Шмигаль: Активний та пасивний захист енергооб'єктів зменшить ризики у випадку масованих атак

Шмигаль: Активний та пасивний захист енергооб'єктів зменшить ризики у випадку масованих атак

Шмигаль: Активний та пасивний захист енергооб'єктів зменшить ризики у випадку масованих атак
. Фото: пресслужба уряду

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що комбінація активного та пасивного захисту енергооб'єктів зменшить ризики в разі масованих російських атак.

Про це посадовець повідомив під час засідання уряду 17 жовтня.

"Україна увійшла в осінньо-зимовий період. Головне наше завдання — забезпечити людей світлом і теплом, захистити енергетичну інфраструктуру та продовжити відновлення. Бо це умови для життя тут і зараз, запорука нашої стійкості", — сказав Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що нині завершуються планові ремонти, аби залучити максимальні потужності протягом цієї зими й уже додали в енергосистему 1,5 ГВт, і "цю цифру збільшують до 1,7 ГВт, як і планувалось".

"Маємо майже 15,8 мільярдів кубів газу. За даними "Нафтогазу", є всі шанси пройти зиму за рахунок газу власного, українського видобутку. Розгорнули понад 13 тисяч пунктів незламності. Скоро всі зможуть знайти найближчий до себе пункт через інтерактивну карту в Дії", — підсумував глава уряду.

Яка ситуація з відновленням енергосистеми України

Восени 2022 року Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через удари окупантів з ладу була виведена половина енергосистеми. Тоді запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди відправили генератори й іншу допомогу для відновлення електрики, а у Парижі 13 грудня відбувся перший енергетичний "Рамштайн", на якому схвалили виділення одного мільярда доларів для України на проходження зими.

Після масованих обстрілів 16 грудня в Україні запровадили надзвичайний стан в енергетиці. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України.

У жовтні 2022 року прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що 2023 року Україна потребуватиме ще 17 млрд доларів на швидку відбудову енергетичної, критичної та житлової інфраструктури, а також відновлення економіки.

25 липня Шмигаль заявив, що в Україні під час підготовки до зими вже здійснили близько 60% запланованих робіт із відновлення електромереж, пошкоджених під час масованих атак РФ.

30 липня прем'єр повідомив, що у держави є кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики й важливо вчасно провести всі заплановані заходи. Він наголосив, що до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання — додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, — додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб'єктів.

На початок