Україна возила дизель на окуповану росіянами ЗАЕС — Галущенко

Україна возила дизель на окуповану росіянами ЗАЕС — Галущенко

Ексклюзивно
Україна возила дизель на окуповану росіянами ЗАЕС — Галущенко
Міністр енергетики України Герман Галущенко. Міненергетики

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна закуповувала та возила дизельне пальне на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію.

Про це посадовець повідомив у інтерв'ю Суспільному.

Загалом доставили на ЗАЕС "близько 500 тонн дизеля". "Україна, "Енергоатом" закуповували та через російські блокпости возили. Ми просили домовитись про коридор, аби постачати туди, щоб коли 7 разів був блекаут, у нас не сталася аварія", — зазначив Галущенко.

Міністр енергетики назвав таку ситуацію "парадоксом".

"По факту росіяни там контролюють, ну і хай везуть дизель, але вони цього не робили, а ми робили. Адже ми розуміли, якщо із цих семи блекаутів і один би стався і не вистачило б дизеля — це ядерна аварія", — додав посадовець.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС — найбільша атомна електростанція в Європі. З 4 березня 2022 року вона захоплена росіянами. Відтоді там постійно перебувають особовий склад і військова техніка РФ.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. В "Енергоатомі" назвали таке рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

2 грудня глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року.

12 лютого 2023 року міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання, щоб Україна в майбутньому не могла під'єднатися до енергомережі.

22 травня внаслідок російських обстрілів вранці на Запорізькій АЕС відключилась остання високовольтна лінія передач. Згодом зовнішнє живлення від української енергосистеми вдалося відновити.

8 червня через підрив росіянами Каховської ГЕС у водосховищі щогодини знижувався рівень води на 5-7 см. Гроссі повідомив: "Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати воду з водойми та охолоджувати реактори".

13 червня в НАЕК "Енергоатом" поінформували, що попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація на ЗАЕС залишається стабільною та контрольованою. Рівень води у ставку-охолоджувачі станції достатній.

15 червня гендиректор Гроссі відвідав Запорізьку АЕС, аби оцінити ситуацію після теракту Росії на Каховській ГЕС.

1 липня президент Володимир Зеленський, посилаючись на дані розвідки, розповів, що російські окупанти розмістили на території Запорізької атомної електростанції близько 5 тисяч військових, вибухівку та важке озброєння.

3 липня в МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС вперше за чотири місяці вдалось підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

На початок