Захисна зона на ЗАЕС: у МАГАТЕ сподіваються вирішити питання до кінця року — Гроссі

Захисна зона на ЗАЕС: у МАГАТЕ сподіваються вирішити питання до кінця року — Гроссі

Захисна зона на ЗАЕС: у МАГАТЕ сподіваються вирішити питання до кінця року — Гроссі
. Місія МАГАТЕ на ЗАЕС. Фото: Twitter Гроссі

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. Про це заявив очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає Reuters.

"Моє зобов'язання полягає в тому, щоб досягти рішення якомога швидше. Сподіваюся, до кінця року", — сказав Рафаель Гроссі італійській газеті La Repubblica в інтерв'ю, опублікованому в п'ятницю, 2 грудня.

Гроссі не виключив зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, а також з президентом України Володимиром Зеленським.

"Наша мета — уникнути ядерної аварії, а не створити воєнну ситуацію, яка сприяла б одній або іншій стороні", — сказав Гроссі.

Найбільша в Європі атомна станція забезпечувала значну частину електроенергії в Україні до вторгнення Росії і кілька разів була змушена працювати на резервних генераторах, пише Reuters.

Неодноразові обстріли навколо захопелної Росією станції викликають занепокоєння щодо потенційної серйозної аварії лише за 500 км від місця найстрашнішої ядерної аварії у світі, Чорнобильської катастрофи 1986 року, наголошують в агенції.

Ситуація на ЗАЕС

У Генштабі ЗСУ повідомили, що 28 листопада окупанти заборонили вхід на територію Запорізької АЕС працівникам станції, які відмовилися підписувати контракти з "Росатомом".

Напередодні президент "Енергоатому" Петро Котін заявив, що спостерігаються ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. За його словами, говорити про те, що росіяни ідуть з ЗАЕС зарано, але є ознаки того, що війська РФ готуються до виходу.

Водночас прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції "бути не може".

Що відомо

  • ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Читайте також

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

"Ситуація небезпечна, ризики високі", — експертка з ядерної безпеки про наслідки останнього обстрілу Запорізької АЕС

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

На початок