ГУР оприлюднило кадри таємної спецоперації звільнення "вишок Бойка"

. ГУР показало унікальні кадри таємної спецоперації звільнення "вишок Бойка", 11 вересня 2023 рік. Фото: пресслужба Головного управління розвідки

Головне управління розвідки Міноборони показало знімки таємної спецоперації зі звільнення від російських окупантів газовидобувних платформ "вишок Бойка" у Чорному морі.

Відповідні фото оприлюднила пресслужба відомства у Facebook.

Як зазначили в ГУР, це "унікальні документальні кадри". Там також розповіли, що до спецоперації ввійшли:

  • шлях розвідників-спецпризначенців штормовою акваторією на гумових човнах;
  • зачистка об'єктів та демонтаж засобів розвідки держави-агресора;
  • зіткнення з ворожою авіацією;
  • евакуація "Конана" — воїна, який опинився за бортом та провів у відкритому морі 14 годин.

Що відомо про звільнення "вишок Бойка"

Головне управління розвідки 11 вересня поінформувало, що Україна повернула під свій контроль "вишки Бойка" — бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі, які були під окупацією з 2014 року та які Росія використовувала у військових цілях з початку широкомасштабного вторгнення.

"Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш", — вказали у відомстві.

За даними ГУР, спецпризначенці захопили під час своєї операції цінні трофеї. Зокрема запас вертолітних боєприпасів типу некерованих авіаційних ракет та радіолокаційну станцію "Нева", яка відстежує рух кораблів у Чорному морі.

Що відомо про "вишки Бойка"

  • "Вишки Бойка" — це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі.
  • 2014 року Росія захопила бурові платформи за 100 кілометрів від Одеси та за 150 кілометрів від окупованого Криму.
  • 20 червня 2022 року Збройні сили України завдали ракетний удар по "вишках Бойка" у Чорному морі — "Петро Годованець" і "Україна", тим самим позбавивши росіян можливості добувати газ у Чорному морі.
  • РФ використовувала платформи у військових цілях з початку широкомасштабного вторгнення, зокрема для спостереження над надводною обстановкою за допомогою радіотехнічної розвідки.
  • "Мало того, що вони крали наш газ, мало того, що вони взагалі вкрадені в України у 2014 році під час окупації Криму, росіяни розміщували на них свої станції РЕБ. Використовували їх як захист для своїх кораблів, ховаючись за ними, щоб наш чарівний "Нептун" не міг дістати їх своїми системами наведення. Ось так сталося, що хтось невдало палив на тих вишках і тепер вони не використовуються для тієї мети, яку задумали росіяни", – коментував ракетний удар по "вишках Бойка" у 2022 році тодішній міністр оборони Олексій Резніков.