Україна повернула "вишки Бойка" у Чорному морі, Сили оборони зайняли частину Опитного. 565 день війни. Онлайн

Україна повернула "вишки Бойка" у Чорному морі, Сили оборони зайняли частину Опитного. 565 день війни. Онлайн

ЗСУ зайняли частину Опитного, через російський обстріл загинули іноземні волонтери
Солдат 3-ї ОШБр проходить повз знищений російський БТР поблизу Бахмута на Донеччині. Фото: AP Photo/Libkos

11 вересня — 565 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Чехії планують продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року. Крім того, пропонується затвердити грошову допомогу від держави тим біженцям, які вирішать повернутися додому.
  • У 2024 році НАТО планує провести найбільші з часів холодної війни бойові навчання спільного командування, щоб відпрацювати спроби Альянсу відбити російську агресію проти одного зі своїх членів.
  • Україна повернула під свій контроль "Вишки Бойка" — бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі, які були під окупацією з 2014 року та які Росія використовувала у військових цілях з початку широкомасштабного вторгнення.
  • Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок прибула до Києва з неоголошеним візитом. Вона пообіцяла подальшу економічну, військову і гуманітарну підтримку України, а також анонсувала рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС.
  • Українські військові провели успішну операцію на південь від Авдіївки на Донеччині, у ході якої зайняли частину Опитного. Також Сили оборони витісняють російських військових з займаних позицій в районах Кліщіївки Донецької області та закріплюються на досягнутих рубежах.
  • Російські військові обстріляли автівку з чотирма іноземними волонтерами поблизу Часового Яру на Донеччині. Двоє з них загинули, двоє — отримали важкі поранення.

Є успіхи Сил оборони поблизу Кліщіївки, Передтечиного, Андріївки, Курдюмівки та Дачного на Бахмутському напрямку

На Бахмутському напрямку Сил оборони мають успіх у напрямку Кліщіївки, Передтечиного, Андріївки, Курдюмівки та Дачного. З боями військові РФ відходять від своїх позицій, проте жорсткі бої тривають. Про це розповів в ефірі "Суспільне. "Спротив" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"На Бахмутському напрямку тривають важкі бої Сил оборони з російськими окупантами, які застосовують всі наявні засоби озброєння, 527 разів за добу військові РФ обстріляли позиції ЗСУ, відбулося 12 боїв, під час яких ліквідували 212 російських солдатів", — розказав Євлаш.

За його словами, на цьому напрямку армія РФ двічі застосовувала авіацію. Окрім цього, за даними пресслужби, українські військові знищили танк, БМП, установки "Мста-Б", гармату Д-30, БпЛА, а також іншу автомобільну техніку росіян та шість складів з боєприпасами.

На Лимано-Куп'янському напрямку, за інформацією Євлаша, армія РФ продовжує активно обстрілювати позиції Сил оборони із артилерії.

"За добу відбулося понад 500 разів обстрілів, 20 разів застосовували авіацію: вертоліти Мі-8, Мі-24, К-52 та літаки Су-25. На цьому напрямку українські військові вбили 65 російських окупантів та знищили низку військової техніки", — розповів він.

Як повідомив військовий, армія РФ веде вогневе ураження поблизу Серебрянського лісництва та Навоєгорівки, Синьківки, Берестового, Сіверська та Верхньокам'янська.

Зеленський анонсував посилення оборонної підтримки від Німеччини: ППО, артилерія, техніка

Про це глава держави повідомив під час відеозвернення.

З його слів, мовиться про протиповітряну оборону, артилерію та техніку.

"Те, про що домовлялися з канцлером Шольцом. Те, про що сьогодні говорили з міністром закордонних справ Бербок. Дуже важливо, що партнери чують потреби нашої держави, наших воїнів, захисту нашої енергетики. Я впевнений — буде результат", — сказав Зеленський.

Президент розповів, що робота триває й з іншими нашими партнерами, зокрема щодо ППО, а "додаткові системи в Україні будуть".

У Байдена закликали КНДР не продавати зброю Росії

Білий дім напередодні зустрічі Кім Чен Ина з Володимиром Путіним закликав Північну Корею не продавати зброю Росії. Про це повідомляє агентство Yonhap із посиланням на коментар речниці Ради національної безпеки США Адрієнн Вотсон.

За словами посадовиці, очікується, що переговори щодо передачі зброї між РФ і КНДР продовжаться під час візиту Кім Чен Ина до Росії.

"Ми закликаємо Північну Корею дотримуватися публічних зобов’язань, взятих Пхеньяном, не надавати та не продавати зброю РФ", — додала Вотсон.

Речник ВМС розповів, чим важливе повернення "вишок Бойка"

Росія використовувала газовидобувні платформи "вишки Бойка" для того, щоб відстежувати надводну обстановку в акваторії Чорного моря. Після повернення їх під контроль України вона втратила цю можливість. Про це у коментарі Суспільному повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За його словами, звільнення "вишок Бойка" має велике значення як загалом для України, так і для Одеської області. Це дає можливість українським силам покращити систему охорони та оборони узбережжя.

"Як ви бачили відео ГУР, вони демонтували обладнання, яке росіяни використовували для того, щоб відстежувати надводну обстановку в акваторії Чорного моря, до речі, в нашій акваторії. Це дозволяє нам залишити їх без відповідної інформації, вони не зможуть вчасно реагувати або щось планувати в нашій акваторії. Тому значення це має велике і для Одеської області в першу чергу. Це безпекове питання", — сказав Дмитро Плетенчук.

Він додав, що завдяки береговим ракетно-артилерійським військам ВМС було унеможливлено появу біля цих "вишок" суден та кораблів військово-морського флоту РФ, що в тому числі дало можливість для проведення подібних операцій.

В ефірі Суспільне.Спротив Дмитро Плетенчук уточнив, що станом на зараз ВМС забезпечують безпеку у Чорному морі. Але говорити про повний контроль над цією акваторією можна буде тоді, коли буде перевага у повітрі.

"Повернення повного контролю над цією акваторією, ми кажемо про 25 тисяч квадратних кілометрів, відбудеться тоді, коли ми зможемо повноцінно панувати у повітрі. Сподіваємось, що цю проблему нам допоможе вирішити наявність нових зразків озброєння, на кшталт F-16, які зможуть забезпечити безпеку у повітрі над всією акваторією", — сказав Плетенчук.

Росія свідомо цілила "Калібрами" по іноземному судні в Одеському порту — британська розвідка

Російські окупанти 24 серпня свідомо цілилися ракетами у вантажне судно під прапором Ліберії в Одеському порту. Про це повідомили в уряді Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Зазначається, що ракети, серед яких два "Калібри", були випущені з судна Чорноморського флоту РФ та збиті українською ППО.

Британці вказують, що росіяни намагалися влучити у вантажне судно під прапором Ліберії, яке стояло в Одеському порту.

Атака відбулася після попереджень Сполучених Штатів про те, що окупанти можуть обстрілювати цивільні судна в Чорному морі.

"Путін намагається виграти війну, яку він не виграє, і ці напади показують, наскільки він відчайдушний. Націлюючись на вантажні судна та українську інфраструктуру, РФ завдає шкоди решті світу", — підкреслив глава британського МЗС Джеймс Клеверлі.

Глава Пентагону телефоном привітав Умєрова з призначенням міністром оборони

Міністри оборони України і США Рустем Умєров та Ллойд Остін у понеділок, 11 вересня, провели свою першу телефонну розмову. Про це повідомляється на сайті Пентагону.

“Міністр оборони США Ллойд Остін сьогодні провів телефонну розмову з Міністром оборони України Рустемом Умеровим, щоб привітати його з призначенням та підтвердити непохитну підтримку України з боку США”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Міноборони США, Остін надав Умєрову оновлену інформацію про зусилля США щодо допомоги у сфері безпеки. А також обговорив із ним пріоритети підтримки України у задоволенні нагальних потреб на полі бою та потреб у розвитку потенціалу в довгостроковій перспективі.

Також Остін і Умєров обговорили порядок денний засідання Контактної групи з питань оборони України, яке відбудеться наступного тижня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

“Обидва лідери пообіцяли підтримувати тісний контакт”, — додали у Пентагоні.

У НАТО кажуть, що не бачать ознак наміру Росії напасти на Румунію

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив про відсутність ознак того, що Росія має намір напасти на Румунію. Про це посадовець повідомив під час відвідування школи поблизу Бухаресту, передає видання Independent.

"Немає жодних ознак того, що Росія має намір напасти на країну-члена Альянсу, чи то Румунію, чи будь-яку іншу державу. І це є результатом потужності й сили Альянсу. Ми є першим елементом стримування", — зазначив Джоане.

Водночас заступник генсека НАТО назвав зрозумілим занепокоєння румунів, які живуть поблизу дунайського кордону з Україною і чують шум війни, адже це "викликає тривогу і біль".

Коментуючи потрапляння уламків дронів на територію Румунії, посадовець вказав, що Альянс перебуває в прямому контакті з Бухарестом і у майбутньому все буде з'ясовано та представлено громадськості.

"Отже, перш за все, це не є навмисною атакою. Моє послання, як румуна, полягає в тому, щоб спробувати та мати впевненість в тому, що НАТО вживає всіх заходів для забезпечення захисту всього свого простору, в тому числі Румунії, зараз і в майбутньому", — підсумував Джоане.

Генштаб: оперативна обстановка на сході та півдні залишається складною

На фронті протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Крім того, вночі 11 вересня РФ завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131”. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

За даними Генштабу, протиповітряна оборона знищила 12 “Шахедів”. Загалом військо РФ завдало 10 ракетних та 46 авіаційних ударів, здійснило 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Через обстріл Нікополя поранено троє чоловіків. Війська РФ впродовж 11 вересня атакували місто чотири рази

Вдень 11 вересня російські війська двічі обстріляли Нікополь, що на Дніпропетровщині, з "Градів" та важкої артилерії. Поранення дістали три людини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив керівник облвійськадміністрації Сергій Лисак.

За його словами, поранені — чоловіки 24, 47 і 56 років. У них мінно-вибухові травми та осколкові поранення. Усі в лікарні в стані середньої тяжкості.

Пошкоджено магазин, приватне та харчове підприємства, навчальний заклад, п’ятиповерхівку, господарські споруди та авто.

За інформацією обласної прокуратури, розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України).

Згодом Сергій Лисак уточнив, що місто впродовж дня чотири рази потерпало від обстрілів. Війська РФ випустили по ньому понад три десятки снарядів з РСЗВ та важкої артилерії.

Ще пошкоджені комунальне підприємство, 5 приватних будинків, кілька господарських споруд, газогін. Сталося дві пожежі сухої трави.

"Ми хочемо уникнути того, що ЗАЕС перетвориться на військову базу" — Гроссі

Голова міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що останнім часом на Запорізькій АЕС виникає чимало питань, які мають вплив на ядерну безпеку. Тому, за його словами, він має намір продовжити обговорювати ситуацію на вищому рівні:

"Багато питань, які також мають вплив на ядерну безпеку, які нам доведеться обговорювати, звичайно, з українським регулятором, але, зокрема, з керівництвом станції. Тому я сподіваюся продовжити мої дискусії з обома сторонами, можливо, незабаром на високому рівні", — заявив Гроссі під час брифінгу, передає кореспондент Суспільного.

Щодо присутності військових на ЗАЕС, за словами Рафаеля Гроссі, їх кількість помітна, але не зростає: "Тобто техніки небагато. Важливо, що в контексті п'яти основних принципів, які я виклав на засіданні Ради Безпеки ООН, немає важкої військової техніки, і це те, на що ми дивимося. Ми хочемо уникнути того, що АЕС стане мілітаризованою або перетвориться на якусь військову базу".

Є успіхи Сил оборони поблизу Кліщіївки, Передтечиного, Андріївки, Курдюмівки та Дачного на Бахмутському напрямку

На Бахмутському напрямку Сил оборони мають успіх у напрямку Кліщіївки, Передтечиного, Андріївки, Курдюмівки та Дачного. З боями військові РФ відходять від своїх позицій, проте жорсткі бої тривають. Про це розповів в ефірі "Суспільне. "Спротив" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"На Бахмутському напрямку тривають важкі бої Сил оборони з російськими окупантами, які застосовують всі наявні засоби озброєння, 527 разів за добу військові РФ обстріляли позиції ЗСУ, відбулося 12 боїв, під час яких ліквідували 212 російських солдатів", — розказав Євлаш.

За його словами, на цьому напрямку армія РФ двічі застосовувала авіацію. Окрім цього, за даними пресслужби, українські військові знищили танк, БМП, установки "Мста-Б", гармату Д-30, БпЛА, а також іншу автомобільну техніку росіян та шість складів з боєприпасами.

На Лимано-Куп'янському напрямку, за інформацією Євлаша, армія РФ продовжує активно обстрілювати позиції Сил оборони із артилерії.

"За добу відбулося понад 500 разів обстрілів, 20 разів застосовували авіацію: вертоліти Мі-8, Мі-24, К-52 та літаки Су-25. На цьому напрямку українські військові вбили 65 російських окупантів та знищили низку військової техніки", — розповів він.

Як повідомив військовий, армія РФ веде вогневе ураження поблизу Серебрянського лісництва та Навоєгорівки, Синьківки, Берестового, Сіверська та Верхньокам'янська.

ГУР оприлюднило кадри таємної спецоперації звільнення "вишок Бойка"

Головне управління розвідки Міноборони показало знімки таємної спецоперації зі звільнення від російських окупантів газовидобувних платформ "вишок Бойка" у Чорному морі.

Відповідні фото оприлюднила пресслужба відомства у Facebook.

Як зазначили в ГУР, це "унікальні документальні кадри". Там також розповіли, що до спецоперації ввійшли:

  • шлях розвідників-спецпризначенців штормовою акваторією на гумових човнах;
  • зачистка об'єктів та демонтаж засобів розвідки держави-агресора;
  • зіткнення з ворожою авіацією;
  • евакуація "Конана" — воїна, який опинився за бортом та провів у відкритому морі 14 годин.

Німеччина проведе конференцію з відновлення України — Бербок

Про це на пресконференції у Києві з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, передає кореспондентка Суспільного.

За словами Бербок, Німеччина посідає друге місце за кількістю переданої Україні військової і гуманітарної допомоги.

"Ми підтримуємо Україну в тому, щоб вона могла захищатися від російської агресії. Німеччина надала Україні 22 мільярди євро. Вона посідає друге місце за кількістю переданої допомоги: це і військова, і гуманітарна допомога. Ми будемо продовжувати надавати допомогу. І ми разом з групою семи відкриваємо захисний щит України для того, щоб після перемоги Україна могла розвиватися”, — сказала міністерка.

Бербок також відзначила, що на шляху до вступу в ЄС Україна вже пройшла дуже суттєвий шлях.

“Зараз йдеться про початок переговорів про вступ. Це дуже важливо і дуже відповідально. Україна на шляху до вступу в ЄС вже пройшла дуже суттєвий шлях, наприклад, щодо законодавства, щодо медіа, щодо судової реформи. Дуже важливо посилити боротьбу з корупцією”, — сказала Бербок.

За її словами, є перші успіхи: запрацював Вищий антикорупційний суд, перед яким постали вже сто осіб, серед яких і депутати, і судді.

Питання надання Україні ракет Taurus просувається вперед — Кулеба

Про це за підсумками зустрічі повідомила пресслужба МЗС України.

"Ми детально обговорили надання Україні німецьких ракет дальнього радіуса дії Taurus. Сьогодні ми краще розуміємо особливості процесу ухвалення остаточного рішення урядом Німеччини. Зі свого боку, Україна готова зробити все необхідне, щоб його пришвидшити. За підсумками переговорів можу сказати, що опція надання цих ракет залишається відкритою, а процес ухвалення рішення всередині Німеччини просувається вперед", — зазначив Дмитро Кулеба.

Також він висловив вдячність німецькій стороні за потужну оборонну підтримку, яку уряд ФРН надає Україні, зокрема в створенні повітряного щита та посиленні "танкової міці нашої армії". Очільник МЗС особливо відзначив ефективність німецьких систем Gepard, які продемонстрували хороші результати у захисті українських міст і селищ від російського терору та врятували багато життів.

Глава МЗС України зазначив, що на переговорах також йшлося про додаткове посилення протиповітряної оборони України напередодні нового зимового сезону та ймовірних атак проти енергетичної системи з боку Росії.

Сторони також обговорили сприяння експорту українського зерна, підготовку до Міжнародного саміту з продовольчої безпеки та гуманітарну програму президента України Володимира Зеленського "Grain From Ukraine" і підтримку німецькою стороною України на шляху до вступу нашої держави до ЄС.

"Ми також детально обговорили участь Німеччини та німецьких компаній у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться в Україні вже незабаром. Німецький уряд та оборонні компанії виявили високий інтерес до цієї події та візьмуть в ній активну участь", — сказав Кулеба.

Також Кулеба і Бербок окремо наголосили на домовленості працювати спільно заради повернення до України викрадених Росією українських дітей.

Глава МЗС України також повідомив, що вже завтра Україна та Німеччина проведуть черговий раунд політичних консультацій на рівні заступників міністрів, де обговорять весь спектр тем двостороннього порядку денного.

У Силах оборони півдня України пояснили, чому росіяни атакують острів Зміїний

Про це 11 вересня в ефірі Суспільне. Спротив розповіла начальниця координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

За її словами, російська армія не припиняє збирати оперативну інформацію щодо Зміїного. Час від часу вони спрямовують туди розвідувальні безпілотники, а також намагаються завдати ударів по острову та морських шляхах біля нього з тактичної авіації, скидаючи авіабомби.

"Це говорить про те, що ворог намагається підкреслити своє панування у Чорному морі. З огляду на неможливість стверджувати, що гуманітарний коридор, запропонований Силами оборони України для суден, що були довготривалий час заблоковані в українських портах, для виходу із цієї блокади, ворог позначає як небезпечний. Намагаючись тиснути на судновласників, що існує загроза, вони можуть завдати ось такого ушкодження і Сили оборони нібито не здатні забезпечити безпековий компонент функціонування такого коридору", — розповіла Гуменюк.

Блащак: Угода про закупівлю 486 установок HIMARS — затверджена

Про це Маріуш Блащак заявив у Торуні, 11 вересня, передає RM FM.

"Я затвердив угоду на постачання 486 пускових систем HIMARS для польської армії", — сказав міністр оборони Польщі.

За його словами, початок постачання пускових систем HIMARS розпочнеться наприкінці 2025 року.

Блащак зазначив, що разом із замовленими у 2019 році вісімнадцятьма системами, що становить одну ескадрилью, польська армія матиме 500 пускових систем HIMARS у 28 ескадрильях.

"Буде складно адаптувати системи, інтегрувати пускові установки з польськими системами, але після дискусій із польською збройною промисловістю я можу запевнити, що ми здійснимо цю інтеграцію протягом двох років", – сказав Маріуш Блащак.

Питання про обнулення санкцій в принципі не може стояти — Кулеба

Про це під час пресконференції з главою МЗС Німеччини сказав Дмитро Кулеба, відповідаючи на питання Суспільного. Йдеться про пропозицію Генерального секретаря ООН обнулити санкції проти Росії в обмін на її повернення до зернової угоди. Вміст відповідного листа генсека до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова опублікувало німецьке видання Bild.

"Питання про обнулення санкцій в принципі не може стояти. Якщо зараз щось обнулити, то завтра Росія розбомбить ще додатковий порт, почне шантажувати світ новими вимогами", — сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ України додав, що під час зустрічі з Анналеною Бербок торкнулися питання санкцій і зернової угоди.

"Мені відомо, що є деякі скажімо так сили, які підтримують поступки Росії у цій вимозі. Я не кажу, що Анналена це підтримує, але є такі сили. І я чітко сказав, що якщо у когось є бажання дозволити родині Патрушева, який зневажає, ненавидить Захід, хоче його зруйнувати, заробити пару сотень мільйонів доларів на Россельхозбанку, то можете підключити Россельхозбанк знову до SWIFT. Як ці люди матимуть до себе будь-яку повагу після цього, мені важко уявити. Але якщо такі люди є, яким прикро, що Патрушев не заробляє на Россельхозбанку, ну значить вони нестимуть відповідальність за те, що відбувається", — підкреслив міністр.

У мережі запустили онлайн-проєкт "Хроніки оборони Києва"

У мережі з'явився проєкт, створений спільно з Музеєм історії Києва, — "Хроніки оборони Києва". Автори проєкту зібрали з українських та іноземних джерел хронологію битви за Київ із 24 лютого по 10 квітня 2022 року.

Про це повідомив упорядник і керівник проєкту Віталій Нахманович — український історик, співавтор концепції Меморіального музею пам'яті жертв Бабиного Яру.

Сили оборони зайняли частину Опитного, російські війська обстріляли машину іноземних волонтерів. 565 день війни. Онлайн
Упорядник проєкту "Хроніки оборони Києва" Віталій Нахманович

Віталій працював над проєктом із червня 2022 року. Ресурс містить близько 6 тисяч новинних повідомлень, офіційних та експертних зведень і мап, особистих історій, документальних фото та відео, які репрезентують події на фронтах, в тилу, на окупованих та звільнених територіях. Разом вони створюють щоденну хронологію битви за Київ.

Українській збірній на Invictus Games передали прапор України з підписом Залужного

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Заступник головнокомандувача ЗСУ генерал-полковник Микола Балан зустрівся з членами української збірної на Invictus Games Düsseldorf 2023. Він передав їм підписаний Залужним прапор України, вручив пам'ятні подарунки, подякував за службу і побажав гарних виступів.

"Наші учасники вже є переможцями тим, що вони тут", — заявив заступник головнокомандувача ЗСУ.

Рада Європи засудила псевдовибори на тимчасово окупованих територіях України

"Рішуче засуджуємо нелегітимні фіктивні «вибори», які відбулися 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України. Ці фіктивні «вибори» можна вважати недійсними згідно з міжнародним правом. Ми ще раз підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", — йдеться в опублікованій заяві.

На Таврійському напрямку за тиждень звільнили 4,8 квадратних кілометра – Маляр

За останній тиждень на Таврійському напрямку Сили оборони просунулися ще на 4,8 квадратних кілометра, розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Загалом Оперативно-стратегічне угруповання військ Таврія звільнило 256,5 квадратних кілометра", – розповіла вона.

Крім того, Маляр зауважила, що зараз тривають наступальні дії на Мелітопольському напрямку – "зокрема, є успіх в напрямку південніше села Роботине та західніше села Вербове".

Кім Чен Ин ймовірно вирушив до Росії на бронепоїзді — ЗМІ

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на південнокорейські ЗМІ.

У США припускають, що переговори Путіна і Кіма стосуватимуться постачання зброї для допомоги "військовій машині Кремля".

За інформацією ЗМІ, особистий потяг Кім Чен Ина рухається з невеликою швидкістю до північно-східної прикордонної зони, і його поїздка до Владивостока займе близько 20 годин.

"Органи розвідки вважають, що потяг, який, імовірно, перевозить Кім Чен Ина, рухається до Владивостока", — сказав офіційний представник південнокорейського уряду. Офіційні ЗМІ Північної Кореї не згадували про поїздку.

У Кремлі, тим часом підтвердили візит Кім Чен Ина до Росії. Російські ЗМІ з посиланням на пресслужбу Кремля пишуть, що лідер КНДР на запрошення Путіна найближчими днями відвідає Росію.

У Чехії планують продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року

Відповідна поправка до “lex Ukraine” буде обговорюватися урядом у середу, 13 вересня. Крім того, у документі пропонується затвердити допомогу від держави тим біженцям, які вирішать повернутися додому. Про це пише  iDNES.cz.

Як відзначає видання, якщо уряд ухвалить таке рішення, міністерство внутрішніх справ сприятиме добровільному поверненню іноземців. Йдеться про відшкодування певних витрат, пов'язаних з їхнім поверненням, як правило, на територію України. Уряд також встановить максимальний розмір фінансової допомоги для сприяння добровільному поверненню.

Зазначається, що біженці, які рятуються від війни, розв'язаної Росією, зможуть звернутися за такою допомогою лише один раз, і зробити це вони зможуть не пізніше, ніж за три місяці до закінчення права на перебування завдяки тимчасовому захисту, тобто практично до кінця наступного року. Якщо ці люди захочуть отримати довгострокову візу в Чехії пізніше, вони повинні будуть спочатку повернути половину допомоги, наданої для повернення на батьківщину.

Вихід Російської Федерації з Чорноморської зернової ініціативи зробили право на їжу недосяжним для багатьох людей — ООН

Про це заявив верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

"Півтора року жахливої війни спустошили Україну, завдавши величезних втрат її населенню та пошкодивши величезні площі сільськогосподарських угідь. Вихід Російської Федерації з Чорноморської зернової ініціативи в липні та напади на зернові об'єкти в Одесі та інших місцях знову призвели до стрімкого зростання цін у багатьох країнах, що розвиваються, і зробили право на їжу недосяжним для багатьох людей", — наголосив Тюрк.

Він додав, що, до прикладу, у Сомалі роки посухи, насильства з боку екстремістів і хибного управління призвели до того, що минулого року, за оцінками, 43 000 людей померли понаднормово. Приблизно половина з них — діти у віці до п'яти років.

"Близько 1,8 мільйона дітей, ймовірно, будуть страждати від гострого недоїдання протягом 2023 року. Це трагедія нелюдських масштабів у країні, яка так глибоко постраждала від конфлікту. Сомалі вже давно залежить від імпорту пшениці з України та Російської Федерації, тому крах Чорноморської зеленої ініціативи був особливо руйнівним", — зазначив комісар ООН.

Держстат запустив онлайн-опитування щодо зайнятості громадян

Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації.

"Вперше Державна служба статистики запускає онлайн-опитування щодо зайнятості громадян. Кожен українець віком від 15 років зі смартфоном та інтернетом зможе взяти в ньому участь. Результати опитування допоможуть державі ухвалювати дієві рішення", — йдеться в повідомленні.

Щоб долучитися до опитування треба авторизуватися на порталі опитувань Держстату з Дія.Підписом або BankID.

Хто може очолити Донецьку область після звільнення Кириленка

Новим керівником Донецької обласної військової адміністрації замість Павла Кириленка може стати його перший заступник Ігор Мороз.

Про це Суспільному стало відомо з власних джерел в Донецькій ОВА.

5 вересня Зеленський підписав указ про звільнення Кириленка з посади керівника ОВА. Наступного дня Рада призначила його головою Антимонопольного комітету.

Що відомо про Ігоря Мороза

Ігор Мороз родом з Краматорська Донецької області. Йому 53 роки. З вересня 2019-го він перший заступник голови Донецької облдержадміністрації. Він має військову освіту, проходив військову службу у лавах ще Збройних сил СРСР (1987-1992 роки).

З 1992-го по 1999-й він працював у органах податкової служби у Краматорську.

З 2001-го майже три роки був заступником директора з комерційних питань на Артемівському дослідному машинобудівному заводі, далі був фінансовим директором краматорського "МІНЕТЕК" (машинобудівного підприємства). З 2015-го і до призначення в обладміністрацію Ігор Мороз працював у Донецькому регіональному центрі стандартизації, метрології та сертифікації.

Після спецоперації з Мі-8 зросла кількість росіян, які хочуть здатися у полон

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

"Є дуже стрибок по лінії "Хочу жить" окремо і по інших каналах зв’язку. Після успішної операції "Синиця" з Мі-8 і пілотом, скажімо, збільшилась кількість військовослужбовців армії РФ, які розглядають для себе подібний сценарій. Звернення на державний проєкт "Хочу жить" – стрибок відбувся приблизно на 70% за день", – сказав він.

"Хочу жить" – державний проєкт Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який покликаний допомогти військовослужбовцям РФ безпечно здатися українським військовим у полон і гарантує утримання згідно з нормами Женевських конвенцій.

Читайте також: Спецоперація ГУР "Синиця": російський пілот розповів, як переганяв Мі-8 з Росії в Україну

Розроблено механізм повернення депортованих українських дітей — Лубінець

Під час Ялтинської європейської стратегії уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що розроблено механізм повернення депортованих з окупованих територій українських дітей.

За словами Омбудсмана, механізм повернення дітей має кілька ключових етапів:

  • Розробка механізму отримання списків дітей.
  • Верифікація й оновлення даних.
  • Документування фактів злочинів та виявлення нових обставин.
  • Психологічна реабілітація дітей після повернення.

Зеленський сподівається переконати Байдена дати Україні ATACMS цієї осені

Про це Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю журналісту Фаріду Закарії для телеканалу CNN.

"Я маю надію, я говоритиму з президентом США Байденом. Його думка та підтримка для мене дуже важливі. Я думаю, він може перевернути цю сторінку війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS", – сказав Володимир Зеленський.

Він зауважив, що це не перші його переговори на цю тему з Джо Байденом.

"Ми просуваємося. Сподіваюсь, ми отримаємо їх (ракетні комплекси ATACMS — ред.) восени. Для нас дуже важливо не робити паузу в цьому контрнаступі. Саме тому вони мені дуже потрібні", – додав президент України.

ДБР передало АРМА арештований вантаж загальною вартістю 5,8 млн

Працівники ДБР викрили злочинну схему вивезення з України брухту кольорових та дорогоцінних металів, що заборонено законодавством. Як встановили слідчі, впродовж 2022-2023 років під виглядом "шлаку мідноцинкового" київське підприємство вивозило до Німеччини цілі та подрібнені мікросхеми, які у своєму складі містили кольорові та дорогоцінні метали.

Після огляду фури правоохоронці виявили, що вантаж не відповідає заявленому в митній декларації. Комерсанти намагались вивезти змішану партію подрібнених обпалених електронних плат.

Продукцію вагою майже 23 тонни вилучили і як підтвердила експертиза, у його складі є дорогоцінні й кольорові метали. Зокрема 1,3 кг золота, 4,8 кг срібла, 229 грамів платини, 619 грамів паладію та майже 6 тонн міді. Загальна вартість дорогоцінних металів – 5,8 млн грн.

Повітряні Сили заявили про ракетну небезпеку для Донецької області

Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

"Донецька область — ракетна небезпека!", — йдеться у повідомленні.

НАТО проведе найбільші військові навчання з часів холодної війни

Наступного року НАТО готується провести найбільші з часів холодної війни бойові навчання спільного командування, щоб відпрацювати спроби Альянсу відбити російську агресію проти одного зі своїх членів. Про це пише Financial Times з посиланням на представників НАТО.

Навчання Steadfast Defender проводяться в рамках швидкого переходу НАТО від реагування на кризи іншої стратегії, спричиненої вторгненням в Україну.

Як повідомили представники НАТО, навчання розпочнуться навесні наступного року і, як очікується, залучить від 500 до 700 повітряних бойових місій, понад 50 кораблів і близько 41 000 військовослужбовців. Вони призначені для моделювання потенційних маневрів проти ворога за моделлю коаліції на чолі з Росією, яку для цілей навчань назвали Occasus.

Навчання також є першими з точки зору технічних можливостей, вони використовують реальні географічні дані для створення більш реалістичних сценаріїв для військ.

Депутата Генічеської міської ради Херсонщини судитимуть за держзраду

Депутата Генічеської міськради Херсонської області судитимуть за держзраду. Він став так званим "першим заступником Генічеського міського голови".

Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрюваний обійняв псевдопосаду у квітні 2022 року. Він організував перехід закладів освіти та культури на російське законодавство, схиляв освітян до співпраці з армією РФ. Погрожував закрити освітні заклади та перетворити їх на військову казарму.

Крім цього, чоловік організовував заходи на підтримку окупаційної влади та забезпечував висвітлення діяльності псевдооргану.

Підозрюваному загрожує довічне позбавлення волі.

Сили оборони за минулу добу знищили шість катерів РФ

Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

"Ворог продовжує активізуватися. Вишукує способи забезпечити собі більш щільну оборону, в тому числі з напрямку самого Дніпра, з води. Але мінус шість човнів – це дуже красномовне, переконливе зведення, яке ми можемо зараз говорити за минулу добу. Так завершилась їхня спроба закріпитися на тих позиціях, з яких попередньо були вибиті”, — повідомила Гуменюк.

СБУ заявила про держазраду з боку колишнього народного депутата України Сергія Поліщука

Як повідомляє СБУ, спочатку повномасштабного вторгнення РФ він регулярно відвідував Москву для участі в ефірах російської пропагандистки Ольги Скабєєвої.

"Під час виступів на її ток-шоу «60 минут» екснардеп підтримував агресивну політику кремля, публічно заперечував існування Української державності та поширював ворожі наративи про наявність між українцями ідеологічного протистояння. Встановлено, що за вказані дії він отримував значну грошову винагороду від представників країни-агресора. Щоб замаскувати «транзакцію», її організатори з РФ проводили платіж через фінустанови третіх країн", — йдеться в повідомленні.

Поліщуку повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Санкція статей передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Україна повернула під контроль т.зв. "Вишки Бойка" — ГУР

Як повідомляє Головне управління розвідки, операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

"Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі. Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30", — йдеться у повідомленні.

Також у ГУР уточнили, що внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Бербок анонсувала рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС

Про це міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила під час візиту до Києва.

Вона пообіцяла подальшу економічну, військову і гуманітарну підтримку України, а також анонсувала рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС. Вона також зазначила, що розширення Євросоюзу розглядається як необхідний геополітичний наслідок війни Росії і зараз готується рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС.

"Результати судової реформи (в Україні, — ред.) та законодавства щодо ЗМІ вже вражаючі. У реалізації антиолігархічного закону та боротьбі з корупцією ще є шлях", — сказала міністерка.

За її словами, в Україні повним ходом йде підготовка до зими в Україні і у ЄС хочуть тісніше пов'язати європейську енергетичну мережу з українською, щоб українські сім’ї "не хвилювалися за свої запаси, коли Путін бере на приціл електропідстанції".

Обстріли Донеччини: понад 30 ударів по Вугледару

Армія РФ понад 30 разів била по Вугледару протягом минулої доби та пошкодила промисловий об'єкт у Часовоярській громаді. Усього під ударом опинилось 5 міст та сіл Донеччини. Про це повідомляє Національна поліція Донецької області.

Росіяни завдали ударів по населених пунктах

  • містах Авдіївка, Сіверськ, Часів Яр,
  • селах Дружба й Костянтинівка.

Внаслідок артилерійського удару в Сіверську поранено цивільну особу.

За даними Донецької ОВА, росіяни 31 раз обстріляли Вугледар. Зафіксовано поодинокі обстріли околиць Мар'їнської та Очеретинської громад. Також

Президент Бразилії Лула да Сілва змінив думку щодо арешту Путіна у Бразилії

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва відкликав свої особисті запевнення у тому, що Володимира Путіна не заарештують за ордером Міжнародного кримінального суду, якщо він приїде на саміт G20 до Ріо-де-Жанейро.

Про це президент Бразилії сказав в інтерв'ю ЗМІ, присвяченому підсумкам саміту G20 в Індії, повідомляє UOL.

"Я не знаю, чи бразильська система правосуддя заарештує його. Це вирішують суди, а не уряд і не парламент. Це важливо", — сказав Лула журналістам.

Він також зазначив, що хоче вивчити питання щодо Міжнародного кримінального суду.

"Тому що США його не підписали, Росія також не є його підписантом. Отже, я хочу знати, чому Бразилія підписала угоду про суд, яку США не приймають", — наголосив президент Бразилії.

Уряд Німеччини доручив Rheinmetall поставити в Україну бойові машини піхоти Marder

Як повідомляє пресслужба концерну, федеральний уряд Німеччини доручив компанії Rheinmetall поставити Україні 40 бронетранспортерів Marder. Контракт був розміщений у серпні 2023 року і оцінюється в мільйонах євро.

"Компанія Rheinmetall наполегливо продовжує роботу над серійними автомобілями, щоб ця нова партія Marder могла бути поставлена відповідно до контракту, починаючи з 2023 року", — йдеться у повідомленні.

Таким чином, загальна кількість автомобілів Marder, що поставлені Rheinmetall в Україну збільшиться до 80.

Костін обговорив із комісаром ЄС роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії

Генпрокурор Андрій Костін обговорив із комісаром ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерсом роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) та наголосив на важливості залучення до його роботи всесвітньо відомих науковців і практиків.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Зокрема Костін Андрій Костін подякував Рейндерсу за підтримку роботи Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA), відкритого нещодавно у Гаазі на базі Євроюсту.

"Сподіваюся на подальше сприяння у зміцненні потенціалу Центру. Залучення всесвітньо відомих науковців та практиків, які б консультували прокурорів з питань міжнародного права, побудови справ та роботи над модельним провадженням, було б надзвичайно цінним для команди ICPA", — Андрій Костін.

На лівобережжі Херсонщини Сили оборони знищили 12 російських окупантів та два польові пункти боєпостачання армії РФ

За минулу добу, 10 вересня, українські військові на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області ліквідували 12 російських окупантів та два польові пункти боєпостачання. Про це повідомили Сили оборони півдня.

Протягом доби українські бійці також знищили дві самохідні артилерійські установки, гармату, шість човнів та сім одиниць автобронетехніки.

Масова мобілізація в Росії призвела до дефіциту працівників — розвідка Британії

"Російські військові планують набрати 420 000 контрактників до кінця 2023 року. 3 вересня 2023 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що наразі набрано 280 000 осіб. Призов до армії в Росії продовжує негативно впливати на робочу силу в промисловості", — йдеться у повідомленні британської розвідки.

За даними розвідників, дефіцит працівників у промисловості Росії досяг нового максимуму в 42% у липні 2023 року, що на 7% більше, ніж у квітні 2023 року.

"На відміну від призову в інших галузях, в ІТ-секторі Росія вжила заходів для збереження робочої сили. Це, ймовірно, підкреслює особливо гострий дефіцит у секторі після того, як близько 100 000 ІТ-працівників покинули Росію у 2022 році. Це становить 10% робочої сили в ІТ-секторі. 4 вересня 2023 року президент Путін підписав указ про збільшення призовного віку для ІТ-спеціалістів з 27 до 30 років. Це свідчить про те, що мобілізація та призов до армії в Росії посилили дефіцит робочої сили в не оборонних галузях", — йдеться у повідомленні.

Зеленський привітав переможців "Ігор нескорених"

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у Telegran.

"Вже в перший день наші хлопці принесли Україні перемоги – і «золото», і «срібло», і «бронзу». Вадим Мазніченко. Володимир Гера. Олександр Маковей. Максим Зубов. Микола Заріцький. Володимир Товкис", — зазначив президент.

G20 виступила як єдине ціле у питаннях війни — Блінкен

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен підтримав спільну заяву лідерів країн G20 щодо війни Росії проти України, попри критику останньої.

Про це Ентоні Блінкен сказав в інтерв'ю CNN.

"Всі країни G20 у цій заяві відстоюють важливість територіальної цілісності й суверенітету — і це ясно. Я був у кімнаті, коли всі лідери розмовляли з президентом Байденом, і з усього, що вони сказали, було цілком зрозуміло, що вони не тільки хочуть, аби ця війна закінчилася, вони хочуть, щоб вона закінчилася на справедливих і довгострокових умовах", — сказав Ентоні Блінкен.

Держсекретар США додав, що G20 "виступила як єдине ціле" у питаннях війни

СБУ затримала у Києві чоловіка, який готував ракетні удари РФ по столичних ТЕЦ

Як повідомляє пресслужба СБУ, чоловік займався підготовкою нових повітряних атак рф по об’єктах критичної інфраструктури столиці.

"Фігурантом є контрактник однієї з військових частин Національної гвардії, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у січні цього року. Щоб залучити військового до негласної співпраці, ФСБ задіяла свого резидента (керівника агентурної групи). Ним виявився колишній військовослужбовець Нацгвардії, який звільнився зі служби за станом здоров’я та виїхав до однієї з європейських країн. Там він розпочав працювати на ФСБ", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, резидент давав вказівки своєму агенту у Києві: попросив збирати геолокації теплових електростанцій у столиці, а також відомості щодо технічного стану енергооб’єктів та рівня їхнього захисту підрозділами Сил оборони.

"За кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від свого «куратора» з ФСБ від 100 до 1 тис. доларів США. Сума залежала від складності проведеної «роботи» і важливості здобутої інформації", — повідомили в СБУ.

Сили ППО знищили 12 "шахедів, якими РФ атакувала Україну"

Уночі 11 вересня 2023 року Росія атакувала територію України 12 ударними безпілотниками типу Shahed-136/131. Сили протиповітряної оборони знищили усі 12 дронів.

Як повідомили у Командуванні Повітряних сил ЗСУ, пуски безпілотників відбулися з південно-східного напрямку — Єйськ, Приморсько-Ахтарськ (РФ).

"Зафіксовано пуски 12 “шахедів” у напрямку Запорізької та Дніпропетровської областей. До відбиття удару залучено зенітні ракетні підрозділи, винищувальну авіацію, мобільні вогневі групи. В результаті бойової роботи знищено 12 Shahed-136/131 у межах Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей, а також один БпЛА невстановленого типу", — йдеться у повідомленні.

Також Війська РФ застосували тактичну авіацію на Дніпропетровщині, випустивши із літаків Су-34/Су-35 протирадіолокаційні ракети Х-31П та керовані авіаційні ракети Х-59. Попередньо без втрат. Інформація уточнюється.

Маляр розповіла про успіхи ЗСУ на Авдіївському та Бахмутському напрямках

Українські війська звільнили частину селища Опитне біля Авдіївки та мали успіх на південь від Бахмута. Про це під час включення з Military Media Center повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

"Відбувався рух в районі Опитного, Сили оборони зайняли частину цього населеного пункту", — повідомила Ганна Маляр.

Маляр додала, що українські війська мали успіх у районі Кліщіївки і Андріївки на Бахмутському напрямку та протягом минулого тижня мали частковий успіх в районі Новомайорського Донецької області.

До Києва з неоголошеним візитом прибула голова МЗС Німеччини

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок прибула до Києва з неоголошеним візитом. Це вже четверта її поїздка в Україну з початку повномасштабної війни.

Про це йдеться на сайті МЗС Німеччини.

"Серед граду бомб, проти російських танків Україна впевнено та рішуче рушила до Європейського Союзу. Україна також захищає свободу й всіх нас з величезною мужністю і рішучістю. Так само, як Україна стоїть за нас, вона також може покластися на нас", — сказала Бербок прибувши до Києва.

Вона також зазначила, що розширення Євросоюзу розглядається як необхідний геополітичний наслідок війни Росії і зараз готується рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС.

"Результати судової реформи (в Україні. - Ред.) та законодавства щодо ЗМІ вже вражаючі. У реалізації антиолігархічного закону та боротьбі з корупцією ще є шлях", — сказала міністерка.

За її словами, в Україні повним ходом йде підготовка до зими в Україні і у ЄС хочуть тісніше пов'язати європейську енергетичну мережу з українською, щоб українські сім’ї "не хвилювалися за свої запаси, коли Путін бере на приціл електропідстанції".

"Незалежно від пори року ми продовжуємо підтримувати Україну в її захисті від російської агресії: економічно, військово, гуманітарно. Ми також дивимося в майбутнє, бо ми і Україна не хочемо нічого, крім миру. З цією метою ми розширюємо наші зобов’язання щодо безпеки для України, які ми погодили з G7", — сказала Бербок.

Міністерка також наголосила, що Путін тероризує Україну обстрілами цивільної інфраструктури — шкіл, ринків, вокзалів, зерносховищ, а також згадала про примусову депортацію українських дітей до РФ з окупованих територій.

"Росія не тільки вбиває своїми бомбами, а й відбирає майбутнє у багатьох тисяч українських дітей. Їх викрадають з дитячих закладів, дитячих будинків і шкіл для відправлення в російські табори перевиховання або віддають на усиновлення в Росію. Повідомлення про надзвичайне промивання мізків, за допомогою якого російська влада руйнує всі мости між дітьми та їхніми родинами та батьківщиною, розривають серце", — зазначила вона.

Бербок зазначила, що Німеччина підтримує українську владу та неурядові організації, які працюють над тим, щоб повернути викрадених дітей додому.

"І щоб ці злочини було розкрито. Обвинувальний акт у Міжнародному кримінальному суді також є важливим внеском у цю справу", — сказала вона.

Російська армія за добу 57 разів обстріляла Херсонщину: двоє поранених

Російські війська протягом 10 вересня 57 разів обстріляли Херсонську область. З мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, безпілотників та авіації випустили по її території 250 снарядів, по Херсону — 13.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Військові РФ влучили у навчальний заклад, будівлю підрозділу ДСНС та об'єкт критичної інфраструктури у Херсоні. Пошкодили вежу мобільного зв'язку у Бериславському районі. Двоє людей отримали поранення, йдеться в повідомленні.

Пошкоджений навчальний заклад: армія РФ обстріляла 3 громади Сумщини

Вночі та вранці 11 вересня армія РФ обстріляла 3 громади Сумської області. Зафіксовано 20 вибухів. В Хотінській громаді внаслідок влучання російського безпілотника пошкоджено навчальний заклад.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

Які громади Сумщини були під обстрілами 11 вересня

  • Хотінська громада: внаслідок влучання російського БПЛА, пошкоджено навчальний заклад. Також били з мінометів (5 вибухів).
  • Зноб-Новгородська громада: здійснено обстріл з РСЗВ — 10 вибухів.
  • Дружбівська громада: 4 міни скинули на територію громади.

В ніч на 11 вересня сили протиповітряної оборони ЗСУ збили російський безпілотник типу "Shahed" у небі над Сумською областю.

На Донеччині внаслідок обстрілів поранено одну людину

Протягом 10 вересня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині поранення дістала одна людина у Сіверську.

Про це повідомила пресслужба Донецької обласної військової адміністрації.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1704 людини, поранення отримали 4127 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Війська РФ продовжують обстріли Миколаївщини. Знищено розвідувальний БпЛА

На Миколаївщині 10 вересня армія РФ завдала ударів по акваторії Очаківської громади. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено розвідувальний БпЛА невстановленого типу.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

У військовій адміністрації зазначили, що 10 вересня, о 15:43, 16:00, 17:22, 19:02 російські військові завдали ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день 10 вересня та ніч 11 вересня минули без обстрілів.

США мають надати Україні ракети ATACMS і F-16 — ексглава ЦРУ

Колишній директор ЦРУ Девід Петреус закликав Вашингтон прискорити доставлення винищувачів F-16 в Україну та "припинити роздумувати" щодо передачі далекобійних ракет ATACMS.

Про це повідомляє The Telegraph.

Петреус вважає, що США мають надати далекобійні ракети ATACMS, а інші лідери повинні збільшити обсяги постачання Україні далекобійної зброї. За його словами, Сили оборони завдяки цьому зможуть змінити динаміку війни.

Генерал, який командував у 2007 році введенням американських військ в Ірак, сказав, що Київ може "змінити динаміку" війни, якщо зможе перерізати сухопутний міст, який війська РФ встановили між Кримським півостровом та іншими окупованими територіями.

Водночас він натякнув, що Вашингтон підриває ці перспективи, відхиляючись від певних рішень, у тому числі щодо ATACMS, які можуть запускатися з ракетної системи HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

"Я сподіваюся, що США передадуть ATACMS, що подвоїть радіус дії того, що ми вже надали. І я сподіваюся, що літаки також зможуть потрапити на озброєння раніше, ніж зараз прогнозується", — заявив Петреус згадавши й про F-16, обіцяні Києву Данією та Нідерландами зі згоди Вашингтона.

Він також закликав Швецію запропонувати Україні свої винищувачі Gripen. На його думку, вони більше підходять для роботи на жорстких злітно-посадкових смугах, доступних українським силам.

Генерал також зазначив, що "найважливішим" питанням є те, чи "розпадеться" захист Росії, якщо Україна виявиться здатною прорвати основні лінії укріплень.

Генштаб назвав втрати армії РФ в Україні

Станом на ранок 11 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 269 210 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 580 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4560 (+6) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 8767 (+12) од,
  • артилерійських систем – 5839 (+28) од,
  • РСЗВ – 760 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 512 (+3) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 316 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4628 (+35),
  • крилаті ракети ‒ 1455 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 19 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8370 (+32) од,
  • спеціальна техніка ‒ 877 (+5).

Дані уточнюються.

Кореспонденти Суспільного повідомляють про повторні вибухи у Кривому Розі.

Вибухи у Кривому Розі

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про вибухи у місті.

У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що окупанти випустили у бік міста крилаті ракети, також зафіксовано рух двох груп "Шахедів" з півдня та сходу у напрямку Кривого Рогу.

Москва планує примусову мобілізацію у РФ та на ТОТ України

Як повідомили у Генштабі, у зв’язку із катастрофічними втратами окупантів очікується, що найближчим часом у РФ та на тимчасово окупованих територіях України розпочнеться масова примусова мобілізація населення.

Її показники за різними оцінками можуть становити від 400 до 700 тисяч осіб. Окремі документи з цього приводу вже потрапили у мережу.

Цього разу призвати планується також близько 40 тисяч мешканців Чеченської республіки, яких ймовірно буде використано як “загороджувальні загони” позаду російських військ.

"При цьому серед населення Москви та Санкт-Петербурга цифри запланованої мобілізації знову залишаються мінімальними. На фронт як “гарматне м’ясо” вкотре підуть пересічні громадяни – мешканці російських регіонів, яких у спину штовхатимуть на смерть кадирівські кати. Відтак, чи не єдиним способом для російських військових вижити є добровільна здача в полон Силам оборони України", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ завдали 5 ракетних та 87 авіаційних ударів

Сьогодні вночі РФ завдала чергового ракетно-авіаційного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється, повідомили у Генштабі

Війська РФ завдали 5 ракетних та 87 авіаційних ударів, здійснили 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах. Також окупанти атакували Україну 33 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 26 було знищено засобами протиповітряної оборони України. Внаслідок російських терористичних атак руйнувань та пошкоджень зазнали понад 100 приватних житлових будинків та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів ворога зазнали населені пункти: Костянтинівка Сумської області; Веселе, Огірцеве, Синьківка, Кислівка, Котлярівка Харківської області; Новоселівське, Новоєгорівка, Білогорівка Луганської області; Спірне, Хромове, Нью-Йорк, Авдіївка, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Новоданилівка та Роботине Запорізької області; Бургунка Херсонської області; острів Первомайський, острів Зміїний.

Під артилерійським вогнем противника опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Генштаб: протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень

Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні повідомив, що минулої доби, 10 вересня, між ЗСУ та російськими окупантами відбулося 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни продовжують утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки.

В районі відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Бахмутському напрямку Сили оборони мають частковий успіх в районі Кліщіївки Донецької області, витісняють армію РФ із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах, тривають жорсткі бої. Окрім цього, окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону Збройних Сил України в районах Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Курдюмівки Донецької області.

В районі відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони мають ініціативу, стримувати наступ військ РФ, проводити штурмові дії і метр за метром відвойовувати землю. Так, захисники України успішно тримають оборону в районах Кераміка, Авдіївки, Сєверного, Мар’їнки та Рівнополя Донецької області, де протягом доби росіяни здійснили близько 20 невдалих спроб витіснити українські підрозділи із займаних позицій. Всі атаки обернулися для російської армії значними втратами в живій силі та техніці.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

На Херсонському напрямку сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах російських військ.

Влада розробила механізм повернення українських дітей — Лубінець

Україна розробила спеціальний механізм повернення українських дітей, які вивезла Росія з окупованих частин країни. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час Ялтинської європейської стратегії (YES).

Він зазначив, що цей механізм передбачає декілька ключових етапів.

"Всі ці кроки здійснюються з метою забезпечення безпечного повернення українських дітей", — зазначив омбудсмен.

Україна та Швеція домовилися про спільне виробництво тисячі БМП CV-90

Україна та Швеція домовилися про спільне виробництво бойових машин піхоти CV-90. Найближча мета – 1000 шведських БМП для українського війська. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, вперше швецькі БМП були застосовані ЗСУ на Лиманському напрямку влітку 2023 року. Там російські війська вже кілька місяців намагаються прорвати українську оборону.

Російське керівництво не евакуює поранених та загиблих військових — ISW

Російські військовослужбовці продовжують детально описувати постійні проблеми, які перешкоджають російським операціям на лінії фронту в Україні, пише американський Інститут вивчення війни.

"Група "Русич" стверджувала, що російські сили не евакуюють поранених або загиблих з прифронтових районів, і що ця відсутність евакуації спонукала частину російського персоналу відмовитися від виконання бойових завдань", — зазначають аналітики.

За інформацією ISW, група "Русич" може стикатися набагато частіше, ніж російські війська, оскільки це невелике та нерегулярне формування. В інституті вивчення війни зазначають, що прослідковують, як інші російські підрозділи висловлюють подібні проблеми з контрбатарейними можливостями, зв’язком та евакуацією.

У росіян конфіскуватимуть авто та цінні речі при в'їзді до ЄС

Під час перетину кордону з Європейським союзом у громадян РФ можуть конфіскувати авто, телефону, іншу техніку та цінні речі. Про це йдеться у документі Єврокомісії.

Конфіскація стала можливою, оскільки набули чинності правила після продовження санкцій ЄС проти Росії. Наприклад, якщо громадян РФ в'їжджає на власному автотранспорті, то тепер за нормативами ЄС це вважається нелегальним імпортом. Відповідно, такий транспорт конфіскують незалежно від того, з якими цілями і на який термін ввозиться транспорт.

В Білгородській області РФ повідомляють про вибухи

В ніч проти 11 вересня близько другої години в Білгородській області РФ пролунали вибухи. Російське Міноборони повідомило про збиття двох безпілотників.

Моя команда має бути готова до тривалої війни, і емоційно я готовий — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що він та його команда мають бути готові до тривалої війни, яку розвʼязала РФ проти України. Про це глава держави сказав в інтервʼю виданню The Economist.

Він додав, що деякі партнери можуть сприймати останні труднощі України на полі бою як привід посадити дві сторони за стіл переговорів. Але "це поганий момент, оскільки Путін бачить те саме". За словами Зеленського, російський лідер прагне зробити Україну нефункціональною, обезлюдненою державою, біженці якої створюють проблеми в Європі.

"Путіне не розуміє, що в довгій війні РФ програє і неважливо, що його підтримують 60% чи 70% росіян. До того ж програє і економіка РФ", — сказав український Гарант.

Блінкен прокоментував ситуацію навколо вимкнення Starlink поблизу Криму

Супутникова служба Ілона Маска Starlink є "життєво важливим інструментом" для України і ця технологія "має залишитися повністю доступною для них". З такою заявою виступив держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи ситуацію навколо вимкнення Starlink поблизу Криму. Про це пише видання Bloomberg.

"Ми сподіваємось і очікуємо, що ця технологія залишиться повністю доступною для українців", — сказав Блінкен у неділю в програмі CNN "State of the Union".

На окупованих територіях України Росія провела "вибори": заява ЦВК

У російській Центральній виборчій комісії заявили, що під час проведення "виборів" РФ на окупованих територіях України перемогу здобуває партія Володимира Путіна — "Єдина Росія", повідомило російське видання "Интерфакс".

"Ми отримуємо впевнену підтримку, за попередніми даними скрізь набираємо більшість, понад 2 млн 700 тисяч людей у всіх чотирьох регіонах віддали голоси за "Єдину Росію", — сказав голова центрального виконавчого комітету Олександр Сідякін.

Він додав, що явка виборців "хороша, а найкраща у "Донецькій народній республіці". За даними, виборчої комісії, результати партії на окупованих територіях України такі:

  • Херсонська область — 75%;
  • Запорізька область — 80%;
  • "Луганська Народна Республіка" — 74,4%;
  • "Донецька Народна Республіка" — 80%.
На початок