприпаси з КНДР вже на складах на заході Росії — британська розвідка

Міноборони Великої Британії з посиланням на розвідку повідомляє, що північнокорейські боєприпаси вже потрапили на склади боєприпасів на заході Росії. Ці склади забезпечують військові операції РФ в Україні.

У розвідці припускають, що постачання будуть продовжуватись — імовірно, це була одна з головних тем для обговорення під час нещодавніх візитів російського керівництва до Північної Кореї. Водночас відомство зазначає, що наразі незрозуміло, що Росія надала КНДР натомість.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 610 дня війни. Нову хроніку 27 жовтня — читайте тут.

Сейм Латвії підтримав заборону на перебування у країні машин із російськими номерами

Як повідомляє Delfi, Сейм затвердив у першому читанні поправки до закону "Про дорожній рух", що передбачають заборону на перебування в Латвії зареєстрованих в Росії транспортних засобів.

Законопроєкт передбачає, що власник транспортного засобу, зареєстрованого в Росії, повинен буде перереєструвати транспортний засіб або вивезти його з території Латвії протягом трьох місяців. Якщо людина перетинає територію Латвії транзитом на зареєстрованому у РФ транспортному засобі, то це можна буде зробити тільки один раз.

"У разі, якщо транспортний засіб не зареєстровано в Латвії або не виїжджає за межі Латвії і виявлено його несанкціоноване використання в дорожньому русі, транспортний засіб буде конфісковано. Конфісковані автомобілі будуть передані Україні, що надасть підтримку в боротьбі з державою-агресором", — йдеться у повідомленні.

На Київщині перевірили готовність критичної інфраструктури до блекаутів

У Київській області перевірили понад 50 об'єктів критичної інфраструктури на готовність працювати від альтернативного живлення під час блекаутів, повідомляє ДТЕК.

Йдеться про лікарні, котельні, об'єкти водопостачання та водовідведення Київщини. Під час перевірки комісія з енергетиків, рятувальників та представників КОВА фіксували час, який потрібен для повного переходу на резервні джерела живлення.

"Він не має перевищувати 30 хвилин. Закладам, де були виявлені недоліки під час тестового перезаживлення, надані рекомендації для їх оперативного усунення", — йдеться в повідомленні.

Експосол США в Україні про новообраного спікера Конгресу: Джонсон не буде блокувати допомогу для України

Про це експосол США в Україні Джон Гербст розповів у коментарі Суспільному.

"Джонсон тісно співпрацював з експрезидентом Трампом. І він не завжди голосував "ЗА" нові пакети допомоги для України для боротьби з агресією РФ. Водночас він є фахівцем у питаннях безпеки США та американського оборонного бюджету. Важливим є той факт, що конгресвумен Еліз Стефанік із Нью-Йорка, яка голосує за тих, хто розуміє небезпеку Росії для США та підтримує допомогу Україні, відгукувалася про нього дуже схвально. Тому, я думаю що у Конгресі є певне розуміння, що він не буде блокувати допомогу Україні", — пояснив Гербст.

Гербст також заявив, що запропонований Джо Байденом пакет на 106 мільярдів доларів для підтримки України та Ізраїлю має значну підтримку в Конгресі та адміністрації президента. За його словами, його також підтримує й американський народ, а саме 60% населення.

Зеленський: Ми очікуємо політичного рішення ЄС про початок переговорів щодо членства нашої держави

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

"Узяв участь у роботі Європейської ради – були лідери країн ЄС, Президент Євроради Шарль Мішель, а також Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Президентка Європарламенту Роберта Мецола. Євросоюз готує кілька кроків, яких ми очікуємо. Це стосується і нових санкцій проти Росії, і нових кроків у підтримці України. Ми особливо очікуємо політичного рішення ЄС про початок переговорів щодо членства нашої держави і зі свого боку ми робимо все, щоб бути готовими", — зазначив президент.

В Авдіївку тимчасово не завозять масово гуманітарку, там зачиняються магазини

Про ситуацію в місті журналістам розповів начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш. Він повідомив, що за минулу добу по території громади відбулось 18 авіабомбових ударів.

"Звичайно, що це дуже великі руйнування. Максимально, якщо я не помиляюся, 13 жовтня — тоді 31 авіабомбовий удар був по території громади. Дуже великі руйнування. Звичайно, артилерія працює цілодобово. І ствольна, і реактивна: по позиціях Сил оборони і по місту", — зазначив Барабаш.

Починаючи з 10 жовтня загострення у місті тримається. Зараз відбувається його друга хвиля. Цілодобово армія РФ намагається штурмувати українські позиції на півдні та на півночі від міста. В лобові атаки на промислову зону не дуже лізуть, бо розуміють, там взагалі нереально їм пройти.

За словами Барабаша, у місто поки що припинили завозити гуманітарну допомогу.

"Перша причина — безпека складова. Друга — в місті все є. Резерви і продуктів харчування, і гігієни, медицини. Ну, орієнтовно на 2-2,5 місяці точно вистачить. Позавчора, вчора завозили хліб. Роздаємо його. Сподіваюсь, трохи тихіше стане і потім відновимо завезення", — зауважив Барабаш.

Зеленський зібрав військовий кабінет в особливому форматі

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення.

"Особливий формат роботи з командувачами, керівниками розвідки, Служби безпеки України, міністром оборони… Доповіді з кожного бойового напрямку – генерали наші Сирський, Тарнавський, Гнатов, Москальов, Содоль. Головком Залужний. Керівник ГУР Буданов і керівник зовнішньої розвідки Литвиненко. Наші стратегічні завдання. Постачання для воїнів: снаряди, техніка. Український оборонно-промисловий комплекс. Нарощуємо наші можливості та чіткіше бачимо завершення війни українською перемогою", — наголосив Зеленський.

Російські військові страчують солдатів, які відмовляються виконувати накази — Кірбі

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що задля досягнення результату в Авдіївці та інших місцях на полі бою Росія не зважає на життя солдатів.

"Ми вважаємо, що вони понесли тисячі втрат, намагаючись здійснити наступ. Деякі з них — за наказом власних лідерів. У нас є інформація, що російські військові фактично страчують солдатів, які відмовляються виконувати накази. Ми також маємо інформацію, що російські командири погрожують розстрілювати цілі підрозділи, якщо ті намагатимуться відступити з-під артилерійського вогню з України. Російські мобілізаційні сили залишаються ненавченими, недостатньо оснащеними і непідготовленими до бою", — наголосив Кірбі.

РФ розпочала новий наступ на сході України на кількох напрямках: навколо Авдіївки, Лиману та Куп'янська

Про це повідомив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Росія розпочала новий наступ на сході України на кількох напрямках, у тому числі навколо Авдіївки, Лиману та Куп'янська. Цей наступ не був несподіванкою, ми бачили, як вони готувалися і наступали. Ми знаємо, що президент Путін все ще прагне завоювати Україну, і ми працюємо над тим, щоб Україна мала обладнання, необхідне для захисту своєї території", — зазначив Кірбі.

Він нагадав, що 26 жовтня США оголосили про черговий пакет безпекової допомоги, який включає засоби протиповітряної оборони, протитанкові системи Javelin, більше артилерійських боєприпасів і більше боєприпасів для високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS.

"Наразі, використовуючи всі ці засоби, українці змогли втримати оборону, успішно відбивши наступ на Авдіївку російської танкової колони. З 11 жовтня Росія зазнала значних втрат у своєму наступі, зокрема, щонайменше 125 одиниць бронетехніки навколо Авдіївки та більше батальйону іншої техніки. Ми очікуємо нових російських атак, це динамічний конфлікт, і ми повинні пам'ятати, що Росія все ще зберігає певний наступальний потенціал і, можливо, зможе досягти певних тактичних успіхів у найближчі місяці", — додав Кірбі.

Сили оборони на Таврійському напрямку знищили 13 танків і два міномети "Тюльпан" РФ

Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський.

"Знищено 2 російських самохідних міномети 2С4 "Тюльпан" калібру 240 мм, які призначені для ураження укріплених фортифікаційних споруд. Також, за добу, окупанти безповоротно втратили ще 13 танків. Загалом, на таврійському напрямку ворог завдав 16 авіаударів, провів 47 бойових зіткнень та здійснив 763 артобстріли", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що безуспішними були наступальні дії противника в районах Степового, Авдіївки, Тоненького та Сєверного – за минулу добу відбито 15 атак РФ.

Клаус Йоханніс: Ми будемо продовжувати надавати допомогу Україні, шкода, що деякі більше цього не роблять

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що позиція його країни щодо надання допомоги Україні залишається твердою і не зміниться. Так Йоханніс прокоментував рішення Словаччини припинити військову допомогу Україні.

"Я не думаю, що ми можемо сказати, що Україна вижила тільки завдяки цим постачанням. Шкода, що Словаччина змінила свій підхід з новим урядом, але це їх підхід, є ще хтось, у кого є такий же підхід, але ми продовжимо", — сказав Йоханніс.

Він додав, що позиція Румунії "тверда, вона залишилася незмінною з першого дня, і такою залишиться надалі".

Залужний розповів про обстановку на полі бою головнокомандувачу Сил НАТО в Європі

"Провели зустріч у широкому складі з нашими партнерами Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних Сил НАТО в Європі, командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі та начальником Штабу оборони Великої Британії адміралом сером Тоні Радакіним", — повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Сторони обговорили обстановку на полі бою, наступальні та оборонні операції, ситуацію на найбільш складних напрямках, а також дії та ймовірні плани противника.

"Зупинилися на актуальних потребах Збройних Сил України в снарядах, дронах та військовій техніці. Окремо обговорили ключові питання посилення нашої протиповітряної оборони та прикриття в осінньо-зимовий період обʼєктів критичної інфраструктури", — додав Залужний.

На Вінниччині затримали чоловіка, який продавав трофейну зброю із зони бойових дій

На Вінниччині затримали 49-річного жителя Липовця за збут трофейної зброї, яку він отримував із зони бойових дій. У чоловіка вилучили майже 40 видів озброєння. Йому загрожує до семи років ув’язнення.

Про це повідомляє ГУ Нацполіції у Вінницькій області.

Затримали чоловіка під час збуту автомата Калашникова. Під час обшуків поліцейські вилучили майже 40 видів озброєння: ручний протитанковий гранатомет, снайперські гвинтівки, кулемети, автомати, гранати, пістолети, ВОГи, вибухівку з детонаторами, майже три тисячі набоїв різного калібру, підривники, комплектуючі до зброї тощо.

Фіцо заявив, що Братислава не підтримуватиме Україну зброєю

Нещодавно обраний прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів першу зустріч із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Про це Фіцо повідомив у Facebook.

"Я поінформував президентку Єврокомісії, що новий словацький уряд не підтримуватиме Україну у військовому плані. Ми зосередимося лише на гуманітарній допомозі", – написав Фіцо.

Зеленський: Європа та весь світ не місце для зневаги будь-якої нації та намагань стерти будь-яку націю

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до учасників засідання Європейської ради на рівні лідерів держав ЄС.

"Серед нас є різні ідеологічні підходи. Хтось більш ліберальний, хтось більш консервативний. Є ті, хто активніший у міжнародних справах, а є ті, хто інакше сприймає свою роль. Це Європа. Континент різних, але рівних. І, головне, рівних у сприйнятті основи життя, а саме – того, що Європа та весь світ не місце для зневаги будь-якої нації та намагань стерти будь-яку націю. Не місце, щоб виховувати дітей у ненависті, щоб вони зростали вбивцями", — наголосив президент.

Він додав, що Україна пам’ятає минуле Європи: "Минуле, у якому мільйони людських життів були знищені саме через те, що бракувало єдності. Такої єдності, яка є зараз. То було минуле, коли хтось один вирішував та, на жаль, мав силу вирішувати, чи має право на існування та чи інша нація. Це наша з вами історична відповідальність – не дати минулому повернутися".

СБУ рекомендує громадянам ігнорувати SMS з пропозицією передавати інформацію про ЗСУ

Служба безпеки України у Львівській області відреагувала на SMS-розсилку з пропозицією передавати інформацію про ЗСУ. Мешканцям області радять не переходити за вказаним посиланням.

"Служба безпеки фіксує постійні спроби ворога дестабілізувати ситуацію всередині нашої країни. Подібні розсилки – це один із методів проведення цілеспрямованих інформаційно-психологічних операцій. Громадянам рекомендуємо ігнорувати такі повідомлення і не переходити за посиланням від сумнівних контактів", — йдеться у повідомленні Управління СБ у Львівській області.

Авіація Сил оборони завдала удар по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки РФ

"Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту", — повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удар по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, та ще один — по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та артилерійський засіб противника.

Росіяни намагались відновити втрачені позиції біля Кліщіївки, але безрезультатно — Генштаб

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 26 жовтня.

"Загалом противник завдав 14 авіаційних ударів та здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує проводити диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали Нова Гута, Волфине та Пожня Сумської області.
  • На Куп’янському напрямку окупанти вели марні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку армія РФ наступальних (штурмових) дій не вела, продовжує перегрупування військ. Водночас від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Сіверськ, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 4 атаки противника в районах Богданівки та Хромового Донецької області. Також росіяни намагались відновити втрачене положення біля Кліщіївки та Андріївки, де Сили оборони відбили 7 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Богданівка, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку армія РФ вела безрезультатні штурмові дії в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного Донецької області, де Силами оборони було відбито 14 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів. Серед них: Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Тоненьке, Опитне Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку армія РФ вела марні штурмові дії за підтримки авіації в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут ЗСУ відбили 13 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема, Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку противник зберігає військову присутність, здійснює перегрупування сил. Також завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів, продовжує перегрупування військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Новоселівка, Оріхів, П'ятихатки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Одрадокам'янка, Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Іванівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку армії РФ зазнали населені пункти Львове, Тягинка, Микільське Херсонської області.

РФ вчергове обстріляла Херсон

Ввечері 26 жовтня російські війська вчергове вдарили по Херсону — поцілили по житлових будинках Дніпровського району. Пошкоджені квартири у багатоповерхівках та кімнати у гуртожитку, інформації про постраждалих наразі немає, повідомив керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

США оголосили новий пакет допомоги Україні на 150 млн доларів

США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму 150 мільйонів доларів, повідомили в Пентагоні. До нього увійдуть:

  • додаткові боєприпаси для NASAMS та HIMARS;
  • ракети для ППО AIM-9M;
  • зенітні ракети Stinger;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • ракети TOW;
  • системи Javelin;
  • понад 2 мільйони патронів для стрілецької зброї;
  • прилади нічного бачення;
  • підривні боєприпаси;
  • спорядження для холодної погоди;
  • запчастини, технічне обслуговування та інше обладнання.

Гуменюк про роботу тимчасового коридору в Чорному морі: графіків немає, рішення про проходження суден ухвалюють військові

Жорсткого графіку руху суден гуманітарним коридором у Чорному морі немає, вони рухаються тоді, коли Сили оборони визначають безпекову ситуацію сприятливою, повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк, прокоментувавши інформацію про те, що начебто Україна призупинила рух суден новим зерновим коридором. Раніше консалтингова компанія Barva Invest з посиланням на Адміністрацію морських портів України повідомила, що рух суден гуманітарним коридором з 26 жовтня буде призупинений. За їхніми даними, така ситуація діяла вже кілька днів через рішення військових, які пояснювали це загрозою через збільшення активності російської авіації. За словами Наталі Гуменюк, судна гуманітарним коридором прямують тоді, коли військові вирішать, що безпекова ситуація у Чорному морі дозволяє це робити. На це впливає багато факторів, зокрема, наявна загроза зі сторони російської армії, яка використовує авіацію у Чорному морі, штормова погода та інше, додала вона.

Данія оголосила 13-й пакет допомоги Україні на 3,7 млрд данських крон (майже 500 млн євро)

Данія надасть Україні 13-й пакет допомоги, повідомили в Міноборони країни. До пакету вартістю 3,7 млрд данських крон (майже 500 млн євро) увійдуть зокрема танки, БМП, артилерійські боєприпаси, безпілотники, стрілецька зброя та броньована інженерно-евакуаційна техніка. Остання фінансується у співпраці з Німеччиною.

Також цей пакет допомоги передбачає підтримку Комплексного пакету допомоги НАТО та спільних закупівель артилерійських боєприпасів Євросоюзом.

"Я зустрівся зі своїм українським колегою у вівторок у Києві та отримав нову інформацію про ситуацію в Україні. Саме на основі триваючих переговорів з українцями було зібрано тринадцятий та обширний пакет пожертвувань Данії", – сказав міністр оборони Троелс Лунд Поульсен.

РФ обстріляла Бериславський район на Херсонщині: загинув чоловік

Близько 13:20 російська армія завдала авіаудар по Бериславському району Херсонщини. Одна із авіабомб поцілила неподалік приміщення кафе. Загинув 59-річний чоловік, повідомили в Офісі генерального прокурора.

Орбан про блокування Угорщиною 500 млн допомоги для України від ЄС: "Чекаємо українську делегацію Будапешті для переговорів"

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що розраховує на візит української делегації до Будапешту на переговори щодо зняття вето з військової допомоги Євросоюзу на 500 мільйонів євро. Орбан також додав, що у Росії та Угорщини є спільний сусід — Україна, і "ми маємо мирну стратегію, тому ми хотіли б залишити відкритими всі канали зв’язку".

На Сумщині внаслідок російського обстрілу загинув підліток

Російські війська з артилерії обстріляли села Пожня на Сумщині. Зруйновані приватні будинки, 16-річний хлопець загинув, повідомив очільник Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко.

Зеленський зібрав військовий кабінет у спеціальному форматі

Президент Володимир Зеленський повідомив, що зібрав засідання військового кабінету, на якому були присутні всі командувачі на місцях — Сирський, Тарнавський, Гнатов, Москальов, Содоль. Також з доповідями виступили головнокомандувач Залужний, міністр оборони Умєров, начальник ГУР МО Буданов та голова СБУ Малюк.

Обговорили ситуації на фронтах та виробництво і постачання зброї.

Фонд Клуні передав три справи про злочини російської армії в Україні до прокуратури Німеччин

Фонд Джорджа та Амаль Клуні "За справедливість" (Clooney Foundation for Justice) передав три справи про злочини, скоєні російськими окупантами у трьох регіонах України — на Одещині, Харківщині та Київщині — до федеральної прокуратури Німеччини. У ФРН їх можна розслідувати в межах універсальної юрисдикції.

Перші три справи, які фонд Клуні просить розглянути німецьких прокурорів, стосуються таких злочинів російської армії:

  • Ракетний обстріл курорту в Одеській області, у результаті якого влітку 2022 року загинули 22 цивільні особи та ще 40 зазнали серйозних поранень;
  • Катування й страти чотирьох місцевих мешканців під час окупації Харківщини з березня до вересня 2022 року;
  • Страти, катування, сексуальне насильство, мародерство та інші злочини під час окупації Київської області у березні 2022 року.

У цих справах Фонд представляє інтереси 16 постраждалих і родин загиблих.

Інтерв'ю з керівницею ініціативи The Docket фонду Клуні невдовзі читайте на сайті та дивіться на YouTube Суспільне Новини.

РФ обстріляла Херсон

Російські війська з окупованого лівого берега вдарили по прибережних районах Херсона, повідомив керівник Херсонської МВА Роман Мрочко. Інформації про постраждалих та руйнування наразі немає.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ЄС запізнюється з виконанням зобов'язання щодо постачання Україні боєприпасів — Bloomberg

Європейський Союз відстає від планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, що потенційно дає російським силам перевагу в постачанні боєприпасів.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Відповідно до планів, розроблених на початку цього року, ЄС пообіцяв надати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

За інформацією джерел, вже минуло більш ніж половина цього часу, однак план виконаний лише на 30% і, виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогодні, ризикує не досягнути своєї мети.

За словами обізнаних джерел, кілька держав-членів ЄС приватно звернулися до відділу зовнішньої політики блоку з проханням продовжити цей термін.

Сполучені Штати, які мають на меті збільшити власне виробництво приблизно до 1 мільйона снарядів на рік у 2024 році, закликали ЄС активізувати свої зусилля. Представники Білого дому відмовилися від коментарів.

Оскільки контрнаступ України досягає обмеженого прогресу, а союзники готуються до тривалої війни, постачання боєприпасів, обіцяні ЄС, мають вирішальне значення для того, щоб допомогти Україні не відставати від виробництва Росії. За деякими оцінками, наступного року російські заводи поставлять 2 мільйони снарядів, тоді як Москва також отримала постачання зброї з Північної Кореї та продовжує шукати снаряди радянських часів.

Союзники сподівалися, що їхня спільна підтримка зрівняється з Росією за обсягом і що Київ матиме перевагу завдяки кращим стандартам західних снарядів і зброї, сказав один із співрозмовників агентства.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він стурбований тим, що війна Ізраїлю та ХАМАС відверне увагу США та їхніх союзників від боротьби України за повернення своєї території від російських загарбників.

Bloomberg зазначає, що лідери України вже були неспокійні після того, як президент Джо Байден скасував пакет допомоги Україні згідно з угодою з республіканцями 1 жовтня, щоб запобігти закриттю уряду. Зараз Байден вимагає понад 60 мільярдів доларів допомоги для України, а також додаткової допомоги для Ізраїлю, але він може зіткнутися з опором законодавців-республіканців, які стали ще обережніше надсилати додаткові гроші Києву.

У поліції встановили росіянина, якого підозрюють у зґвалтуванні жительки Маріуполя під час боїв за місто

Поліція ідентифікувала чоловіка, якого підозрюють в тому, що під час боїв у Маріуполі у березні 2022 року, він зґвалтував 55-річну жінку. Підозрюють 51-річного жителя Тюмені, який з 2014 воює у незаконних воєнізованих формуваннях.

Про це повідомляє Національна поліція України.

У вересні 2022 року до поліції у Черкаській області звернулась жінка із заявою про сексуальне насильство. За даними слідчих, йдеться про кінець березень 2022 року.

За її словами, в цей день вона разом із родиною ховалась у підвалі.

"До місця їхнього сховища увійшли представники незаконного військового формування "Л/ДНР". Під приводом перевірки документів один із них завів жінку в квартиру нагорі, де зґвалтував, погрожуючи вбивством їй та її родичам", — йдеться у повідомленні.

У поліції додали, що жінка запам’ятала ім’я та зовнішність чоловіка та допомогла скласти фоторобот. Поліцейські перевірили майже пів сотні окупантів, які незаконно перебували наприкінці березня-початку квітня 2022 року у Маріуполі, і мали нагоду вчинити цей злочин.

За даними правоохоронців потерпіла впізнала кривдника, 51-річного уродженця Тюмені. За наявною у поліції інформацією, цей чоловік раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності на Росії, а з 2014 року бере участь у війні у складі незаконних воєнізованих формувань.

Зібравши дані, слідче управління Національної поліції оголосила окупанту підозру про порушення законів та звичаїв війни, поєднане з жорстоким поводженням до цивільного населення (ч. 1. ст. 438 Кримінального Кодексу України).

Як додали у відомстві, слідчі Нацполіції розслідують 5 тисяч 372 кримінальних справи про воєнні злочини, скоєні російськими окупантами в Маріуполі.

Росія вивела п'ять бойових кораблів у Чорному морі

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають п’ять кораблів Росії, серед них — підводний ракетоносій з Калібрами. Про це в етері телемарафону повідомила речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Наразі ми спостерігаємо корабельне угруповування в дещо згорнутому складі — це пʼять одиниць в Чорному морі, серед них один підводний ракетоносій, який може нести на собі чотири ракети Калібр", — розповіла вона.

За словами Гуменюк, субмарина — додаткова небезпека, бо пуски з такого ракетоносія важко виявити.

Росіяни обстріляли чотири прикордонні громади Чернігівщини

Війська РФ 25 жовтня обстріляли чотири прикордонні громади Чернігівщини. 91 вибух прикордонники зафіксували на територіях Городнянської, Сновської, Семенівської та Новгород-Сіверської громад.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Городнянська громада. П'ять вибухів (приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм) прикордонники зафіксували в напрямку села Сеньківка.

Сновська громада. 67 вибухів (приходи, ймовірно зі станкового автоматичного гранатомета та з міномета калібру 120 мм) були в районі села Клюси.

Семенівська громада. Два вибухи (приходи, ймовірно з БпЛА та ВОГ) військові зафіксували в напрямку Леонівки.

Новгород-Сіверська громада. 17 вибухів (приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм та зі ствольної артилерії) було в напрямку села Красний Хутір.

Нагадаємо, протягом доби 24 жовтня російські війська обстріляли три громади на прикордонні Чернігівщини. Прикордонники зафіксували 86 вибухів.

Кадирову все важче балансувати між симпатіями в Чечні та Кремлі — ISW

Підтримка владою РФ "ультранаціоналістичної російської православної релігії та ідеології", схоже, ускладнює здатність глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова балансувати між привабливістю для своїх чеченських мусульманських виборців і збереженням прихильності Кремля.

Про це йдеться у повідомленні американського інституту вивчення війни.

Аналітики зазначають, що 24 жовтня Кадиров виступив із "непослідовними та потенційно підбурливими релігійними повідомленнями" всередині країни, натякаючи на те, що він намагається поєднати свою палку підтримку президента Росії Володимира Путіна, який регулярно видавав себе за справжнього захисника православної віри, та себе як переконаного представника ісламських цінностей Чечні.

В ISW нагадали, що син Кадирова Адам нещодавно викликав значне обурення в Росії проти свого батька після того, як Рамзан рекламував кадри, на яких Адам б'є затриманого, звинуваченого в спаленні Корану.

Глава Республіки Татарстан Рустам Мінніханов і глава Карачаєво-Черкеської республіки Рашид Темрезов 24 жовтня нагородили Адама Кадирова за розвиток "міжетнічної та міжрегіональної єдності" та зміцнення традиційних ісламських цінностей, що Кадиров використав для подальшої похвали свого сина, попри критику дій Адама.

"Ймовірно, Кадиров намагався врівноважити потенційно підбурювальні наслідки публічної підтримки насильства свого сина, публічно оголосивши про відкриття православної церкви в Чечні разом з головою Росгвардії Віктором Золотовим 25 жовтня", — йдеться у звіті.

Однак, за словами аналітиків, Кадиров миттєво зруйнував будь-який інформаційний ефект, який він міг створити під час цих дій, оголосивши про створення добровольчого батальйону "Шейх Мансур".

"Ця заява викликала обурення російських ультранаціоналістів, оскільки «Шейх Мансур» — це також назва добровольчого батальйону, який складається з чеченських та ічкерійських добровольців, які воюють за Україну", — зазначили в Інституті.

Шейх Мансур був чеченським борцем з 18-го століття, який виступав проти російського імперського правління.

"Ймовірно, Кадиров продовжуватиме викликати гнів російських ультранаціоналістів, які все більше виступають проти мігрантів, які походять із переважно мусульманських країн Центральної Азії та інших релігійних меншин у Росії, своїми постійними зусиллями звернутись до свого основного мусульманського електорату", — йдеться у звіті.

Вибухи біля Хмельницької АЕС — традиційна російська "лякачка" — Данілов

На думку секретаря РНБО Олексія Данілова, удар окупантів по території поблизу Хмельницької атомної електростанції — це традиційна російська "лякачка" атомним інцидентом.

Про це він сказав в етері телемарафону.

"Обстріл, який був вчора вночі, мав відбутися біля дуже небезпечного обʼєкта. Це традиційна російська "лякачка", коли вони лякають весь світ або атомною зброєю, або атомним інцидентом", — сказав Данілов.

Секретар РНБО наголосив, що це ще одне попередження світові, що війну треба завершити якнайшвидше, а для цього потрібна максимальна допомога.

Армія РФ за минулу добу 136 разів атакувала 26 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 25 жовтня, російські військові атакували 26 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 26 жовтня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ 136 разів обстріляла міста та села Запорізької області:

  • чотири авіаційні бомби застосувала по Оріхову, Новодарівці та Новоданилівці;
  • 16 разів БПЛА атакувала Новоіванівку, Новодарівку, Малинівку, Малу Токмачку, Роботине, Левадне та Малі Щербаки;
  • чотири рази застосувала РСЗВ по Роботиному й Темирівці;
  • 112 разів з артилерії обстріляла території Гуляйполя, Оріхова, Залізничного, Чарівного, Червоного, Полтавки, Білогір'я, П'ятихаток, Кам'янського, Степового, Плавнів, Лобкового.

"Надійшло 10 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться в повідомленні.

На Донеччині від обстрілів окупантів поранено одну людину

Протягом 25 жовтня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині одна людина у селі Марковому дістала поранення.

Про це повідомив виконувач обов'язків начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинула 1753 людини, поранення отримали 4275 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

США, Японія та Південна Корея підтвердили, що КНДР постачає зброю до Росії

США, Японія та Південна Корея виступили зі спільною заявою у якій підтвердили постачання КНДР військового обладнання та боєприпасів Росії.

Про це повідомили у Держдеп США.

Країни засудили передачу Північною Кореєю зброї Росії для її використання проти народу України.

"Такі постачання зброї, деякі з яких, як ми зараз підтверджуємо, завершені, значно збільшать людські жертви в агресивній війні Росії. Ми продовжимо співпрацю з міжнародною спільнотою, щоб викрити спроби РФ отримати військову техніку з КНДР. Зважаючи на спробу Росії продовжити війну за допомогою КНДР, ми як і раніше сповнені рішучості підтримувати суверенітет України та її зусилля з протидії наслідкам агресивної війни Росії.", – йдеться в заяві.

Міністри також заявили, що в обмін на підтримку Росії КНДР шукає військової допомоги для посилення власного військового потенціалу і наголосили, що продовжать уважно стежити за будь-якими матеріалами, які Росія надає Північній Кореї на підтримку військових цілей Пхеньяна.

"Постачання зброї до КНДР або з КНДР, а також передача до КНДР певних предметів і технічна співпраця, пов’язана з програмами КНДР щодо зброї масового знищення, балістичних ракет або звичайних озброєнь, порушуватимуть численні резолюції Радбезу ООН. Росія сама голосувала за резолюції Ради безпеки ООН, які містять ці обмеження", — йдеться у заяві.

Зазначається, що США, Японія та Південна Корея глибоко стурбовані можливістю будь-якої передачі КНДР технологій, пов’язаних із створенням ядерної зброї чи балістичних ракет.

Армія РФ за добу 51 раз обстріляла Херсонщину

Російська армія протягом доби понад пів сотні разів обстріляла територію Херсонської області з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град", танків, авіації та дронів. Випустила 365 снарядів.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Військові РФ били по житлових кварталах населених пунктів області. Двоє людей, зокрема дитина, загинули, четверо — поранені, йдеться в повідомленні.

За добу армія РФ втратила 810 військових, 47 одиниць бронетехніки і 30 артсистем — Генштаб

Станом на ранок 26 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 297 120 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 810 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 5141 (+29) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 9715 (+18) од,
  • артилерійських систем – 7155 (+30) од,
  • РСЗВ – 834 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 556 (+2) од,
  • літаків – 320 (+0) од,
  • гелікоптерів – 324 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5389 (+17),
  • крилаті ракети ‒ 1538 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9507 (+33) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1010 (+3).

Дані уточнюються.

Армія РФ двічі обстріляла Дніпропетровщину

Російські військові двічі атакували Нікопольський район Дніпропетровщини з важкої артилерії ввечері 25 жовтня.

Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, поцілили по Мирівський громаді та Нікополю. Загалом випустили майже десяток снарядів. Загиблих та поранених немає.

Ніч на Дніпропетровщині минула без російських атак.

На фронті відбулося 78 зіткнень — Генштаб

Протягом минулої доби відбулося 78 бойових зіткнень. Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку. Українські війська завдали 17 ударів по позиціях військ РФ, і зокрема знищили три склади боєприпасів. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили 13 атак в районі населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ЗСУ тримають оборону, успішно відбили всі атаки біля Надії та Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 10 атак в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області. Українські війська продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку армія РФ не полишає спроб оточити Авдіївку, активно застосовує авіацію, але українські військові тримають оборону та завдають росіянам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії окупантів в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного Донецької області, де Сили оборони відбили 15 атак.

На Мар’їнському напрямку війська РФ вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут українські воїни відбили 20 атак.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках українські захисники відбили всі атаки в районах Водяного, Новоукраїнки, Старомайорського Донецької області та Вербового Запорізької області.

Водночас Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ЗСУ ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах військ РФ.

Війська РФ завдали по Україні 50 авіаційних ударів та здійснили 49 обстрілів з РСЗУ

Як повідомили у Генштабі, війська РФ завдали 50 авіаційних ударів та здійснили 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

Також, вчора, російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши ударні БпЛА типу Shahed-136/131. Сили ППО знищили всі "шахеди". Внаслідок падіння уламків БпЛА є поранені серед цивільного населення. У містах Славута та Нетішин Хмельницької області пошкоджено 11 багатоквартирних та 9 приватних будинків, 2 навчальні заклади, 2 пожежно-рятувальні частини, будівля відділу поліції.

Також, внаслідок авіаудару керованими авіаційними бомбами по житловому кварталу міста Берислав та селам Бериславського району Херсонської області, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Новоселівське, Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Григорівка, Верхньокам’янське, Хромове, Кліщіївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Новобахмутівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Старомайорське, Володине Донецької області; Новодарівка, Новоданилівка Запорізької області; Зміївка, Берислав, Новоберислав, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Сили оборони України завдали 7 ударів по районах зосередження армії РФ

Протягом минулої доби авіація Сил оборони України завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу російських військ, повідомили у Генштабі.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 склади боєприпасів, 6 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію ППО армії Росії.

У ЄС закликають передати Україні майже 150 конфіскованих всюдиходів та позашляховиків

Група депутатів Європарламенту закликають направити в Україну 41 броньований всюдихід та 100 переобладнаних позашляховиків Toyota, конфіскованих під час їхнього транспортування до Лівії у межах операції військово-морської місії ЄС IRINI.

Про це повідомив нідерландський мовник RTL News.

Представник місії ЄС IRINI підтверджує, що юридично можливо передати вилучені транспортні засоби такому союзнику, як Україна. Остаточне рішення щодо цього має ухвалити Європейська рада урядових лідерів.

Австралія розгортає у Європі літак-розвідник для допомоги Україні

Австралія на запит Сполучених Штатів розмістить цього тижня у Німеччині авіаційний комплекс радіолокаційного виявлення і наведення E-7A Wedgetail для допомоги Україні.

Про це йдеться у спільній заяві президента США Джо Байдена і прем'єр-міністра Австралії Ентоні Албанізі після зустрічі у Вашингтоні, опублікованій на сайті Білого дому.

Зазначається, що крім підтримки України, Австралія відповіла на запит Сполучених Штатів щодо розміщення в Німеччині літака Королівських ВПС Австралії E-7A Wedgetail, який починає експлуатацію цього тижня.

Розгортання австралійського контингенту зміцнить багаторівневий захист міжнародного потоку допомоги Україні, надаючи раннє попередження про загрозу шлюзу допомоги.

Росія відпрацьовувала нанесення ядерного удару у відповідь

У Росії заявили, що перевірили свою здатність завдавати ядерного удару у відповідь із землі, моря та повітря. Як стверджується, під час військових навчань відбулися практичні пуски балістичних та крилатих ракет.

Про це йдеться у заяві Кремля 25 жовтня.

За інформацією, з державного випробувального космодрому Плесецьк по полігону "Кура" на Камчатці виконано пуск міжконтинентальної балістичної ракети "Ярс".

З акваторії Баренцевого моря з атомного підводного ракетного крейсера стратегічного призначення "Тула" виконано пуск балістичної ракети "Синева". Також до тренування залучалися літаки дальньої авіації Ту-95МС, які виконували запуски крилатих ракет повітряного базування.

Під час тренувань, за даними Москви, усі заплановані завдання виконані.

На початок